Sardalya, lakerda, sirkeli kalamar, ahtapot salatası, karides gibi lezzetlerin yanı sıra ısırgan otu salatası, deniz börülcesi, sarımsaklı radika, turp otu salatası yörenin meşhur otlarını tadabilirsiniz.
Ayvalık merkezdeki çarşıdan ya da Sarımsaklı ve Cunda merkezde kurulan çarşılardan el işi dokumalar, takılar ve eşyalar edinebilirsiniz. Ayvalık'ın yöresel kıyafetleri ile süslenmiş bebek figürleri alabilirsiniz. Ayvalık semt pazarından taze sebze, meyve ve organik gıdalar alabilirsiniz.
Sarımsaklı Plajı, Balıkesir ilinin Ayvalık ilçesine bağlı Küçükköy beldesinde bulunmaktadır.
Cevap. Bir çobana aşık olan sarışın ağa kızının, babası tarafından evlenmesine izin verilmeyip, görüşmelerini engellemek için bu bölgedeki zeytinliklere saklaması neticesinde, sevdiği kızı arayan çobanın ''Sarım'' buralarda ''Saklı'' diyerek bölgeyi dolaşmasından dolayı deniyor.
İlgili 24 soru bulundu
ADEN KUMSALINDAN SONRA DÜNYANIN 2.
Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde yer alan, 14 kilometre uzunluğuyla Aden Kumsalı'ndan sonra dünyanın 2'inci en büyük plajı olarak kabul edilen Sarımsaklı Plajı bu sabah denetlendi.
Balıkesir, Ayvalık, Küçükköy beldesinin plajlarıyla ünlü tatil beldesi Sarımsaklı'nın ismi Rum döneminde ev, kilise, çeşme gibi yapıların inşasında kullanılan sarımsak taşından geliyor. Lav birikintilerinden geriye kalan bu madene sarımsak taşı denmesindeki sebep ise renginin sarımsağın rengini andırması.
Şeytan Sofrası, Ayvalık ilçe merkezinin 8 km güneyinde bulunan hakim büyük kayalık tepelerin üzerindedir. Mevkiden tüm Ayvalık Adaları ve Midilli Adası'nın manzarası gözükmektedir. Üzerinde Şeytan'ın ayak izi bulunduğuna inanılan, halkın madeni para atarak dilek dilediği eski bir lav birikintisidir.
Doğal güzellikleri olan Sarımsaklı Plajına girişler ücretsizdir. Bu plaja gelmek isteyenler de ancak şemsiye ve şezlong kiralayabilirler.
İklim / Hava Durumu / Ne Zaman Gidilir
Yıllık ortalama 16 derece sıcaklıkların yaşandığı ve kış aylarında bile denize girilebilecek deniz suyu sıcaklıkları bulabileceğiniz beldeyi gezmek için en güzel zamanlar ise ılık ilkbahar veya sonbahar ayları ve sıcak yaz ayları.
Her Cumartesi Saat 09:00 ve 19:00 saatleri arasında kurulur.
Haziran ayının ilk haftasında kurulan pazar, Eylül ayı sonuna kadar Perşembe akşamları hariç her gün 20.00–23.30 saatleri arasında hizmet verecek. Yaz akşamlarında Ayvalık sokaklarına hareketlilik getirmek için on beş yıl önce başlatılan Gece Pazarı uygulaması bu yıl da gerçekleştiriliyor.
Şeytan Sofrası'nın toplam alanı 17 hektar büyüklüğündedir. Sönmüş bir volkandan arda kalan lav birikintileriyle oluşmuş tepe, yuvarlak sofra biçimini andırır. Demir kafes içine alınan ayak izine benzeyen şekil turistlerin özellikle uğradığı yerlerden biridir. Ayrıca gün batımını seyretmek için de gidilir.
Ayvalık'a özgü alabileceğiniz hediyelik eşya zeytinyağı ve zeytin ürünleridir. Dünyanın en leziz zeytinyağı Ayvalık'ta üretilir. Zeytin ve zeytine bağlı ürünler çeşitli sunumlarla beğeninize bırakılmıştır. Sabunun ham maddesinin de bölgede olmasına karşın sabun üretimi giderek azalmaktadır.
Yöresel yemekler, Yunan mezeleri ve elbette taze balık, Ayvalık lezzetleri içinde en belirgin olanlarıdır. Ayvalık Tostu, Lor Tatlısı, peynir çeşitleri, Sakızlı Dolma, Papalina, Girit Leblebisi, Koruk Suyu başta gelen ve denenebilecek yöresel tatlar arasında gelmektedir.
Cunda Adası'nda bulunan pek çok mağaza ve dükkândan da hediyelik eşya, takı, süs eşyası ve tekstil ürünleri ile kıyafet bulabilirsiniz. Seramikten yapılmış hediyelik eşyalar ve figürler bulabilirsiniz. Zeytin, zeytinyağı, zeytinyağı sabunu ve şarap gibi adaya özgü hediyelikler de alabilirsiniz.
Cunda Adası mı Sarımsaklı mı? Plaj olarak düşünüldüğünde kum olmasını istiyorsanız kesinlikle sarımsaklı Plajını tercih etmelisiniz. Hem ulaşım konusunda hem merkezi olması sebebiyle oldukça uygundur. Cunda adası kum ve çakıl karışımıdır.
Ayvalık'ın en sevilen, mavi bayraklı Badavut Plajı, Sarımsaklı'nın ilerisinde yer alır. Sakinliği arayanların yeri olan Patriça Koyu ve en sık ziyaret edilen Cunda Adası'nın plajlarında güzel zamanlar geçirmek mümkündür.
Balıkesir' in İncisi Ayvalık' ta bulunan Mavi Bayraklı Sarımsaklı 3 Plajımız, eşsiz kumsalı ve deniziyle misafirlerini bekliyor.
Şeytan Sofrası girişi ücretsiz. Şahsi aracınla gelirsen otopark ücreti mevcut. Şeytan Sofrası giriş otopark ücreti 2022 yılı için 30 TL olarak belirlenmiş. Şeytan Sofrasını her saat ziyaret edebilirsin fakat özellikle akşam 18.00 sonrası oldukça kalabalık olduğunu söylemeliyim.
Penelope gelenlere çok zengin bir sofra hazırlamış. Kuraklık ve kıtlık yüzünden uzun zaman aç kalan halk, güzel sofrayı görünce onu unutup yiyeceklere hücum etmiş. Penelope de bu durumdan yararlanarak kaçıp kurtulmuş. Bu nedenle de buranın adı, Şeytan Sofrası kalmış.
Ayvalık, Antik Çağ'da bir tür yabani ayva anlamına gelen Kidonia olarak anılıyordu. Bölgeye ilk yerleşenlerinin Midilli'nin Kydona köyünden ya da Girit'in Kydonies bölgesinden gelmiş olabilecekleri düşünülmektedir. Bazı görüşler de Ayvalık'ın (Eolya'nın) bozulmuş şekli olduğudur.
Sarımsaklı Plajı, Ayvalık
Balıkesir'in Ayvalık ilçesine bağlı Sarımsaklı Plajı, Türkiye'nin en soğuk denizleri arasında yer alıyor. Mavi bayraklı plajlarımız arasında olan Sarımsaklı plajı, uzun ve tertemiz olmasıyla ün kazanmış olmasına rağmen soğukluğu nedeniyle çocuklar için önerilmiyor.
Bu doğrultuda genel olarak Sarımsaklı Plajı giriş ücretleri 30 TL ila 40 TL arasında değişkenlik göstermektedir. Bunlar içerisinde şemsiye ve şezlong ile beraber soyunma kabini, tuvalet ve duş gibi olanaklar yer almaktadır.
Sarımsaklı Plajı, Küçükköy
Küçükköy bölgesinde, Ayvalık'ın en güzel plajlarından biri. Denizi temiz ve kumluk. Çocuklu aileler için uygun çünkü denizi git git sığ devam ediyor. Oldukça uzun bir sahil şeriti var bu nedenle de plajda şezlong ve şemsiye kıtlığı yaşanmıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri