İşitsel Odyometri Testi: BERA testinden sonra en çok tercih edilen duyusal testlerden biridir. Kulağın iç kısmına yerleştirilen bir cihaz vardır. Cihaz yerleştirildikten sonra değişik frekanslardaki seslere verilen tepkiler ölçülür. Bu test esnasında bireyin işitme kaybı ve işitme eşiği seviyesi belirlenir.
İşitsel beyin sapı yanıtının İngilizce kısaltması olan ABR testi, diğer adıyla BERA testi olarak da bilinen ve çocuklarda işitme fonksiyonlarının değerlendirilmesi için kullanılan bir yöntemdir. Bazı yerlerde “İşitsel Uyarılmış Potansiyel” veya AEP kısaltması ile de tanımlanabilir.
Bebek doğal uykusundayken dış kulak yoluna yerleştirilen küçük bir probe ile iç kulağa özel bir ses gönderilir ve iç kulaktaki dış saç hücrelerinin sese tepkisi ölçülür. Bu işlem bebeğe hiçbir zarar vermez ve canını acıtmaz. Birkaç dakika süren basit bir ölçümdür.
Test hasta katılımını gerektirmez. Radyolojik bir işlem değildir ve hastaya herhangi zararı yoktur, acı vermez. Bu test ile işitme sisteminin işitsel uyarana cevabı kaydedilir ve yaklaşık 1 saat sürer. KLİNİK ABR/BERA TESTİ NASIL UYGULANIR?
ABR Bera testi iki farklı şekilde yapılmaktadır. Yenidoğanlara yapılan testlere Tarama ABR, 6 aylıktan sonra yapılan testlere ise Klinik ABR denilmektedir. ABR Bera Testi her yaş grubunda yapılmaktadır.
İlgili 45 soru bulundu
Bera Testi, işitme kaybı teşhisi ve değerlendirmesi için kullanılan önemli bir tıbbi testtir. "Bera" kelimesi, "Beyin Sapı Eşik Yanıtları"nın kısaltmasıdır ve bu test, işitme sistemini inceleyerek işitme kaybının nedenini ve derecesini belirlemeye yardımcı olur.
Sağlıklı ve işitme kaybı açısından risk faktörü bulunmayan bebekler tarama testinden üç kez kalırsa ABR testi uygulanır. Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde kalmış olan veya işitme kaybı açısından diğer risk faktörleri taşıyan bebekler ise tarama testine ek olarak mutlaka ABR (Bera) ile değerlendirilmelidir.
Odyoloji bölümü, Kulak Burun Boğaz uzmanı tarafından yönlendirilen hastaların işitme ve denge hastalıklarının teşhisinde kullanılan pek çok testin yapıldığı bölümdür. Testler odyometrist ve odyologlar tarafından yapılmakta ve KBB uzmanları tarafından değerlendirilmektedir.
ABR (Auditory Brain System) testi BERA testi olarak da bilinir. Çocuklarda ve bebeklerde işitmenin değerlendirilmesinde en yaygın kullanılan test bataryasıdır. ABR sayesinde işitme kaybının derecesi ve tipi belirlenir. İşitsel sinir sisteminin nöral yapılarını değerlendirmek amacıyla yapılır.
İşitme testi kamu kurumlarında sağlık sigortası kapsamında yapılabilmektedir. Bu nedenle sağlık sigortası olanlar herhangi bir ücret ödemeden işitme testi yaptırabilmektedirler.
Testin uygulanacağı günden bir gün önce çocuğa banyo yaptırmak, özellikle kulak ve kulak arkasını çok iyi temizlemek gereklidir. Test için hastaneye giderken çocuk uykusuz bırakılmalı ve yolda da uyumasına izin verilmemelidir.
Aslında, yenidoğan taramasını geçemeyen bebeklerin çoğunda tipik işitme görülür. Ancak emin olmak için, daha fazla test yapılması son derece önemlidir. Her 100 bebekten yaklaşık 1 veya 2'si doğumda ilk işitme taramasını geçemez ve bebeklerle çalışma deneyimi olan bir odyolog ile testlere ihtiyaç duyabilir.
Odyometri Testi Sonuçları
Yapılan test sonucunda kişinin 500-1000-2000-4000 Hz ortalamaları alınarak saf ses işitme eşiği ortalaması belirtilir. 25 dB'ye kadar olan değerler normal kabul edilirken 25 dB'den yüksek değerler işitme kaybının belirtisidir. Çok ileri derece kayıplar 91 dB'den yukarı olan işitme kayıplardır.
Konuşma odyometrisi testine göre herhangi işitme problemi olmayan kişilerde SRT değeri 20dB, MCL değeri 40-60 dB, SDS değeri %90-100, UCL değeri 100-120 dB'e eşit olmalıdır.
Bebeklerin birinci testte kalma nedenleri arasında orta kulakta sıvı bulunması veya dış kulak yolunun dar olması sayılabilir. Bebek ilk testten geçemez ise, iki hafta sonra tarama testi tekrarlanır. Yine geçemez ise, iki hafta sonra bir kez daha tekrarlanır.
40-55 dB arasında ise Hafif Derecede İşitme Kaybı. Düşük şiddetteki sesler duyulamaz, özellikle gürültülü ortamlarda konuşulanların anlaşılmasında zorluk yaşanır. Mutlaka işitme cihazı kullanmaya başlanmalıdır.
Ülkemizde de işitme taramasının ilköğretimin 1. yılında, belirlenen protokoller çerçevesinde okul ortamında, işitme taraması konusunda eğitimli sağlık personeli tarafından tarama odyometre cihazı denilen uygulaması kolay, çocuğa hiçbir zararı olmayan, oyunla işitmesinin test edilmesi amaçlanmıştır.
Bebeklerde yapılan işitme testlerinin belirlenmesinde bebeğin kaç aylık olduğu önemlidir. 6 aya kadar olan bebeklerde tarama ya da tanı amaçlı otoakustik emisyon testi, işitsel beyin sapı yanıt testi, elektrokokleografi ve timpanometri gibi testler yapılabilir.
İşitme testi ne zaman yapılmalıdır? Yenidoğanlarda doğumdan sonra yapılacak tarama testlerinde (OAE) başarısızlık söz konusu olursa 2 hafta sonra tekrarlanır. Başarısızlık tekrar ederse ABR testi ile işitme kaybı olup olmadığı araştırılır.
Son güncellemeler ile birlikte işitme cihazı ile ya da cihazsız olarak bir kişinin işitme engelli raporu alması için şart koşulan oran %40 olarak belirlenmiştir.
Yenidoğan bebeklerde işitme testi
Türkiye'de zorunlu olan yenidoğan işitme testi, gelişmiş ülkelerde de standart olarak uygulanır. Bu test, sağırlığın erken teşhisi ve tedavisinde büyük önem taşır.
İşitme Tarama Testi Sıkça Sorulan Sorular
Yenidoğan işitme taraması işlemlerinde herhangi bir ücret alınmaz.
Yaşadığınız yerde bulunan devlet hastanelerinde, özel hastanelerde, işitme merkezlerinde odyometristler tarafından yapılacak işitme testi size duyma yetinizle ilgili en sağlıklı bilgiyi yapılan testler sonucunda verecektir.
"Doğduklarında ise seslere, özellikle insan sesine karşı çok hassastırlar. Üç aylıkken seslere gülücükle tepki vermeye, 6 aylıkken “agu” lara başlarlar. İşitmeyen bebekler bu gelişme safhalarından geçerken, kısıtlı ipucu alacak ve çevreleri ile iletişim kurmakta zorlanacaktır.
Tarama testi olarak adlandırılan Otoakustik Emisyon Testi'nde, bebeğin kulaklarına belli şiddette sesler verilir ve iç kulak hücrelerinin verdiği cevap ölçülerek duyup duymadığı anlaşılır. Bu test, bebeğe acı vermez, rahatsız etmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri