Office Open XML ya da bilinen adıyla OOXML, XML tabanlı bir dosya sistemi olup, elektronik belgelerin (grafikler, sunumlar, çalışma kitaplar ve metinler gibi) saklanmasını amaçlar.
Genişletilebilir İşaretleme Dili (XML), verileri paylaşılabilir bir şekilde tanımlamanıza ve saklamanıza olanak tanır. XML, web siteleri, veri tabanları ve üçüncü taraf uygulamaları gibi bilgisayar sistemleri arasında bilgi alışverişini destekler.
XML dosyaları, metin dosyalarını okuyabilen herhangi bir uygulama ile açılabilir. Oxygen XML Editor, XML Notepad, Adobe FrameMaker, MadCap Flare, Quark Author, Liquid XML Studio gibi XML düzenleme programları, XML dosyalarını düzenlemeyi kolaylaştırır.
Bir Metin Düzenleyici Kullanmak
XML dosyaları yalın metin olarak kodlanmıştır; yani bu dosyaları herhangi bir metin düzenleyiciyle açabilir ve rahatça okuyabilirsin. XML dosyasına sağ tıkla ve "Birlikte Aç"ı seç. Dosyayı açmak için bir dizi program görüntülenir. "Not Defteri"ni (Windows) veya "TextEdit"i (Mac) seç.
İlgili 26 soru bulundu
Office Open XML ya da bilinen adıyla OOXML, XML tabanlı bir dosya sistemi olup, elektronik belgelerin (grafikler, sunumlar, çalışma kitaplar ve metinler gibi) saklanmasını amaçlar.
XML (Extensible Markup Language ya da Türkçesiyle Genişletilebilir İşaretleme Dili), hem insanlar hem bilgi işlem sistemleri tarafından kolayca okunabilecek dokümanlar oluşturmaya yarayan bir işaretleme dilidir.
E-Fatura Görüntüleyici Kullanımı
http://www.efatura.gov.tr/anasayfa.htmladresinden E-Fatura Görüntüleme programı indirilir. Bilgisayara inen “EFaturaGoruntuleyici.jnlp” dosyasına tıklanarak E-Fatura görüntüleme programı açılır. “Aç” düğmesine tıklanarak bilgisayarda bulunan e-fatura XML'i açılır.
Veri oluştur
Veri oluşturmak için XML kodu kullanılır. Bu veriler, web sayfası gibi bir belge veya web tarayıcılarında bulunan elektronik tablo veya kelime işlemci belgesi gibi bir uygulama şeklinde olabilir. Veritabanı gibi bir belge biçiminde olmayan veriler oluşturmak için XML kullanabilirsiniz.
OpenDocument (.odt) dosyaları Word'le, ayrıca OpenOffice ve LibreOffice gibi açık kaynak uygulamalarıyla uyumludur; ancak biçimlendirme farklılıkları görebilirsiniz ve bazı Word özellikleri . odt dosyalarında kullanılamayabilir. Word belgeleri (.docx), çoğu uygulamayla uyumludur.
XML Görüntüleyici. Bu yazılımı kullanarak XML dosyalarınızı anında ücretsiz olarak açın ve düzenleyin. XML dosyalarınızı açıp düzenleyebilir ve bu değişiklikleri doğrudan masaüstünüze kaydedebilirsiniz. Ayrıca, düzenlenen XML dosyasını Google Drive'ınıza kaydetmenize de izin veriyoruz.
Örneğin, Word'de bir belgeyi kaydettiğinizde, dosya artık . doc yerine varsayılan olarak . docx dosya adı uzantısını kullanır.
e-Fatura XML nedir? XML'in Türkçe açılımı, "Genişletilebilir İşaretleme Dili" olarak geçmektedir. XML e-fatura, kesilen e-faturaların GİB sisteminde ne durumda olduğunu sorgulamamıza yardımcı olur; faturanın sistemden geçip geçmediğini öğrenmemize yarar.
XML, (Extensible Markup Language) insanlar ve bilgi işlem sistemleri tarafından kolay okunabilen doküman oluşturmayı sağlayan bir sistemdir. İnternet üzerinden sistemler ve platformlar arasındaki veri alışverişinin belli bir standartta olmasını sağlar.
Gönderilmiş e-Faturalar menüsüne ait yönetim ekranında ilgili e-Fatura üzerinde sağ tuş > dosya kaydet seçeneği ile Xml olarak kaydedebilirsiniz. Diğer yöntem ise; portal.emikro.com.tr adresine giriş yaparak gönderilmiş e-Faturalar menüsünden "Xml" veya "zarf indir" seçeneklerini kullanarak temin edebilirsiniz.
XML öğrenmek yeni başlayanlar için bile çok zor değildir. Kısa kurslar ve hatta XML üzerine öğreticiler sunan çevrimiçi platformlar aracılığıyla öğrenmeye başlayabilirsiniz.
Oluşturulan XML dosyaları JAVA, C#, C++, JavaScript vb. programlama dilleri içerisinde yer alan ayrıştırıcı (parser) kullanarak programlama diline uygun veri yapısı haline çevrilerek kullanılır.
XML'in Özellikleri
Kendi kendini tanımlayan bir meta işaretleme dili olan XML, yeni işaretleme dilleri tanımlamaya ve kendinize özgü etiketler yaratabilmenize olanak tanır. Bir diğer önemli özelliği ise programlama dilinden ve platformlardan bağımsız olarak kullanılabiliyor olmasıdır.
HTML ve XML
HTML İnternet üzerinde Web sayfası oluşturmak için kullanılan bir betik dilidir. HTML dosyalarının aktarımı için HTTP kullanılır. XML, HTML'e çok benzemekle birlikte HTML'in amacı verinin nasıl görüntüleneceği iken, XML'in amacı ise verinin içeriği ile ilgilidir. XML işaretleri önceden tanımlı değildir.
XML, sitenizde bulunan ürünlerin isim, kategori, açıklama, özellik, fiyat, stok ve görsel gibi bilgilerinin yer aldığı ürün listeleme dosyasıdır. Bu dosyayı kullanarak sisteminizde yer alan ürünleri diğer platformlarda sergileyebilirsiniz.
XML Working Group, XML'yi 1996 yılında tasarladı ve ilk sürümünü 1998 yılında yayımladı. XML, Standart Genelleştirilmiş İşaretleme Dili'nden (SGML) türetilmiştir. 1998'de HTML'yi tanıttıktan sonra XML'yi bir veri serileştirme aracı olarak geliştirdiler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri