Keçiler bir hamilelikte genellikle 1 ya da 2 oğlak doğururlar. Oğlaklar ilk doğdukları zaman kıllı ve gözleri açık bir şekilde doğarlar. 6 ay sonra yetişkin olarak anılırlar. 1 yaşına geldikleri zaman oğlaklar erkek veya dişi olmaları fark etmeksizin "çebiç" olarak anılırlar.
Keçilerin yavrusuna oğlak, erkeğine teke, bir yaşındaki erkek ve dişisine ise çepiş denmektedir. Oğlak, yavru anlamına gelen Eski Türkçe oġul sözcüğünden +Ak ekiyle türetilmiştir ve teke kelimesinin kökenleri de Eski Türkçeye dayanmaktadır.
Dişi oğlaklar yetişkin bir keçiye dönüşür ve süt verme kapasitesine sahip olurken, erkek oğlaklar yetişkin bir “teke” haline gelir ve sürü içinde üreme rolünü üstlenir.
Keçinin yavrusu birçok kişi tarafından ne dendiği merak edilen hayvan yavruları arasında yer alır. Özellikle ülkemizde keçi çok fazla rastlanan bir hayvan olduğundan yavrusuna ne dendiği de merak edilen konulardan biri olur. Keçinin yavrusuna oğlak denir. Bir yaşında olan keçi yavrularına da çepiş ismi verilmektedir.
Dişilere verilen adlar: Teke- ler nasıl oğlakken seçiliyorsa, dişi oğlak fazla ise keçi olması istenen oğlaklar da önceden belirlenir ve bunlara damızlık denir.
İlgili 30 soru bulundu
Kolostrum vücut ısısında (38 oC) verilmelidir. Aksi halde pıhtılaşma süresi uzar ve sindirim bozukluklarına neden olur. Oğlaklar tam yağlı süt, inek sütü veya süt ikame yemi ile de beslenebilirler ve sütçü keçilerde sütten tasarruf edilebilir.
6. aydan sonra kuzular, 1 yaşına gelinceye kadar toklu olarak isimlendirilir.
Anadolu'da eşek yavrusu için ölçünlü dilde de kullanılan 'sıpa' yanında, en yaygın kullanılan ad, Eski Anadolu Türkçesinde de geçen koduk, kodak “eşek yavrusu, sıpa” (TS IV / 2599) sözcüğü ve bunun değişkeleridir: kodak [koduk] 1. eşek yavrusu, sıpa (Bulgaristan Türkleri –Kc.; -Çr.; -Vn.; Kerkük) [koduk] (*Kula –Mn.)
Yeni Türkçe Lügat: çepiç'i. 'Keçi yavrusu, bir yaşında keçi. Birinci katımdan yani çiftleşmeden sonraki dişi keçi' (Toven 2004: 117). Örneklerde de görüldüğü üzere çepiş ~ çepiç kelimesi XI. yüzyıldan başlamak üzere Türkçenin tarihî metinlerinde tespit edilebilmektedir.
Oğlaklar 3. hafta içerisinde yem tüketmeyede başlarlar.Otlukta iyi kaliteli kuru ot ,yemlikte ezilmiş kırılmış tane yem bulundurulur.Bir aylık oğlak artık yemİne iyice alışmıştır.Bu nedenle 2.aydan itibaren içtiği süt miktarı yavaş yavaş azaltılarak oğlak sütten kesilir.Bir aylık oğlağa günde 50 gr iyi kalitede kuru ot ...
Koyun, keçi, kuzu ve oğlaklarda ani ölümlere neden olan enfeksiyöz hastalıklar; klostridiyal enfeksiyonlar (çelerme, kara hastalık, botilis- mus), şap hastalığı (kuzu ve oğlaklarda), antraks (şarbon) ve akut faciolozis'dir (kelebek hastalı- ğı, koyunlarda). Ani ölümlerin diğer nedeni de zehirlenmelerdir.
Doğumdan sonra 7 veya 8. haftanın başlangıcında, yeterli kesif yem kesif yem tüketen tüm oğlaklar sütten kesilmelidir.
Kızgınlık gösteren koyun - keçi'ye belirlenen koç ve tekelerle çiftleşmesini sağlayın ve kayıt altına alın. Böylece doğan her kuzu ve oğlağın babası bilinir.
Yılanın yavrusu nedir tüm detayları ile derledik. Yılan yavrusuna Carin adı verilir ve Carin denmesi doğru olur.
Ortalama gebelik süresi 153 gündür. Do ğumları n % 64'ü ikiz olup % 63'ü yard ımsız olarak gerçekleşmiştir.
Katır (Equus mulus) erkek eşek ile dişi atın (kısrak) çiftleşmesiyle meydana gelen ve çoğu kez kısır olan melez hayvan. Erkek at (aygır) ile dişi eşek çiftleşirse bardo veya ester denen, at görünümünde ama eşek iriliğinde bir melez ortaya çıkar.
Sığırın doğumundan altı aylığa kadar olan erkek ve dişi yavrularına buzağı veya süt danası; altı aylıktan bir yıllığa kadar olan erkek ve dişi yavrularına dana; boğaya gelmemiş, 1-2 yaşında dişi sığır ya da buzağıdan büyük, ortalama 12 aylıktan ilk buzağısına sahip oluncaya kadarki dönemdeki dişi sığıra düve; bir ...
Birçok insan, çocukları severken eşek yavrusunun adıyla seslenirler. Dişi ve erkek eşek yavrusunun nasıl adlandırıldığı pek bilinmemektedir. Dişi eşek ve erkek atın çiftleştirilmesi sonucu doğan melez hayvan türüne Bardo adı verilir. Bardo, ülkemizde az bilinmekte ve eşek yavrusuna pek benzememektedir.
Birim'de uygulanan oğlak büyütme sisteminde, doğumdan sonraki ilk bir hafta sürekli birlikte olan keçi ve oğlaklar, daha sonraki günlerde gündüzleri ayrı tutulmakta, akşam sağımından sabah sağımına kadar ise geceyi birlikte geçirmektedirler. Oğlakların sütten kesim yaşı 42–60 gün arasında değişmektedir.
Doğurgan olmayan koyunlar için Tuv.'da kızır hoy “hiç doğurmamış veya bir yıl içinde hiç kuzulamayan koyun, kısır koyun” tamlaması kullanılmaktadır.
Koyunun damızlık olan erkeğine koç, dişisine marya, yavrusuna kuzu adı verilir. Bir yaşındaki koyuna toklu, 2 yaşındakine şişek denilir. Erkek koyunlardan koçların etleri sert ve lezzetsiz olduğundan kesime elverişli değildir. 1,5-2 yaş arasında kesilen koyun makbuldür ve 6 aylıktan büyük kuzular koyun sayılır.
Bunun yanında 1 yaşındaki erkek kuzuya ne denir sorusu da merak edilen sorular arasındadır. Erkek koyunlarda ise 1 yaşından 2 yaşına kadar olanları “koç” ismini alırlar. Genel anlamda ise erkek ve dişi koyunlarda 6 aylıktan 1 yaşına kadar olan süreçte “toklu” adını alırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri