Okulda veya evde dinlenirken ve ders çalışırken açlık hissedildiğinde tüketilen besinlere dikkat edilmelidir. Örneğin, şeker ve şekerli besinler, cips, gazlı içecekler yerine süt, yoğurt, sütlü tatlılar, ekmek arası peynir, taze sıkılmış meyve suları ve kuru meyvelerin tüketiminin tercih edilmesi uygundur.
Kahvaltıda tam tahıllı ekmek, yumurta, peynir ve zeytin gibi besin değeri yüksek gıdalar tüketilmeli, mevsimine göre domates ve salatalık gibi sebze türevleri de menüye eklenmelidir. Süt, bu öğünde önerilen içecektir. İçine bir tatlı kaşığı kakao, bal ya da pekmez ilave edilerek cazip bir içecek haline getirilebilir.
Çocuklar ve adolesan dönemi gençler, günlük 2-4 porsiyon süt ve ürünlerini tüketmelidir. 2) Et, yumurta, kurubaklagiller ve yağlı tohumlar grubu; et, tavuk, balık, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi yiyeceklerin yanı sıra ceviz, fındık, fıstık gibi sert kabuklu yemişler/yağlı tohumlardan oluşur.
Ders çalışırken, şeker ve şekerli besinler, cips, kuruyemiş, gazlı içecekler gibi abur cuburlar yerine süt, yoğurt, sütlü tatlılar, kepekli ekmek arası peynir, A ve C vitamininden zengin taze sıkılmış meyve suları, taze meyve ve sebzeler veya kuru meyveler tercih edilmelidir.
İlgili 42 soru bulundu
Düzenli beslenme konsantrasyonu artırır ve enerji seviyesini düzenler. C vitamini içeren çilek, kivi, portakal gibi meyveler ve E vitamini içeriği yüksek badem, ceviz, fındık gibi besinler, enerji vererek zihni açarlar. Enerji değeri yüksek besinler yerine besin değeri yüksek besinler tercih edilmelidir.
Okul yemekhanesinde yemiyorsanız, sandviç, tost, simit, döner dürüm, salata, ızgara çeşitlerini, miktarını hesaplayarak rahatça tüketebilirsiniz. Pizza, patates kızartması, hamburger, mantı, makarna, pide, gözleme gibi karbonhidrat ve yağ içeriği yüksek yiyecekleri haftada bir defadan fazla tüketmemeye çalışın.
Etler ve yumurta (Kırmızı etler, tavuk, hindi eti, balıklar ve yumurtalar) Etler kaliteli protein, demir, çinko ve B12'nin iyi kaynağıdır. Kırmızı et, tavuk ve kurubaklagil tüketimi haftanın belirli günlerine pay edilmeli ve haftada en az 2 kez balık tüketilmelidir.
Okul çağı çocuğu denildiği zaman 6-12 yaş arası çocuk grubu akla gelmektedir. Ancak değişen yaşam şartları ile çocukların anaokulu ve okulla başlama yaşları daha erken dönemlere de denk gelebilmektedir.
Haşlanmış yumurta veya omlet, peynir, bal veya pekmez, tam buğday unu ekmek, mevsimine uygun taze sebze, zeytin, taze sıkılmış meyve suyundan oluşan bir kahvaltı ya da süt, yulaf gevreği, kuru meyvelerden oluşan bir kahvaltı hazırlanabilir” açıklamasında bulunuyor.
Şeker ve yağ içeriği yüksek besinler yerine besleyici değeri yüksek ve sağlıklı besinleri tercih edin. Beslenme çantanızda süt, ayran, meyve suyu, peynir, kuru meyve, ekmek,taze sebze, meyve, haşlanmış yumurta, et (köfte, tavuk eti), kek,kurabiye veya poğaça gibi yiyeceklerin bulunmasını tercih edin.
Programın amacı; ülke genelinde Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmi/özel okul/kurumların sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam konularında teşvik edilmesi ve bu konuda yapılan iyi uygulamaların desteklenmesi ile okul ortamı ve öğrenci sağlığının geliştirilmesidir.
Çocukların tabaklarında yumurta, peynir gibi sağlıklı protein kaynaklarına; ceviz, zeytin gibi sağlıklı yağ kaynaklarına; domates, salatalık, yeşillik gibi vitamin, mineral ve lif depolarına; süt, yoğurt gibi kalsiyum kaynaklarına ve yulaf, tam tahıllı ekmek gibi sağlıklı karbonhidratlara mutlaka yer verilmelidir.
O nedenle okul çağındaki çocukların beslenmelerine çok dikkat edilmesi gerekiyor. Çünkü yetersiz ve dengesiz besin tüketimi, çocuklarda dikkat eksikliğine, öğrenme güçlüğüne, obeziteye ve demir eksikliği anemisi gibi daha birçok sağlık sorununa yol açabiliyor.
Etler ve yumurta (Kırmızı etler, tavuk, hindi eti, balıklar ve yumurtalar) Etler kaliteli protein, B12 ve demir kaynağıdır. Günde 3-6 adet köfte büyüklüğünde et, tavuk, hindi tüketilmesi önerilmektedir. Haftada 2 kez balık tüketimi, omega-3 yağ asitleri ve bilişsel sağlık için önemlidir.
10 Yaş Boy Kilo Gelişimi
Yaklaşık olarak 10 yaşındaki kız çocukların boyu 139 cm ve erkek çocukların boyu 138 cm'dir. Kilo olarak değerlendirildiklerinde cinsiyet olarak farklılık çok görülmemektedir. Kızlar ve erkekler 32 kg civarlarındadır.
İkinci dönem yani 6 Şubat'ta eğitim öğretim başladığı zaman Türkiye'de okul öncesi eğitimdeki tüm okullarımızda ücretsiz olarak yemek vereceğiz. Yine bu kapsamda taşımalı eğitimle öğrencilerin gittiği okulda taşımalı eğitimden yararlanmayan öğrencilerin de yemek yemesini sağlıyoruz.
E vitamini: beyin sağlığı açısından en temel antioksidanlardan birini oluşturuyor. Bu vitamin özellikle tahıllarda bolca yer alıyor. Bu nedenle bulgur, esmer pirinç, karabuğday, çavdar, kinoa, yulaf gibi besinlere günlük diyetinizde mutlaka yer verin. Tam tahıllı ekmeği hayatınızdan asla çıkarmayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri