Azami öğrenim süreleri sonunda mezun olamamış ve ek sınav hakkını kullanarak veya kullanmayarak eğitimlerine devam eden öğrenciler, öğrencilik haklarından yararlanamazlar. Bu öğrenciler sınava girdiği ders başına öğrenci katkı payı/öğrenim ücretini ödemeye devam ederler.
Ek sınavlara girme hakkı elde eden öğrenciler, azami öğrenim süresi sonunda yapılacak olan ilk ek sınavlara girmek zorundadır. Birinci ek sınava girmeyen öğrenciler, bu sınav hakkını kullanmış sayılırlar. Birinci ek sınavda başarısız olan öğrenciler, ikinci ek sınava girebilir.
öğrenim süresi iki yıl olan önlisans programlarını azami dört yıl, öğrenim süresi dört yıl olan lisans programlarını azami yedi yıl, öğrenim süresi beş yıl olan lisans programlarını azami sekiz yıl, öğrenim süresi altı yıl olan lisans programlarını azami dokuz yıl içinde tamamlamak zorundadırlar.
2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı Yaz öğretimi sonunda azami süresini dolduran öğrencilerin 12 Eylül 2023 Salı günü mesai bitimine kadar kayıtlı bulundukları birime ekte yer alan formu doldurarak başvurmaları gerekir. Azami süre sonu sınav hakkı hiçbir şekilde devredilemez, ertelenemez, mazeret sınav hakkı verilemez.
YÖK'ün yazısının devamında, azami öğrenim süresi dolan ön lisans ve lisans düzeyindeki öğrencilerin hiç almadıkları veya devam şartını sağlayamayarak başarısız oldukları dersler için de sınav hakkından yararlanabilecekleri açıklanmıştır.
İlgili 16 soru bulundu
Yaklaşan seçim nedeniyle iktidarın vaadi olan öğrenci affından birçok öğrenci yararlanamadı. 2022 ve 2023 yılında azami süresi dolacak olan birçok lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencisi, bu affın kapsamına giremedi.
Öğrencii affından faydalanmak isteyen öğrenciler, Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından başvuru formu ile yani başvuru dilekçesi ile daha önce bağlı olduğu fakültenin öğrenci işlerine bizzat müracaat edebilecekler.
Azami öğrenim süreleri sonunda mezun olamamış ve ek sınav hakkını kullanarak veya kullanmayarak eğitimlerine devam eden öğrenciler, öğrencilik haklarından yararlanamazlar. Bu öğrenciler sınava girdiği ders başına öğrenci katkı payı/öğrenim ücretini ödemeye devam ederler.
YÖK'ün azami süre kararı
Az önceki örneğimizi bu hüküm çerçevesinde uyguladığımızda 2013 yılında ilk kaydını yaptıran öğrenci, kanunun yürürlük tarihi olan 26.11.2014 tarihinde ilk kaydını yaptırmış gibi düşünülerek, 7 yıl bu süreden başlatılacak. Dolayısıyla azami süre 26.11.2021 tarihinde bitecek.
2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunun 44.maddesinin C fıkrası gereğince 4 yıllık lisans programlarında azami öğrenim süresi 7 yıl, 5 yıllık lisans programlarında azami öğrenim süresi 8 yıl, 6 yıllık lisans programlarında azami öğrenim süresi 9 yıl, ön lisans programlarında azami öğrenim süresi 4 yıldır.
17 Nisan 2020 tarih ve 31102 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan, Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun “Açık öğretim sisteminde üst üste dört dönem kayıt yenileme koşullarını yerine getirmeyen öğrencinin ilgili programdan ilişiği kesilir.” hükmünü içermektedir.
Ders seçimi yapmayan öğrenciler genellikle pasif öğrenci statüsüne dahil edilir. Üniversitede öğrenciler istediği zaman kayıtlarını dondurabiliyor. Dondurulma işlemleri sonrası öğrenciler pasif öğrenci olarak adlandırılıyor.
evet hocam. ''Bu süreler içerisinde okulunu tamamlayamayan ve mezun olmayan kişiler için okuldan uzaklaştırma gerçekleşir ve öğrencilik halleri sona erdirilir.''
(2) Yabancı dil hazırlık sınıfı hariç azami öğrenim süreleri; 2 yıllık ön lisans programları için 8 yarıyıl/4 yıl, 4 yıllık lisans programları için 14 yarıyıl/7 yıl, 5 yıllık lisans programları için ise 16 yarıyıl/8 yıldır.
(2) Azami öğrenim süresi sonunda mezuniyeti için programında hiç almadığı (staj, proje, atölye gibi uygulamalı dersler dâhil) ders sayısı altı ve daha fazla olan öğrencilerin ilişiği kesilir. belirtilen tarihlerde iki ek sınav hakkı verilir.
Azami süresi dolmuş öğrenciler üniversite içi bölümler arası geçiş başvurusunda bulunamaz. Başka yükseköğretim kurumlarına yapılacak yatay geçiş başvurularıyla ilgili kural ve koşullar ilgili üniversiteler tarafından belirlenir.
(2) Kayıt dondurmak için 32 nci maddenin üçüncü fıkrasında yer alan mazeretler geçerlidir. (3) Haklı ve geçerli nedenler çerçevesinde, eğitim-öğretim süresince en çok iki yarıyıl süre ile kayıt dondurulabilir.
(5) Kayıtlı oldukları lisans programından normal öğrenim süresi içinde mezun olamayanlar uzatmalı öğrenci olarak adlandırılır. MADDE 16 – (1) Eğitim-öğretim yılı, yarıyıl sonu sınavları hariç her biri en az on dört haftadan oluşan güz ve bahar yarıyıllarından oluşur.
Kayıtlı olduğu programdan mezun olmak için gerekli bütün derslerden başarılı olduğu halde, mezuniyet için gerekli not ortalamasını sağlayamayarak ilişiği kesilme durumuna gelen son yarıyıl öğrencisine, not ortalamasını yükseltmek için diledikleri derslerden sınırsız sınav hakkı verilir.
Kısacası azami mevcut belirtilen yılın uzayacağı maksimum süredir. Örneğin Azami süre 2 yıl ise 2 yıldan daha uzun sürmez.
YÖK Yürütme Kurulunun 14 Temmuz tarihli kararıyla azami öğrenim süresini dolduran son sınıf öğrencilerine, daha önce hiç almadıkları dersleri yaz okulunda almalarına izin verilmiştir. Bu durumda olan öğrencilerimiz yaz okulu ekle/sil günlerinde (26-29 Temmuz 2021) açılan derslere kayıt yaptırabileceklerdir.
Azami öğrenim süresi sonunda ya da ek sınavlar sonunda bir dersten başarısız olanlara öğrencilik haklarından faydalanmaksızın sınırsız sınav hakkı verilir. Bu öğrenciler dersin açıldığı yarıyılda, yarıyıl sonu ve bütünleme sınavlarına girerler.
2023 AF YASASI KİMLERİ KAPSIYOR? TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilen kanun teklife göre; Kapalı ceza infaz kurumlarında bulunan ve cezasının belirli bir süresini bu kurumlarda geçirilen hükümlüler iyi halli olmak şartıyla 3 yıl daha erken açık ceza infaz kurumlarına geçiş yapabilecek.
Af çıktığı zaman, terör hariç her ne olursa olsun(kendi isteği dahil) ilişiği kesilenler kayıt yaptırabilir diyor. Siz de 4 yıllıktan kendi isteğinizle sildirdiğiniz için ayrıldığınız fakülteye geri dönebilirsiniz.Önlisansta aldığınız ve lisansla uyumlu olan dersleri de muaf edebilirler.
2) Öğrenci affıyla ilgili düzenlemeden 18/05/2018 tarihine kadar ilişiği kesilen öğrenciler yararlanabilecektir. 3) Aftan yararlanmak isteyen öğrencilerin, askerlik görevi, mücbir sebepler ve sağlık nedenleri dışında 18/09/2018 tarihine kadar ilişiklerinin kesildiği yükseköğretim kurumuna başvurmaları şarttır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri