Gölde bıyıklı sazan balıkları bulunur. Bu tür zehirli olduğundan yenmesi insan sağlığı açısından sakıncalıdır. Şurada Paylaş!
Balikligöl balıkları kutsal sayılır ve kimse yakalayıp yemez. Görevliler göl içerisinde ölen balıkları sudan çıkarıp başka bir yerde toprağa gömüyorlarmış.
15 Mart'ta yaşanan Şanlıurfa'daki sel felaketi nedeniyle tarihi Balıklıgöl ve çevresi de çamura bulanmıştı. Selin verdiği hasar nedeniyle, Balıkların öldüğü bile iddia edilmişti. Yapılan incelemelerde balıkların ölmediği, deprem ve sel nedeniyle strese girdikleri, bu yüzden de saklandıkları ortaya çıktı.
Kızartmaya çalıştıkları balıklar sırtları kızarık şekilde gölde yüzmektedirler. O günden sonra bu balıklar kutsal sayılır ve hiç kimse bu gölden balık tutmaz. Göldeki balıkların her birinin muhtelif yerleri yanık gibidir. Bunun tavadaki kızarıklıktan ileri geldiği söylenir.
Balıklıgöl, 150 metre uzunluğunda ve 30 metre genişliğindedir. Derinliği 3-5 metre civarındadır. İçinde efsanelere konu olan sazan türü balıklar bulunmaktadır. Bu balıklara halk tarafından saygı gösterilir ve yenilmez.
İlgili 15 soru bulundu
Şiddetli sağanak yağış sonrası sel felaketinin yaşandığı Şanlıurfa'da faciadan etkilenen tarihi Balıklıgöl'deki balıklar bir anda ortadan kayboldu. Balıkların akıbetinin ne olduğu düşünülürken, uzmanlar strese giren balıkların gölün derinliklerine çekildiğini belirtti.
Balıkların sağlığı, Balıklıgöl'ün durumuyla ilgili çalışmalar yaptıklarını belirten Kılıç, "Maalesef dünkü sel felaketiyle birlikte Topdağı'ndan, mağaralar bölgesinden, üstüne üstlük de diğer kanalın taşmasıyla birlikte Balıklıgöl'ü 1-1,5 metre yüksekliğinde su kapladı. Gelen çamur yükü Balıklıgöl'ü kirletti.
Eski bir rivayete göre de Anadolu toprakları tümü işgal durumuna düşerse bu kutsal balıklar melek asker olup kurtuluş savaşlarına katılacak denilir. Kutsal balıklara da asker balık denir. Bugün her iki gölün karşısındaki tepenin üzerinde iki sütun hala ayaktadır.
Balıklıgöl'de kontrol ve denetimleri sürdürdüklerini belirten İlhan, "Yer altı sularının depremler nedeniyle çok hareketli olmasından kaynaklanan sebeple su çamurlu vaziyette geliyor. Balıklarımız sazan türü olduğu için bu tür duruma daha dayanıklı.
Kur'an ve Hadis kitaplarında bu olayla ilgili ayet veya hadis yoktur. 1900-1960 arası yakın tarihte Urfa halkı tarafından Yahudi mitolojisinden İslam mitolojisine eklentiler yapılarak ortaya çıkmış bir anlatıdır. Yahudi mitolojisi sadece İbrahim'in Urfa'da ateşten kurtulduğunu söyler.
Kentle bütünleşen Balıklıgöl'de 5 bin civarındaki bulunan balıkların son 2 yıldır ölüm kayıtları alınıyor.
Peygamber Düştüğü Anda Ateş Bir Göle Dönüşür
Balıkların sırtında kara lekeler vardır hala. Bu lekeler odunların yanmış olmasından kalan izlerdir. Zeliha'nın bu durum karşısında döktüğü göz yaşlarından bir göl oluşur ve bu göle Zeliha'nın gözyaşları anlamına gelen Ayn-ı Zeliha Gölü denmiştir.
Suyun rengi berraklaştı, balıklar günyüzüne çıktı. Afetleri geride bırakan balıklıgöl eski günlerine geri döndü. Burası Şanlıurfa'daki kutsal mekanlardan Balıklıgöl.
Bu çeşmeden gelen ziyaretçiler şifa niyetine bu sudan içerler, hatta evlerinde bulunan hastalarınada götürerek onların içmelerini de sağlarlar. Bu şifalı suyun içilmesi ve Balıklı Göl'le yapılan ziyaretlerle bir çok hastalığın şifalandığı görülmüştür. Türkiye'nin en önemli ve kutsal göllerinden biridir burası.
Burası görülesi bir yerdir.” Diyarbakır Suriçi'nde bir zamanlar efsanelere, türkülere konu olan balıklı havuz, 1978 yılında tamamen tahrip edilir ve havuzun üstüne beton dökülerek şehir suyu şebekesine bağlanır. “Aynı-ı Zülâl”, “Zelha” ve “Zelal” olarak adlandırılan su, şimdilerde Anzele olarak biliniyor.
hayvanlardan her çeşit balık eti yenebilir. Kalkan balığı, sazan balığı, yunus balığı, yılan balığı bu kabildendir. olarak kabul edilmemektedir, haram sayılmaktadır.
Hazreti İbrahim'in doğduğu ve ateşe atıldığı yer olarak rivayet edilen tarihi mekanda bulunan Balıklıgöl ve içindeki su havzasının berrak rengi, depremler nedeniyle değişti.
Balıklıgöl'ün çamur rengi almasının nedeni olarak depremler nedeniyle yeraltı sularında meydana gelen aşırı hareketlilik olarak gösterildi.
Balıklıgöl'den çıkan su, binlerce yıldır aynı yolu izliyor. İçerisinde balıkların yaşadığı su, Balıklıgöl platosunun bütün su ihtiyacını karşılıyor. Platonun içerisindeki kanallardan ilerleyen suyun bir kısmı platonun içerisindeki Ayn Zeliha'ya ulaşarak havuza eklenirken, bir kolu ise Halilurrahman Camii'ne gidiyor.
Berrak ve mavi olan gölün suyu, depremin ardından çamur rengini aldı. Şanlıurfa'nın simgesi olan, Hz. İbrahim'in atılacağı ateşin suya dönüştüğü yer olarak bilinen Balıklıgöl'ün suyu deprem sonrası bulanıklaştı. Berrak ve mavi olan gölün suyu, depremin ardından çamur rengini aldı.
Allah'ın balıkları, culukları asker olarak değil insanlara rızık olarak takdir ettiğini bilir, o kadar. Savaşa çıkarken de bu hikâyelerin dopingi ile kendini avutmaz, kalbini Allah'a yöneltir, imanını kontrol eder, duasını artırır, bu imanla ölürse şehit olur.
Aslan balığı, Asker balığı, Kılkuyruk mercan, Lokum balığı, Külah balığı, Çizgili barbun, denizlerimizin yeni ve yenebilir balık türlerinden.
Balıklıgöl hikayesi önemli efsanelerden biridir. Gerçekliği hakkında çok net bilgiler olmasa da günümüzde Balıklıgöl birçok kişi tarafından ziyaret edilir. Türkiye'nin en önemli göllerinden biridir. Turizm değeri çok yüksektir.
15 Mart 2023 tarihinde Türkiye'nin güneydoğusunda etkili olan, aşırı yağış sonucu meydana gelen sel ve su baskınları. Özellikle Adıyaman ve Şanlıurfa'yı etkileyen seller nedeniyle toplam 21 kişi hayatını kaybetti.
Balıklı Göl'ü ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz. Gün boyu ziyarete açıktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri