Öğrenci kavramı için aynı zamanda talebe ve okul çocuğu terimleri de kullanılabilmektedir. Türkçede öğrenci teriminin talebe olarak bir tane eş anlamı olduğu görülmektedir.
Öğrenci kelimesinin eş anlamlısı TALEBE kelimesidir.
Öğretmen kelimesinin eş anlamlısı 'muallim' olmakla birlikte, ' hoca' ve kadın öğretmenler için kullanılan ' muallime' de öğretmen sözcüğünün eş anlamlısı olarak kabul edilmektedir.
' Okul kelimesinin eş anlamlısı, 'mektep ve meslek'tir.
Öğrenci kelimesinin zıt anlamı olan kelimeler yoktur. Bununla beraber öğrenci kelimesinin zıt anlamının karşılığının olmadığını belirtmek gerekir.
İlgili 37 soru bulundu
Yazılış ve okunuşları farklı fakat anlamca aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir. Bu tür kelimeler birbirlerinin yerini tutabilir. Eş anlamlı kelimeler, cümlede birbirleri ile yer değiştirdikleri zaman cümlenin anlamında herhangi bir değişiklik ve bozulma olmaz.
Talebe kelimesinin eş anlamlısı nedir sorusunun cevabı "Öğrenci" kelimesidir.
Yazılışları farklı, fakat anlamları aynı olan kelimelere eş anlamlı ya da anlamdaş sözcükler adı verilir. Soruda belirtilen öğrenci kelimesinin eş anlamlısı talebe, öğretmen kelimesinin eş anlamlısı ise muallimdir.
Sınav kelimesinin eş anlamlısı olarak genellikle imtihan kelimesi de kullanılır. Bu kelimenin bir diğer eş anlamlısı da testtir. Cümle içinde kullanıldığında, sınav kelimesi yerine test veya imtihan denmesi de anlam bütünlüğünü bozmaz.
Yaşlı kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre eş anlamlısı olarak 'ihtiyar' sözcüğü karşımıza çıkmaktadır. Yazılışları ve okunuşları farklı olan bu iki kelime aynı anlamı ifade ederek cümle içerisinde kullanılabilir. Ayrıca amaca uygun tek başına yine değerlendirilebilir.
Doktor kelimesinin eş anlamlısı olarak 'hekim' ve 'tabip' karşımıza çıkmaktadır.
Ev kelimesinin eş anlamlısı hane, konut, aile, beyit, mekan, ocak kelimeleridir.
Özlem kelimesi için Türk Dil Kurumu açısından eş anlamlı olarak 'hasret' sözcüğü karşımıza çıkıyor.
Öykü kelimesinin eş anlamlısı hikaye olarak tanımlanmıştır. Öykü ve hikaye aynı anlama gelen sözcüklerdir.
TDK'ya Göre Ödül Kelimesinin Eş Anlamlısı
Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı zaman bu kelimenin eş anlamlı karşılığı olarak 'mükafat' kelimesi öne çıkmaktadır.
Türkçede “baş, kafa, ser” kelimeleri eş anlamlı olarak birbirlerinin yerine kullanılmaktadır.
Doğa kelimesinin bir tane eş anlamlısı kelime bulunmaktadır. Bu doğrultuda doğa eş anlamlısı "Tabiat" kelimesi olup aynı zamanda doğa da demektir. Dolayısıyla bu kelimeyi eş anlamlı olarak kullanmamızda bir sakınca yoktur.
Yıl kelimesinin eş anlamlısı, 'sene' kelimesidir. Bu iki kelime, birbiri yerine rahatlıkla kullanılabilir.
Kalp, “yürek, hayat merkezi sayılan organ, duygu ve teessür merkezi olan gönül, bir şeyin ortası, merkezi, kalp hastalığı, sevgi, gönül olarak tanımlanmıştır.
Öğrenci sözcüğüne ait eş anlamlı kelimeler okullu ve talebe sözcükleridir. Bu kelimeler birbiri yerine kullanılabilir.
Eğitmek fiilinden türetilen eğitmen, bir sanat ya da meslek dalında uzmanlaşmış olan kişi demektir. Bu kelime cümle içerisinde öğretmen sözcüğünün yerine kullanılabilir.
Birey kelimesinin eş anlamlısı 'kişi' ve 'fert' ile 'şahıs' olarak karşılık buluyor.
Açıklama: ↬ Öğrenci kelimesinin zıt anlamı yoktur ama eş anlamı Talebe dir. ➝ Yazılışları ve anlamları farklı olan kelimelere Zıt Anlamlı kelimeler denir.
Zıt anlamlı kelimelerin, birbirinin tam tersi anlamlara sahip olduğunu belirtmek gerekir. Eş anlamlar ise; farklı kelimelerin aynı anlama gelmesine denir.
Farsça kökenli bir sözcük olan serbest kelimesi, baş anlamına gelen ser sözcüğünden türetilmiştir. Hareketlerinde tamamen özgür olan kişilere serbest denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri