Ders programının hazırlanmasında veya dersin işlenmesinde öğrencinin fizyolojik ve psikolojik özelliklerinin, bireysel farklılıklarının esas alınmasıdır.
Çocuğa görelik ilkesi, öğrenme ve öğretme sürecini öğrencilerin (çocukların) içerisinde yer aldıkları gelişim düzeyine uygun şekilde organia ze etmeyi ve onların bireysel farklılıklarını göz önünde bulundurmayı temel almaktadır.
Hayatilik İlkesi (Yaşama Yakınlık, İşevurukluk): Eğitim-öğretimin en önemli amacı bireyi hayata hazırlamasıdır. Okul, hayatın bir parçası olmalıdır. Ders konuları, sorunlar, araç gereçler, örnekler yakın çevreden yani hayattan alınmalıdır. Hayatı sınıfa taşımalıyız.
Bu ilke; eğitim-öğretim etkinliklerinin öğrenciler arasındaki bireysel farklılıklara ve öğrencilerin gelişim seviyesine uygun olarak geliştirilmesini öngörür. Bu ilkeye uygun olarak öğretmen öncelikle öğrencilerin hazırbulunuşluk düzeyini dikkate alır ve yapacağı öğretme-öğrenme etkinliklerini buna göre gerçekleştirir.
İlgili 42 soru bulundu
Emsallere uygunluk ilkesi, KVK'nın 13. maddesinin 3. fıkrasında, ilişkili kişilerle yapılan mal veya hizmet alım ya da satımında uygulanan fiyat veya bedelin, aralarında böyle bir ilişki bulunmaması durumunda oluşacak fiyat veya bedele uygun olması olarak tanımlanmıştır.
göstererek anlatmak, resim, müzik, beden eğitimi gibi derslerde önceden yaparak “model” olmak çocuğun kavramları ve bilgiyi oluşturmasında, beceri ve tecrübe kazanmasında son derece önemlidir. olacaktır. Örnek: Öğretmenin dersinde ağır Osmanlıca terimler ve kelimeler kullanması bu ilkenin ihlalidir.
Tümdengelim Öğretilecek olan bir konunun önce genelinin verilmesi daha sonrasında ise özele doğru gidilmesidir. Çünkü öğrenci, öncelikli olarak konuların tamamını görecektir ve bu sayede konunun tamamı öğrencinin zihninde daha iyi şekillenecektir. Bu ilke genel olarak “genel-özel-genel” olarak şekillenir.
Ekonomiklik (Tasarruf) İlkesi (Ortalama okuma süresi 46 saniye.) Her türlü eğitim-öğretim faaliyeti en az zaman, en az emek ve enerji sarfedilerek, en yüksek verim elde edilecek şekilde düzenlenmelidir. Bunun için de, öğretim baştan sona her yönden plânlanmalıdır.
Yaşama Yakınlık(Hayatilik) ilkesi John Dewey'in Pragmatizm ve İlerlemecilik felsefesini temele alan ilkedir. «Öğrencinin ne öğreneğinin onun ilgi ve ihtiyaçları belirler.» anlayışında olan bu eğitim felsefelerine göre okul «Öğrencileri gelecek hayata hazırlayan bir yer olmaktan çok, hayatın ta kendisi olmalıdır.»
İşe vuruk Tanım nedir? *Bir kavramın var olup olmadığını, ne ölçüde var olduğunu görgül olarak saptayabilmek için ne gibi işlemler yapıldığını belirterek tanımlama. *Kavramsal düzey görgül düzeye dönüşür. Bir kavramın birden çok işe vuruk tanımı yapılabilir.
Kurumların, ilişkili kişilerle emsallere uygunluk ilkesine aykırı olarak tespit ettikleri bedel veya fiyat üzerinden mal veya hizmet alım ya da satımında bulunarak, kazancı tamamen veya kısmen karşı tarafa aktarmasına transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç dağıtımı denir.
3- Bütünlük İlkesi: Özel eğitim alanında, eğitim gören bireylerin eğitimi, kişinin zihinsel, duygusal, bedensel, sosyal, kültürel yönlerini birlikte ele almalı, özel eğitimde küme ve alt kümeleri oluşturanların bütününü kapsayacak şekilde olmalıdır.
Aktüalite (Güncellik) İlkesi:
Çocuğun hayatın gerçekleriyle karşı karşıya gelmelerini ve yakın çevre, ülke ve dünyada gelişen son olaylara karşı ilgi duymalarını sağlamak için ders konularıyla aktüel (güncel) olay ve sorunlar arasında ilişki kurulmalıdır.
Seviyeye uygunluk ilkesi, bir yaş grubundaki öğrencilerin aynı gelişim seviyesinde bulunacakları, benzer ruhsal özellikler gösterecekleri varsayımına dayanır. Öğretimi "yıllık sınıflar sistemi" üzerine kurduğumuzda, zaten herşey bu ilkeye göre düzenlenecektir. Ders, sınıfın ortalama seviyesine göre düzenlenir.
Özdemir'e göre “çocuğa görelik” ilkesi, çocuğun ilgi ve beklentilerini, gereksinimlerini, dil evrenini göz önünde tutmayı, hazırlanacak okuma metnini bunlarla örtüştürmeyi zorunlu kılar. (Özdemir, 1983, 28). Çocuksuluğu ise tam tersine dilin acemice kullanımı ve ilkellik olarak görür.
Bütünlük İlkesi, bir bütünün parçalarının birbiriyle ilişkili ve bütünleyici olduğunu ifade eden bir ilkedir. Bu ilke, eğitim alanında da kullanılmaktadır. Eğitimde bütünlük ilkesi, öğrencinin bir bütün olarak ele alınmasını ve öğrenme-öğretme sürecinin bütünsel bir yaklaşımla yürütülmesini ifade eder.
Etkin katılım ilkesi, ders esnasında durgun bir öğrenci profili yerine derse katılmak için oldukça hevesli olan, sorular sorarak tartışma ortamı yaratan ve verilen cevaplar üzerinde düşünen bir öğrenci profili çizmektedir.
Francis Bacon (1561-1626), modern anlamda tümevarımı bilimsel bir yöntem olarak ortaya koymuştur. Tümevarımcılığın temel fikri bilimin gözlemlerle başladığıdır. Bundan hareketle genellemelere ve öngörülere ulaşacak biçimde ilerler.
Bu sebeple, öğretim konularının işlenmesinde gözlem, deney gibi birçok duyuya hitap eden yöntemler kullanıldığı takdirde öğrenme kolaylaşacaktır. Buna, "öğrenci eylemi" veya "iş ilkesi" de denmektedir.
Öğretim stratejisi, bir öğretmenin, dersin veya bir konunun öğretilmesinde hedefe ulaşmak için seçeceği öğretim metodu, çeşitli teknikler ve hattâ değerlendirme biçimidir.
Duruluk İle Yalınlık Arasındaki Fark Nedir? Duruluk ile yalınlık ilkesi birbirine sıklıkla karıştırılan iki terimdir. Duruluk, gereksiz kelime kullanmamak demektir. Yalınlık ise, sade ve herkesin anlayabileceği bir dilde kaleme alınan eserleri tanımlamak için kullanılır.
Açıklık, duruluk, vuzuh, clarete bir yazıda belirtilmek istenen duygu ve düşüncelerin, herhangi bir ek yoruma veya açıklamaya gerek duymadan kavranabilir olmasıdır. Ayrıca güşâde, rûşen, lâyıh olarak da anılır.
Ders programının hazırlanmasında veya dersin işlenmesinde öğrencinin fizyolojik ve psikolojik özelliklerinin, bireysel farklılıklarının esas alınmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri