İstanbul 1453 yılında 54 gün süren bir kuşatmanın ardından fethedilmiştir. Fetihle birlikte şehir üç gün yağmalanmıştır. Üç gün yağma yapılması padişah II. Mehmet'in buyruğudur.
Makale. 1204'te düşünülemez bir şey oldu ve Konstantinopolis (İstanbul), üzerine gelenlere bütün kuvvetlere karşı dokuz yüzyıl direndikten sonra vahşice yağmalandı.
Bu topun İstanbul'a götürülmesini Rumeli Beylerbeyi Dayı Karaca Paşa üstlendi. Osmanlı ordusunun mevcudu hakkında çeşitli düşünceler bulunmaktadır, Hammer'a göre 250.000, Barbaro'ya göre 160.000, Sfrantzes ve Dukas'a göre 200.000 asker idi.
Yağma; önceden kendilerine tebliğ edilmek suretiyle Türk idaresi altına girmek istemeyenlerin, daha sonradan yapılan savaşı kaybetmeleri halinde maruz kaldıkları bir tür savaş tazminatıdır.
Yağma (Çince: 样磨/樣磨, pinyin: Yàngmó), Orta Çağ'daki bir Türk boyudur, bu boy günümüz Uygurlar'ın ve Özbekler'in atalarıdır. Bu boy bir kolu olan ve Üç Oğuzlar denilen birlik, Yağma, Karluk ve Çiğil boylarından oluşmuştur.
İlgili 42 soru bulundu
Yağma ve Talan Yasağı
İslam'da savaşın gayesi ganimet elde etmek, yağma ve talanda bulunmak değildir.
Ancak tarihi kayıtlarda, Osmanlı'nın en çok çocuk sahibi olan padişahı 3. Murat'ın 6 karısı ve 40'a yakın cariyesi olduğu bilgisi yer alıyor. 3. Murat'ın eşleri arasında en dikkat çeken isimlerden biri Safiye Sultan'dır. Asıl adı Sofia Baffo olan Safiye Sultan, aslen Venediklidir.
49'U HAYATTA KALDI. 3. Murat, bu birlikteliklerden 100'ü aşkın sayıda çocuk sahibi oldu. Ancak bunların büyük kısmı, bebek denilecek yaşta öldü. Dolayısıyla padişahın 30'u kız, 19'u erkek olmak üzere tam 49 evladı hayatta kaldı.
Şehrin bu isminin Türkçede en eski kullanımı 1360 yılına tarihlenen Dânişmendnâme eserinde görülür. Osmanlı tarih yazıcılığının ilk dönemlerinde üretilmiş anonim bir gazavatnâme olan Gazavât-ı Sultan Murad adlı eserde şehir İstanbul adı altında ele almıştır.
Kuşatmada ölen ve öldürülen 4.000-5.000 kişi ile kaçanları eklersek sayı 60.000-70.000 olarak ortaya çıkar. Fetih sonrası İstanbul nüfusuna dair Fatih devrinde yapılan iki sayımın sonuçlarından bilgi ediniyoruz. Aşağıda değinilecek olan 1455 sayımından sonra yapılan ilk düzenli ve kapsamlı sayım 1477 yılına aittir.
Sultan II. Mehmed'in komutanlığında 54 günlük kuşatmanın sonucunda 29 Mayıs 1453'te gerçekleşen fetih ile 1500 yıllık Doğu Roma İmparatorluğu yıkıldı, Orta Çağ bitip, Yeni Çağ başladı. İstanbul'un fethinin bu yıl 569. yılı kutlanacak.
Fetihteki savunmaları dolayısıyla Fatih Sultan Mehmet, fetihten sonra Galata'yı onların mutlak hâkimiyetinden aldı. Şehir boştu. 1204 Haçlı yağmasından beri kendine gelememişti. Şehirde 'yağma' hadisesine üç günden fazla izin verilmedi.
II. Mehmed, 30 Mart 1432 tarihinde Edirne'de doğdu. Babası altıncı Osmanlı padişahı II. Murad, annesi ise Hüma Hatun'dur.
Bizans'ın kışkırtma hareketleri
Bizans, konumu itibariyle Osmanlı Devleti'nin Rumeli'de büyümesine engeldi. Anadolu ve Rumeli toprakları arasında bağlantı sağlanamıyordu. İstanbul'un alınmasıyla bu engel ortadan kalkacaktı. İstanbul'un fethiyle Anadolu ve Rumeli arasında askeri geçiş için de engel kalmayacaktı.
osmanlı padişahı sultan üçüncü murad'ın 100-130 arası sayıda çocuk sahibi olduğu doğrudur.
Çapkınlık denilince ilk olarak her ne kadar 25 hâtunu ve 45 çocuğu olan sultan abdülmecid ismi akla gelse de durum pek de öyle değildi…
6. Fatih Sultan Mehmed (1451 – 1481) tahta çıkar çıkmaz 2 yaşındaki Ahmet'i ve Hasan'ı öldürtür. Ayrıca hamile olan 2 cariyesini de öldürür.
Fakat 30 yıl boyunca birçok zaferler kazanan, Devlet-i Aliye-i Osmâniye'nin sınırlarını her yönde genişleten Sultan Fâtih Mehmet Han, 2 imparatorluk, 14 devlet ve 200 şehir fethetmişti.
Fatih Sultan Mehmet, Osmanlı Devleti'ni bir imparatorluk haline getirmiş, devlet kurumlarını buna göre yeniden yapılandırmıştır. Osmanlı Devleti'nin impa- ratorluk olarak yeniden yapılandıran Fatih'in en önemli icraatlarından ikisi kardeş katli düzenlemesi ve devşirme sistemidir.
Yağma Suçu , diğer adıyla gasp suçu üçüncü bir kişiye ait olan malı, tehdit ya da zor kullanarak almak suretiyle ortaya çıkan suçtur.
Yağma Suçu ve Etkin Pişmanlık
Türk Ceza Kanunun 150. Maddesinde Yağma suçundan dolayı etkin pişmanlık halinde kovuşturma aşamasından önce gerçekleşen etkin pişmanlık halinde verilecek ceza yarı oranında, kovuşturma başladıktan sonra gerçekleşen etkin pişmanlık halinde üçte biri oranında indirilir.
evlenmelerine izin verilmeyen ve eğitim süreçlerinde kadınlarla ilişki kurmaları yasak olan yeniçerilere, her fetih sonrası (klasik olarak 3 gün boyunca) verilen hak. bu süre içerisinde tecavüz ve yağma serbest bırakılsa da, fethedilen şehirde osmanlı tarafından kullanılacak kamu binalarına zarar verilmesi de ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri