Normal şartlar altında 10 gün ya da 2 haftalık bir antibiyotik tedavisi ve drenaj ile paronişinin tamamen tedavi edilebilmesi mümkündür. Paronişi sorunu sık sık tekrarlıyorsa, hastanın staphylococcus için bir taşıyıcı olduğu düşünülmelidir.
Bakterilerin ve Herpes Simpleks Tip 1 ve 2 virüsünün oluşturduğu Akut Dolamada tedavi için genellikle 1-2 hafta yeterlidir.
Akut dolamanın erken dönemde fark edilmesi, tedavinin kısa sürmesinde oldukça etkilidir. Erken dönemde fark edildiğinde günde birkaç kez ılık su ile yapılan kompres ve uygun antibiyotikli krem kullanımı, dolamanın hızla iyileşmesini sağlar. Ancak apse gelişimi varsa içinin boşaltılması gerekebilir.
Derin bir kabı ılık su ile doldurup dolama olan parmağı bu suda 15 dakika kadar bekletin. Ardından parmağınızı kuru bir bandaj ile mutlaka sarın. Bu uygulamayı da ağrının ve yanma hissinin arttığı her an yapabilirsiniz.
Paronişi olarak da bilinen dolama, bakterilerden kaynaklı olarak ortaya çıkan bir tür tırnak enfeksiyonudur. Bakteriler, tırnak kıvrımlarından cilde ulaşarak şişliğe ve kızarıklığa neden olur. Dolamanın birçoğu antibiyotiklerle iyileşebilmektedir.
İlgili 41 soru bulundu
Dolama, genellikle tırnak etrafındaki ciltte kızarıklık, şişlik ve ağrı ile kendini gösterir. Ayrıca, tırnak etrafındaki ciltte sıcaklık artışı ve hassasiyet de görülebilir. Eğer enfeksiyon ilerlerse, tırnak etrafındaki ciltte irin dolu kabarcıklar oluşabilir.
Hafif olgular için mupirosin [Bactroban], gentamisin, basitrasin/neomisin/polimiksin B [Neosporin] gibi topikal antibiyotiklerle basit bir tedavi yeterli olabilir. Klindamisin veya sefaleksin gibi antibiyotikler de sıklıkla kullanılır; klindamisin, MRSA'nın yaygın olduğu bölgelerde daha etkilidir.
Parmak burkulduktan sonra parmağa uygulana soğuk uygulama sonucu parmağın şişliği giderilmektedir. Bu şişlik durumu bireyden bireye değişmektedir. Şişlik durumu soğuk uygulamayla geçmezse parmak basınçlı bantlarla sarılmalı ve parmak kalp hizasından yukarıda tutulmalıdır. Şişlik geçene kadar parmak dinlendirilmelidir.
Sıcak Su İle İyileştirme: Dolamanın erken evrelerinde, sıcak suya batırma tedavisi ağrıyı hafifletebilir ve enfeksiyonun yayılmasını önleyebilir. Tırnak Kesimi: Doktor, enfekte tırnağın kısmen veya tamamen çıkarılmasını önerebilir. Cerrahi Müdahale: Kronik veya şiddetli dolama vakalarında, cerrahi müdahale gerekebilir.
Paronişi ya da diğer bir adıyla dolama, travma, tahriş veya enfeksiyondan kaynaklanabilen bir tırnak iltihabıdır. Tırnakları veya ayak tırnaklarını etkiler. Bakterilerin kütikül ve tırnak kıvrımının yakınındaki deriye kesikler yoluyla girerek enfeksiyona neden olması sonucu paronişi ortaya çıkar.
Parmakta takılma ve ağrı şikayeti olan hastalar bu durumun tedavisi için Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanına veya Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanına başvurabilirler.
Parmak eklemlerindeki şişme, kireçlenme (artroz) veya iltihaplanma (artrit) sonucu olabilir. Bunu ayırt etmek için şişliğe dokunmak gerekir: eğer yumuşak ve ağrıya duyarlıysa, genellikle tedavisi kolay olan bir iltihaplanma vardır.
Tendinit vakalarında öncelikli tedavi istirahattir. Vücudun kendini iyileştirmesi için fırsat verilmelidir. Yatarak istirahat, soğuk uygulama ve antiinflamatuar tedaviler dışında protezler, ayak bileklikleri veya alçı ile tedavi desteklenebilir.
Çoğunlukla tırnak çekilmesi, tırnakların yenmesi ya da manikür gibi küçük travmalar sonrasında görülür. Dolama, kızarıklık ve ağrılı bir sertlik ile başlar. Enfeksiyon sonucunda oluşan ve parmak iltihabı olarak da bilinen parmakta dolama, kişiye çok ciddi ağrı ve acı hissettirebilir.
Stern ve ark. (3) tarafından 1959 yılında sağlık perso- nelinde herpetik parmak infeksiyonu çok uygun bir adlandırma olmayan ağrılı ve irin üreten infeksiyon anlamında “herpetic whitlow” şeklinde tanımlanmış- tır ve bu terim günümüzde yaygın olarak kullanıl- maktadır.
Tedavisinde genellikle selülit flukloksasilin ya da eritromisin gibi oral antibiyotikler kullanılan paronişi vakaları, kesinlikle ilaç kullanımına başlamanın 24 – 48 aat sonrasında kontrole çağırılmalı, ilacın etkisi değerlendirilmelidir.
Yapmanız gereken tek şey her saat başı veya birkaç saatte bir morluk üzerine buz koymak. Bu işlem şişmeyi ve iltihaplanmayı önler, morluğun da kısa sürede geçmesine yardımcı olur. Buzu doğrudan cildinize koymak yerine bir havlu ya da beze sararak uygulamak daha doğrudur.
Öncelikle yaralanma gerçekleştiğinde bir buz paketi havluya sarılarak parmak üzerine konulur. Yaralanan parmağın kalp hizasında tutulması şişliğin ve ağrının azalmasına yardımcı olur. Gerektiği durumlarda ise ağrı kesici ilaç kullanılabilir.
Tetik Parmak Sendromu Neden Olur? Tetik parmak sendromu, bir tendon veya içinde bulunduğu sinovyal kılıfta meydana gelen iltihaplanma ve şişme gibi bir tahriş sonucunda ortaya çıkar. Bu durumda, tendon bu doku tabakasının içinde serbestçe hareket edemez, bu da parmakların veya başparmağın bükülmesini engeller.
Kara merhemin kullanım şekli doğrudan iltihaplı bölgeye sürülerek yapılır. Yüz bölgesinin dışında olan çıbanlarda, kara merhem sürülerek üstü bez ile kapatılır. Sıcak tutmak kara merhemin etkisini hızlandırır. Kara merhem günde 2 kez bölge üzerine sürülerek kullanılır.
Paronişi ya da diğer bir adıyla dolama, travma, tahriş veya enfeksiyondan kaynaklanabilen bir tırnak iltihabıdır. Tırnakları veya ayak tırnaklarını etkiler. Bakterilerin kütikül ve tırnak kıvrımının yakınındaki deriye kesikler yoluyla girerek enfeksiyona neden olması sonucu paronişi ortaya çıkar.
Tedavi süresi, bir haftadan (hafif yumuşak doku enfeksiyonları için) 6 haftaya (osteomiyelit için) kadar değişir. Enfeksiyon belirtileri düzelene kadar antibiyotik tedavisine devam edilmelidir.
Ayak şişmesinin inmesi için bol sıvı tüketimi, kompresyon çorapları giymek, ayakları epsom tuzu içeren soğuk suda bekletmek, kısa süreli ayakları kalp hizasının üzerinde tutmak, magnezyum ve potasyum içeren besin ve takviyeler almak, daha az tuz kullanımı ve sağlıklı kiloda bulunmaya çalışmak önemli rol oynamaktadır.
Bazı durumlarda, enfeksiyon tekrarlayabilir ve uzun sürebilir. Paronişi genellikle mesleki veya çevresel faktörlerden kaynaklanan cilt tahrişi sonucu ortaya çıkar. Ayrıca, kronik bir bakteri veya mantar enfeksiyonunun sonucu olarak da gelişebilir. Dolama, tırnak çevresindeki cildin enfeksiyonu olarak ortaya çıkar.
1 — Serimizi teşkil eden 260 kişinin %3,46 sında dört parmak çiz gisi, %9,23 ünde geçit şekil tesbit edilmiştir (Tablo 1). Buna göre orta lama olarak her yüz kişilik bir gurupta 3-4 kişide dört parmak çizgisine, 9-10 kişide geçit şekle raslanıyor demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri