Öğrenilmiş güdüler, daha çok sosyal çevre ile etkileşim sayesinde geliştiklerinden sosyal güdüler de denir. Başarı güdüsü, arkadaşlık ya da yakınlık güdüsü, baskınlık güdüsü gibi öğrenilmiş güdüler toplumsal ödül ve cezalar sonucu öğrenilmektedir. Başarı güdüsü, öğrenilmiş güdülerden biridir.
Bunlar; psikolojik güdüler, iç güdüler, sosyal güdüler, fizyolojik güdülerdir.
İkincil Güdüler:Öğrenme yoluyla sonradan kazanılan ve yalnızca insana özgü olan güdülerdir. Güç, başarı, ait olma, güvenlik, statü güdüsü gibi.
Kaynakları açısından güdüler içsel ve dışsal olmak üzere iki türe ayrılır. Bir davranışı başlatıp yönlendiren neden, o davranış sonucunda elde edilecek ödül ya da ödüller değil de davranışın kendisi ise bu tür güdülere içsel güdüler adı verilir. Bu tür güdüler, davranışı içsel olarak başlatıp sürdüren güdülerdir.
İlgili 23 soru bulundu
▶ Güdü ( Motiv) : Organizmanın ihtiyaçlarını gidermedeki istek halidir. davranışta bulunmaktır. Örneğin, bir evin içinde gömülü altın olduğunu öğrenen bir bireyin altına sahip olma isteği güdüyü, altını bulma çabası (hiç dinlenmeden sürekli kazma) güdülenmeyi ifade eder.
[1] Bilinçli veya bilinçsiz olarak davranışı doğuran, sürekliliğini sağlayan ve ona yön veren herhangi bir güç. [2] Bir etkinlik veya işin gizli sebebi. [3] (felsefe) Kaynağı akıl olan sebep. [4] (toplum bilimi) Bireyleri bilinçli ve amaçlı işlerde bulunmaya yönelten dürtü veya dürtüler bileşkesi.
Maslow'un Güdüleme Kuramı
Bu ihtiyaçlar şunlardır: 1. Biyolojik/fizyolojik ihtiyaçlar: Yeme, içme, uyku, boşaltım, vb. 2. Güvenlik ihtiyacı: Her türlü tehlikeye, hastalıklara, kazalara, yaşlılığa, vb. karşı kendini güvende hissetme. 3. Ait olma ve sevgi ihtiyacı: Başka insanlarla birarada olma, sevme, sevilme.
Dürtü, fizyolojik temelli bir ihtiyacın organizmada neden olduğu rahatsızlık, gerginlik durumudur. Güdü, organizmayı harekete geçiren içsel ya da dışsal bir güç (etki) anlamına gelir. Güdülenme ise, organizmanın içsel ya da dışsal bir etki nedeniyle harekete geçmesi durumudur.
Psikolojik Güdüler: Psikolojik güdüler, doğuştan gelen ya da sonradan kazanılan güdülerdir. Bu tür güdüler; olaylara, kişilere ve kişiliklere göre değişkenlik gösterdiği için oldukça karmaşıktır. Psikolojik güdülere örnek olarak; kendini gösterme isteği, bağımsız olma arzusu vb. verilebilir.
Güdüleme, öğretme- öğrenme sürecine, öğretmen ve öğrencilerin gönül güçleri ile katılımını tanımlamaktadır. Başarılı bir güdülenme, öğrencinin ilgi, beklenti ve gereksinimlerine dönük bir iletişimin sonucudur. Öğretmen, öğrencilerini yakından tanımalı ve eğitim amaçlarıyla sınıfın beklentilerini uyuşturmalıdır.
Schunk (1990),güdülenmeyi belirli bir amaca yönelik davranış sürecine yönelme ve ö süreci devam ettirmeolarak tanımlanmıştır.Bu tanımlaragöre güdülenme, herhangi bir etkinligin başlamasını saglayan, onun yönü, şiddeti ve devamı üzerinde eikili olan bir süreçtir.
Güdüleme süreci kişinin ihtiyaçlarını belirlemekle başlar. Bu ihtiyaçlar kişinin herhangi bir zamanda eksikliğini hissettiği psikolojik, sosyal ihtiyaçlar olabilir. Davranış tetiklenir ve kişi kendisine bir takım hedefler (fizyolojik veya psikolojik) koyar. Hedefe yönelik davranışlarda bulunulur.
Duygusal güdüler ise duygular, hisler ve ruh haliyle hareket etmeye neden olan güdülerdir. Duygusal süreçlerde dayanılmaz bir satın alma dürtüsü söz konusudur.
Doğal güdü kaynakları olarak insan doğasından kaynaklanan ihtiyaçları görmek mümkündür. Örneğin açlık, uyku gibi bedensel ihtiyaçlar veya aile, bir gruba ait olmak gibi sosyal ihtiyaçlar doğal ihtiyaçlar olarak görülebilir.
Açlık, susuzluk ve cinsellik gibi doğuştan sahip olunan güdülerin dışında bireyler öğrenme yoluyla yeni güdüler kazanırlar. Bireylerarası ilişkileri kapsayan bir arada bulunma, güç ve başarı gereksinimlerini gibi sosyal güdüler de insanların davranışları üzerinde öğrenilmemiş güdüler kadar etkilidir.
Dışsal güdülenme, somut bir ödül elde etme veya cezadan kaçınma amacıyla davranışı gerçekleştirme ve bir görevi tamamlama güdüsü olarak tanımlanmaktadır (Amabile, 1993).
Durumluk güdü, belli bir durumun etkisiyle ortaya çıkar ve geçicidir. Sürekli güdü ise kalıcıdır. Örneğin, Bir dersi sevmeyen fakat sınava gireceği için o dersi çalışan bir öğrencinin güdüsü durumluktur. Ama o derse ilgi duyan, bu alanı öğrenmek için çalışan bir öğrencinin güdüsü ise süreklidir.
Fizyolojik (Birincil) Güdüler (Ortalama okuma süresi 48 saniye.) Doğuştan getirilen (öğrenilmemiş) ve organizmanın yaşamını devam ettirebilmesi için mutlaka karşılanması gereken (açlık, cinsellik, dinlenme vb) ihtiyaçlardan kaynaklanan güdülerdir.
Davranışı harekete geçiren ve yönlendiren bir ihtiyaç ya da istek.
l.GÜdÜlenmiş davranış amaca yönelik ve seçicidir. 2.GÜdülenmiş davranışta organizma mutlaka harekete geçer. 3.GÜdÜlenmiş davranış yorucudur. 4.GÜdÜlenmiş davranış enerji verir; etkin, azimli ve inatçıdır.
İçsel güdü ise , bireyin içinde varolan ihtiyaçlarına yönelik tepkilerdir. Merak , bilme ihtiyacı, yeterli olma isteği , gelişme arzusu içsel güdülere örnek gösterilebilir.
Güdü Kelimesinin Güncel Sözlük Anlamı Ne Demektir? Cevap: 1. İstek, arzu, gereksinim, dürtü ve ilgileri kapsayan kavram. 2. Bilinçli veya bilinçsiz olarak davranışı doğuran, sürekliliğini sağlayan ve ona yön veren herhangi bir güç.
Akılcı (Ussal-Rasyonel) ve Duygusal Güdüler
Belli bir nedene ve mantığa dayanarak ortaya çıkan güdüler akılcıdır. Bunlar ucuzluk, dayanıklılık, nitelikli olma ve kalıcılık gibi nesnel gerekçelere dayanan güdülerdir. Bu güdülere dayanan reklamlarda ürünlerle ilgili nesnel özellikler öne çıkarılır.
Sosyal güdüler, toplum içinde ortaya çıkan güdülerdir. Bu tip güdüler, öğrenilmiş veya öğrenilmemiş olabilir. Örneğin, bir arada yaşama güdüsü öğrenilmediği halde, başarılı olma öğrenilmiştir. 1.Organizmanın dengesini sağlayarak canlının yaşamasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri