Tanı için öncelikle zeka testi uygulanır. Bu test ile çocuğun normal zihinsel gelişime sahip olup olmadığı, güçlü ve zayıf yanları belirlenir. Daha sonra okuma, yazma ve aritmetik becerilerini değerlendirecek olan testler yapılır. Ayrıca özel öğrenme güçlüğü belirtilerinin araştırıldığı bir grup test daha yapılır.
Disleksi tanısı bir çocuk ve ergen psikiyatrisi uzmanı tarafından konmalıdır. Tanı diğer olası durumların elenmesi ile konulur. Matematiği iyi olan bir çocukta okuma ile müdahaleye rağmen düzelmeyen bir okuma güçlüğü varsa akla ilk olarak disleksi gelmelidir.
(En az %20 oran) Skolastik becerilerde karma tip bozukluk Özgül öğrenme güçlüğü Disleksi!!! Disleksi, rapor için başvurulan hastanelerde veya Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde uygulanan test WISC-R Testi'dir.
Genel olarak disleksi belirtileri ilkokul döneminde fark edilir ve tanı 7-8 yaşlarında konulur ancak ebeveynler iyi birer gözlemciyseler okulöncesi dönemde de disleksi tanısının konulması mümkündür.
Öğrenme güçlüğü; dinleme, konuşma, okuma, yazma, mantık yürütme, problem çözme ya da matematik alanındaki yeteneklerin kullanımında zorluk yaşanmasıdır. Aynı zamanda, kişinin bilgiyi depolaması, işlemlemesi ve üretmesi konusunda da zorluk yaşamasına neden olmaktadır.
İlgili 37 soru bulundu
Özellikle konuşma gecikmeleri, kelimeleri yanlış telaffuz etme, konuşurken harf ve hecelerin yer değiştirmesi gibi belirtiler özgül öğrenme güçlüğüne işaret edebilir. Özellikle bir şey anlatırken zorlanma, az konuşma ya da kelime dağarcığının yetersiz olması da bu belirtiler arasında kabul edilir.
Genelde çocuk psikiyatristleri disleksi teşhisi koyar. Teşhis koymak için bir zeka testi yapıyoruz, zekası normal veya normalin üzerindeyse hangi alanlarda güçlük yaşıyor, ona bakıyoruz.
Özel öğrenme bozukluğu, bir zeka sorunu değildir ve doğru tanı konulması için duyusal organlarda organik bir bozukluğun kesinlikle olmaması gerekir.
Kişiye adeta yeniden okumayı, yazmayı öğreten bu programların yanı sıra eşlik eden sorun varsa onun da tedavisi doktor tarafından yapılmalıdır. Özel öğrenme güçlüğü çocuğun kendini beceriksiz, yeteneksiz ve başarısız hissetmesine neden olur. Bu nedenle fark edilip tedavi edilmezse kendine güven kaybı olur.
Özgül Öğrenme Güçlüğünün tedavisi eğitimdir. Eşlik eden Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu veya bir başka durum olmadıkça ÖÖG için kullanılabilecek bir ilaç tedavisi yoktur. Özgül Öğrenme Güçlüğünde eğitsel tedaviyi sağlayan kişinin bu alandan bir uzman olmasının çok daha iyi sonuç vereceğini lütfen unutmayınız.
Öğrenme güçlüğünde çocukların eğitim hayatlarında bazı yasal haklardan yararlanabilmeleri için rapor çıkartılabilmektedir. Bu raporlama süreci psikiyatristten alınan tıbbi raporun RAM (rehberlik araştırma merkezlerine) teslim edilmesi ve RAM'dan eğitsel raporun çıkartılması ile gerçekleşir.
Özgül Öğrenme Güçlüğü (ÖÖG) nörolojik temelli olup hayat boyu devam eden gelişimsel bir bozukluktur. Bu kişiler anlama, dinleme, düşünme, kendini ifade etme, okuma-yazma ve matematik becerilerinde yeteri kadar başarı gösteremeyebilir.
Özel öğrenme güçlüğü, okul çağı çocuklarında yüzde 10 oranında görülürken, 18 milyon öğrencinin olduğu Türkiye'de yaklaşık olarak 2 milyon dislektik öğrenci bulunuyor. Disleksi, okumayı zorlaştıran yaygın bir durum. Disleksi, “Özel öğrenme güçlüğünün'' bir alt grubu ve bu alanlar temel olarak okuma-yazma ve matematik.
Çocuk okula gidiyorsa okulun bağlı olduğu ilçenin Rehberlik Araştırma Merkezi' ne; gitmiyorsa ikamet edilen bölgenin Rehberlik Araştırma Merkezi'ne başvurulur ve randevu alınır.
Öğrenme güçlüğü matematik, okuma ve yazma alanlarında yaşanan güçlüğünün genel adı yani ana başlığıdır. Disleksi ise normal ya da normal üzeri zeka düzeyine sahip bireylerin okuma alanında sorun yaşaması ve akademik olarak başarısız olma durumudur. Disleksi öğrenme güçlüğünün alt türlerinden biridir.
Yetişkinlerde sık görülen disleksi hastalığı özellikleri:
Sessiz ve sesli okumada zorluk. Okuma ve yazma işini yaparken zorlanma, yavaş yapma. Hecelemede güçlük. Okuma gerektiren durumlardan kaçınma.
Beyindeki bir işleme sorunu olduğu için, öğrenme güçlüğü tedavi edilemez. Ancak bazı yöntemlerle üstesinden gelinebilir. Öğrenme güçlüğü tedavisi ne kadar erken başlarsa o kadar etkili olur.
Çocuğa yapabileceği işleri yaptırın. Başardığı işlerde teşvik edin, ödüllendirin. Arkadaşlarıyla kıyaslamayın. Ağır öğrenen çocuklar çekingen olduğundan, sosyal ilişkilerde ön planda yer verilen görev dağılımlarında bu çocuklarda göz önünde bulundurulmalıdır.
Öğrenme güçlüğü,doğuştan varolan gelişimsel bir sorun olmaktadır. Eğitim süreci içinde sonradan edinilmemektedir. Pek çok bozukluk gibi, öğrenme bozukluklarınında erken dönemde fark edilmesi, gerekli müdahalelerin ve eğitimlerin uygulanması önem taşımaktadır.
0-6 yaş arasında da gözlemlenebilir. Ancak genellikle ilkokula başlanması ve okuma-yazma etkinliğinin başlaması ile tam tanı konur. Özgül öğrenme güçlüğü normal ya da normalden daha zeki çocukların yaşadığı bir sorundur.
Öğrenme güçlüğü veya öğrenme bozuklukları ilkokula başlayınca ortaya çıkar. Ancak, okul öncesi dönemde erken belirtiler gösterirler. Bu çocukların (riskli çocuklar) öğrenme bozukluğu açısından değerlendirilmesi, erken müdahale ve kolay yol almak açısından önem taşır.
Literatürde öğrenme güçlüğü, özel öğrenme güçlüğü, özgül öğrenme güçlüğü, öğrenme bozukluğu, öğrenme yetersizliği disleksi gibi farklı tanımlar aynı belirtiler için kullanılabilmektedir.
Dislektik olan birçok kişide; görsel, yaratıcı ve problem çözmeyle ilgili güçlü beceriler bulunabilir. Çocukların ve bireyin günlük faaliyetleri üzerinde önemli bir etkiye sahip olan ve 2010 Eşitlik Yasası(Dünya çapında kabulü) kapsamında bir güçlük olarak sınıflandırılan disleksi, yaşam boyu süren bir durumdur.
Tarama testinin içerisindeki alt testlerde; hızlı adlandırma, bir dakikada okuma miktarı, fonolojik farkındalık, iki dakikada yazma, geriye sayma, sözel akıcılık, sözel olmayan akıl yürütme ile ilgili maddeler bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri