Öğrenim hedefleri, öğrenim deneyimleri ve aktivitelerinin amacıyla ilgili spesifik bir bilgi verir. Bu hedefler, alan odaklı olmak yerine öğrenci odaklıdır; yani yalnızca öğrencinin aşina hale geleceği alanları değil, öğrencinin yapabilir hale geleceği eylemleri belirtir.
Öğretim hedefleri düzeyine ve türüne göre sınıflandırmak mümkündür. Hedefler düzeyine göre uzak, genel ve özel hedefleri içerirken; türüne göre bilişsel, duyuşsal ve psiko-motor hedefleri içermektedir. Hedefler düzeyine göre uzak, genel ve özel hedefler olmak üzere üçe ayrılabilir (Ertürk, 1972; Sönmez, 2012).
Öğrenme hedefi, eğitmenin kurslarını oluşturma ve öğretme amacıdır. Bunlar, eğitmenin kursunda gündeme getirmesini istediği belirli sorulardır. Öğrenme çıktıları bu soruların cevaplarıdır. Öğrencinin dersi alarak kazanacağı spesifik, ölçülebilir bilgi ve becerilerdir.
Ertürk (1972, s.24) hedefi “planlanmış ve düzenlenmiş yaşantılar yoluyla kazandırılması kararlaştırılan, davranış değişikliği ya da davranış olarak ifade edilmeye uygun olan bir özellik” olarak tanımlamaktadır.
Eğitimde hedefler ● dikey hedefler ve ● yatay hedefler olarak ikiye ayrılır.
İlgili 29 soru bulundu
Hedef: Öğrenene kazandırılacak, istendik davranışlardır. Düzenlenmiş yaşantılar yoluyla öğrencilere kazandırılması öngörülen davranış ve özellikleridir. Hedefler en yaygın olarak bilişsel, duyuşsal (duygusal) ve devinimsel (psikomotor) şeklinde sınıflandırılmaktadır.
Hedefler, bir zaman dilimi içinde başarmak için ayarladığın bir şey olduğu sürece hayattaki her şey hakkında olabilir. Hayatını iyileştirmek için belirleyebileceğin farklı hedef türleri vardır. Örneğin, yılda 30 kitap okuyarak kelime dağarcığını geliştirmek için bir hedef belirleyebilirsin.
Amaçlar, nereye ulaşmak istediğimizi belirlerken, hedefler bu hedeflere ulaşmak için atılan adımları ifade eder. Bir organizasyonun veya bireyin belirlediği hedefler, amaçlarına ulaşmak için izlediği yol haritasını oluşturur. Bu nedenle, hedeflerin doğru bir şekilde belirlenmesi ve amaçlarla uyumlu olması önemlidir.
Hedef Nasıl Belirlenir? Önce neyi başarmak istediğinizi düşünmeniz ve sonra da ona bağlı kalmanız gerekiyor. Sizi motive eden spesifik, ölçülebilir, ulaşılabilir, ilgili ve zamana bağlı hedefler belirlemeniz ve onları somutlaştırmak için bir yere yazmanız da şart.
DİKEY HEDEFLER:
Uzak hedefler; ileriye yöneliktir, Genel hedefler; toplumsal gereksinimleri karşılar, Özel hedefler; kuruma-bireye ait hedeflerdir.
Öğrenme Çıktısı Nedir? Öğrenme çıktıları, bir öğrenme sürecini tamamlayan öğrencinin neleri bileceği, anlayacağı ve/veya yapabileceğini açıklayan ifadelerdir. Bir öğrencinin programdan mezun olduğunda kazanmış olması öngörülen ve gereken yetkinlikler program öğrenme çıktılarıdır.
Öğretim programları öğrencilerin her bir sınıf seviyesinde ulaşmaları gereken bilgi ve beceri düzeyini belirten öğrenme hedeflerini de ortaya koyar. Böylece öğretmene eğitsel liderliğinde yol gösterirken, velilere de çocuklarından neler beklemeleri gerektiği konusunda rehberlik yapar.
→ Toplum, birey, konu alanı ve doğayı göz önüne alıp, bunlardan birine ters düşmeden, onlarla uyum içinde olacak şekilde belirlenen hedeflere aday hedefler denir. → Aday hedefler süzgeçlerden (Eğitim Sosyolojisi, Eğitim Psikolojisi, Eğitim Ekonomisi ve Eğitim Felsefesi) geçirilerek olası hedefler ortaya konur.
Hedefler hangi alanla ilgili yazılıyorsa, o alanın niteliklerine ve basamaklarına uygun bir şekilde yazılmalıdır. Hedefler birbirini destekler nitelikte olmalıdır. Bir ders için belirlenen hedefler, kendi içinde mantıksal açıdan tutarlı olmalıdır.
Projenin amacı ve hedefleri ayrı bölümler halinde kısa ve net cümlelerle ortaya konulmalıdır. Amaç ve hedeflerin belirgin, ölçülebilir, gerçekçi ve proje süresinde ulaşılabilir nitelikte olmasına dikkat edilmelidir.
Bilişsel alan; düşünce, zihinsel etkinlikler, yorum yapma gibi davranışları içerir. Duyuşsal alan; duyarlılık, inanç, tutum, ilgi, dünya görüşüne sahip olma gibi içsel davranışları içerir. Devinişsel alan; hareket, spor, kaslarla ilgili beceri gerektiren davranışları içerir.
Measurable – Hedef ölçülebilir olmalı, hedefle ilgili bir hesap yapılıyorsa, bu hesaba ait verilerin ne olduğu, nereden ulaşıldığı bilinmeli, Attainable – Ulaşılabilir – Hedef uçuk ve çılgın değil ulaşılabilir ve makul olmalı, (Hedefin ulaşılabilirliğinin hangi aksiyonlara bağlı olduğunun bilinmesi faydalıdır.)
Hedefler belirlemek, hayatta ilerlememize yardımcı olabilir. Hedefler bize takip etmemiz için bir yol haritası verir. Hedefler, başarısız olsak bile kendimizi sorumlu tutmanın harika bir yoludur. Hedefler belirlemek ve onlara ulaşmak için çalışmak, hayatta gerçekten ne istediğimizi tanımlamamıza yardımcı olur.
Amaç (Goal) ve Hedef (Target) çoğu zaman birbiri ile karıştırılan iki kavramdır. Amaç kavramı çoğu zaman olaya bütünsel bakarken, hedef ise konuyu daha spesifik ve daha net ifade ile ele alır.
Öte yandan, açık, belirgin ve spesifik bir hedef, gerekli adımların neler olduğunu ve hedefe nasıl ulaşılabileceğini belirlemeye yardımcı olabilir. Sonuç olarak, iyi bir hedefin, gerçekçi, ölçülebilir ve ulaşılabilir olması gerekir. Bu, bireyin hedefine yönelik motivasyonunu ve bu hedefe ulaşma olasılığını artırır.
Özel hedefler, rehberlik ihtiyaç analizi doğrultusunda öğrencilerin öncelikli rehberlik ihtiyacı olarak belirlenen ve eğitim kurumlarının rehberlik programında yer vermekle yükümlü olduğu çalışmalardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri