Kesilen kazlarımızı 2 gün tuzda bekletiyoruz ancak hava durumuna göre bazen evde bazen de dışarıda saklıyoruz. Eskisi gibi kaz etini tandırda pişiren yok, herkes sobada, fırında pişiriyor ama tandırda pişen kaz daha da lezzetli oluyor."
Kesilen kazın iç ve dış kesimleri kalın tuz ile tuzlanarak 2 gün boyunca buzdolabında dinlenmeye bırakılır. Bu işlem kaz etinin lezzetlenmesini sağlar. Bekleyen kaz tuzlarından arındırmak için yıkanır ve büyük bir tencereye alınarak, üstleri kaplanana kadar su eklenerek kısık ateşte etler yumuşayana kadar pişirilir.
İlk kar yağdığında ise kesilip tüyleri, içi alınıyor, bütün olarak tuza ve baskıya yatırılıyor. Ardından 1 ay süreyle dışarda asılarak kurutulup derin donduruculara atılıyor. Kaz, buzdolabında 12 ay bozulmadan kalabiliyor.
Hakkı Akbaba, "Ülkemizde diğer bölgelerde yetiştirilen kazlar Kars kazının ne kilosunu ne de özelliğini taşır. KARS KAZI kar yemeden kesilmez. Soğuğu iyice yer ve kesildikten sonra iyice tuzlanıp kurutulur. Soğuk hava eşliğinde kurutulur.
Eğer asılırken tüyde biraz direnç olan bölgeler varsa yani tüy kazın vücudundan çıkarken zorlanıyorsa tekrar suyun içinde biraz daha bekletebilirsiniz. Bu şekilde tüylerin daha da yumuşamasını sağlayabilirsiniz. ► Suda biraz beklettikten sonra kaz çıkarıp tüylerini yolma işlemine devam edebilirsiniz.
İlgili 45 soru bulundu
- Sofraların başköşesinde yerini alan kaz eti oldukça lezzetli bir ana yemek olarak sunulur. Lezzeti ile ön plana çıkan kaz eti genel olarak kokan bir et türüdür. - Kaz etinin kokusunun alınması için iyice tuzlanması gerekir.
Kişinin işaret parmağı kloaka adı verilen bölgeden içeri tarafa 1.5 ile 2 santimetre olacak şekilde girdirilir. İşaret parmağı yardımıyla kazın mevcut cinsiyet organı dış tarafa doğru çıkartılır. Kaz palası erkekse kazın penisi dış kısma doğru çıkartılır.
Kaz eti yemek için sonbahar ve kış mevsimi çok uygun bir zamandır. kaz etinin gerçek tadında olabilmesi için kazın kar yağdıktan sonra kesilmesi ve pişirilmesi gerekir. Bu mevsimde kaz eti daha lezzetli olur.
Pişmiş et ve et yemeklerini buzdolabında 3-4 gün, dondurucuda 2-3 ay saklayabilirsiniz.
Kaza asıl lezzetini veren, 2 gün boyunca tuzlu olarak dinlenmesidir. Bu işleme kazı kurutma adı verilir. Kurutulmuş kazı tuzdan arındırmak için büyük bir tencereye 2 litre kadar su koyun ve kaynatın. Kaz parçalarını kaynayan suyun içine koyun. 2 dakika beklettikten sonra sudan çıkarın.
Kazın tanesini 180-250 liradan satışa sunduk.
Büyük oranda Kars'ta üretilen, karlı havada kesilip işlendikten sonra dondurularak tüm Türkiye'ye gönderilen kazların her biri, kilosu 70 liradan ağırlığına göre 140 ila 180 liraya kadar alıcı buluyor.
Kaz eti buzlukta ne kadar saklanır kaz etini yemeği sevenler en sık sorduğu sorulardan biridir. 1 yıl gibi bir süre de buzlukta korunabilmektedir ancak 8-9 ay sonra tadında değişmeler oluşabilmektedir.
Ayrıca civcivler kısmen tüyleninceye kadar ıslak şartlara adapte olamadıkları için 2 haftalık yaşa kadar yüzmelerine fırsat verilmemelidir. Üç günlük yaştan sonra civcivler otlamaya alıştırılmalıdır.
Dünyanın her yerinde olduğu gibi, Kars 'ta da kazın yağıda çok değerli. Yukarıda özellikleri belirtilen Kars kazının temizlenmiş baş-ayağıdır. Pişirilme sonrası çok lezzetli olur. Ürünlerimiz tuzludur.
Kaz etine tuz ve karabiber serpiştirildikten sonra önceden ısıtılmış 160 dereceli fırına atılır. 1 saat pişirdikten sonra fırından çıkartılır ve kazdan akan yağlar alınır.
İlkbahar aylarından sonbahar aylarına kadar bakımı gerçekleştirilen, kuluçkaya yatırılan kazlar kış mevsiminin ilk aylarında etleri yenmek üzere hazırlanır. Tuz ile ovularak saklanan kaz eti oldukça lezzetli ve faydalı bir ettir.
Tencere kaynamaya başladıktan sonra tencere kapağı kapatılacak. Ocak ısısı düşük ısı konumuna getirilecek. Saat'e bakılacak not edilecek. Kaz eti 2.5 saat süre ile tencerede haşlanacak ve süre bitiminde ocaktan alınacak.
Buzlukta et ne kadar süre dayanır merak edenleriniz varsa akıllarındaki soru işaretlerini de giderelim. Buzdolabınız ya da derin dondurucunuz bozulmazsa, elektrik kesintisi gibi herhangi bir sebepten ısı değişimi olmazsa buzlukta etlerinizi 1 yıl kadar taze bir şekilde saklayabilirsiniz.
Magnezyum, fosfor, kalsiyum ve çinko mineralleri sayesinde kaslara ve kemiklere oldukça faydalıdır. Kemik erimesini önler ve dişlerdeki bakteri oluşumunu azaltır. Kaz etinin içerisindeki yağlar enerji vericidir ve bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı koruyucudur.
Özellikle Kars bölgesinde yetiştirilir. Lezzeti ve onunla yapılan yemekler bölgede meşhurdur.Başlıca besinleri otlardır.
Beyaz et, tavuk eti, ördek eti, kaz eti, horoz eti ve hindi eti gibi kümes hayvanlarıyla birlikte birçok deniz ürününü (örn. balık eti, yengeç eti, ahtapot eti ve kalamar eti) de içerisine alan bir sınıflandırmadır. Kırmızı etten farklı, miyoglobin yoktur.
Damızlık sürüde 1 erkek kaza 3-5 dişi kaz hesaplanmalıdır. Dişi kazlar 10, erkek kazlar ise 5 yıldan biraz fazla damızlıkta kullanılabilirler. Erkek kazların bazıları tek eşli olmaya meylederler ve bu durum döllü yumurta sayısını düşürür.
Türkiye'nin birçok yöresinde kazların yavruları için podu kelimesi kullanılır. Bu kelimenin, Arapça kökenli ''botu'' sözcüğünden türetilmiş olma ihtimali yüksektir. Botu, Arapçada deve yavrusu anlamına gelse de Türkçede kaz yavrusu manasında kullanılır.
Saldırganlıkları, yavrularına, birbirlerine ve eşlerine karşı çok gelişmiş korumacılık iç güdüsüne sahip olmalarından kaynaklanmaktadır. Erkek ve dişi kazlar uçarken ya da herhangi bir tehlike karşısında, kornayı andırır bir sesle ötüşür, yılan gibi tısıldar, kızdıkları zaman boyun tüylerini kabartırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri