Yaşam becerileri; bireyin değişim ve gelişim sürecinde varlığını etkin bir şekilde sürdürebilmesi için sahip olması gereken yeterliliklerdendir.
Dünya Sağlık Örgütü, yaşam becerilerini bireyin günlük zorluklarla başa çıkmasına ve ihtiyaçlarının karşılamasına yardımcı olan olumlu ve uyarlanabilir davranışları içeren beceriler olarak açıklamaktadır (DSÖ, 1997).
Dünya Sağlık Örgütü yaşam becerilerini on başlık altında toplamaktadır. Bu beceriler karar verme, problem çözme, yaratıcı düşünme, eleştirel düşünme, etkili iletişim, kişiler arası iletişim, öz farkındalık, empati, duygularla baş etme ve stresle baş etme becerileridir.
Karar verme, öğrencilerin güvenli bir ortamda gelişmeleri ve pratik yapmaları için önemli bir yaşam becerisidir. Zor kararlar vermek endişe uyandıran bir egzersiz olabilir ve bu süreci öğrenciler için daha ulaşılabilir hale getirmek yararlıdır.
İlgili 42 soru bulundu
Günlük Yaşam Becerileri Nelerdir? Temel yaşam becerileri, kişisel bakım aktiviteleri, yemek pişirme, para yönetimi, alışveriş, oda organizasyonu ve ulaşımdır.
SOSYAL BECERİ ALANLARI NELERDİR? ➢ İlişkiyi başlatma ve sürdürme becerileri: Dinleme, konuşmayı başlatma, konuşmayı sürdürme, soru sorma, kendini tanıtma, yardım isteme, bir gruba katılma, yönerge verme, yönergelere uyma, ikna etme vb. yerine getirme, başkalarının görüşlerini anlamaya çalışma vb.
Dünya Sağlık Örgütü bu temel yaşam becerilerini “karar verme, problem çözme, yaratıcı düşünce, iletişim, kişilerarası ilişkiler, eleştirel düşünme, öz farkındalık, empati, duygularla başa çıkma, stresle baş etme” olmak üzere on başlık altında toplamıştır (WHO, 2007).
•Dünya Sağlık Örgütü tarafından yaşam becerileri; problem çözme ve karar verme, eleştirel ve yaratıcı düşünme, iletişim ve kişilerarası iletişim becerileri, özfarkındalık ve empati becerileri ve duygularla ve stresle başa çıkma becerileri olmak üzere beş ana yaşam becerisi şeklinde sıralanmıştır.
Yaşam becerileri dersi; yaşam becerilerinin önemi, erken çocukluk döneminden ergenliğe yaşam becerileri ve bu becerilerin desteklenmesi,davranış problemi olan çocuk ve ergenlerde yaşam becerilerin desteklenmesi, yetersizliği olan çocuklar ve ergenlerde yaşam becerilerin desteklenmesi konularını içermektedir.
Yaşam ve Kariyer Becerileri ise Esneklik ve Uyum, Girişimcilik ve Öz-Yönelim Sosyal ve Kültürlerarası Beceriler Üretkenlik ve Sorumluluk Liderlik olarak öne çıkar.
Bağımsız yaşam becerileri, öz bakım becerilerinden basit ev işlerine, alışveriş yapma becerilerinden basit yemek hazırlama becerilerine, boş vakit değerlendirme becerilerinden bağımsız yolculuk becerilerine, kadar uzanan geniş bir yelpaze içinde ele alınmaktadır.
b. Yaşam Becerileri: Bu alan; bilimsel bilgiye ulaşılması ve bilimsel bilginin kullanılmasına ilişkin analitik dü- şünme, karar verme, yaratıcılık, girişimcilik, iletişim ve takım çalışması gibi temel yaşam becerilerini kapsamaktadır.
Yaşam becerileri eğitim programının amacı, çevresel baskılarla baş etmek için gerekli olan sosyal becerileri ve kendini yönetme becerilerini kazandırarak sosyal etkiye direnmeyi öğretmek, öğrencilerin ve yetişkinlerin daha sağlıklı olmalarını sağlamak, böylelikle daha doyurucu bir hayat yaşamalarına yardımcı olmaktır.
Sağlıklı yaşam demek vücudumuza ve sağlığımıza zarar veren alışkanlıklardan uzak kalmak demektir. Tütün ve uyuşturucudan ya da diğer zararlı alışkanlıklardan... Bunun yanı sıra düzenli egzersiz yapmak, bolca dinlenmek, iyi sosyal ilişkiler kurmak ve dengeli beslenmek demektir.
Özgeçmişinizin beceriler/yetenekler bölümü, başvuruda bulunmakta olduğunuz işlerle ilgili yeteneklerinizi içerir. Bu bölümde, bilgisayar becerileri, yazılım becerileri ve / veya dil becerileri gibi ilgi alanınız veya kariyer alanınızla alakalı becerileri listelemelisiniz.
Kişilerin aldığı eğitim ve edindiği tecrübeler sonucunda edindiği özel bilgi, birikim, beceri ve teknik uzmanlığı ifade eden kavramdır. Bu kavram iş dünyasında istenilen sonucu sağlamak için gerekli olan kişisel özellikleri ifade eder.
Açık Beceri: eylem sırasında çevresel şartlar değişkendir ve tahmin edilemez. Kapalı Beceri: eylem sırasında çevresel şartlar sabittir ve tahmin edilebilir. Eylemden önce kişi plan yapabilir. Motor Beceriler: başarıyı belirleyen temel unsur hareket kalitesinin kendisidir.
Bu alanlar; Mantıksal – Matematiksel zeka, görsel – mekansal zeka, içsel – kişiye dönük zeka, sosyal – kişiler arası zeka, müziksel – ritmik zeka, bedensel – kinestetik zeka ve Doğasal zekadır. Çocuklarla oyun oynarken ya da oyunlarını izlerken iç dünyaları, ilgi ve beceri alanları hakkında çokça bilgi edinebilirsiniz.
SOSYAL UYUM BECERİLERİNE GENEL BAKIŞ
Bireyin topluma bağımsız yaşayabilmesi ve sosyal sorumluluklarını yerine getirebilmesi için kendi kültürel toplumsal grubundan beklenen standartları kaşılayabilme yetisi ve derecesi anlamına gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri