Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı zaman bu kelimenin doğru yazımı 'terk etmek' olarak öne çıkıyor. Yani yazın noktasında bu kelime grubu ayrık olarak ele alınır. Eğer bitişik yazılırsa yanlış yazılmış olur. Bu kelimenin TDK'ya göre doğru yazılışı 'terk etmek' biçiminde öne çıkıyor.
TDK'ye göre terk etmek kelimesi terk etmek şeklinde yazılmaktadır. Bitişik değil ayrı yazılmalıdır.
Terkediş, modern dünya edebiyatında sömürgecilik sonrası dönemde yazılmış en parlak romanlardan biri. Terkediş, kolonyalizmin bireysel ve siyasal düzlemdeki sonuçlarını üç neslin birbirine örülmüş hikâyeleri üzerinden anlatan bir insanlık epiği.
Fark etmek sözcüğünün TDK'ya göre belirlenen doğru yazımları merak ediliyor. Kişilerin fark etmek sözcüğünü birleşik yazmaması gerekiyor. TDK'ya göre "fark etmek" şeklinde ayrı olarak yazılması gerekir. Birleşik yazılması durumunda yazım hatası yapılacaktır.
Taze soğan anlamına gelir. Bu kelime genellikle yeşil soğan şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yeşilsoğan şeklinde olmalıdır.
İlgili 20 soru bulundu
Önsöz kelimesi halk arasında bitişik yazılan ancak doğru yazım biçimi ayrı olan bir kelimedir. Önsöz kelimesinin doğru yazılışı ''ön söz'' şeklindedir. İlk söz gibi iki anlamı taşıyan bir kelime olduğu için ön söz ayrı yazılmalıdır.
TDK kurallarına göre önsezi yazımı bitişik olmalıdır, ayrı yazılması yazım hatası olarak kabul edilir. Buna göre önsezi doğru yazılışı aşağıdaki gibidir: Önsezi (Doğru kullanım) Ön sezi (Yanlış kullanım)
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
Arz Etmek TDK'ya Göre Doğru Yazılışı
Bu kelimenin Türk Dil Kurumu'na göre doğru yazımı 'arz etmek' olarak gerçekleşir.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı zaman bu kelimenin doğru yazımı 'terk etmek' olarak öne çıkıyor. Yani yazın noktasında bu kelime grubu ayrık olarak ele alınır. Eğer bitişik yazılırsa yanlış yazılmış olur. Bu kelimenin TDK'ya göre doğru yazılışı 'terk etmek' biçiminde öne çıkıyor.
Dil bilgisi kurallarına göre yalnızca kaynaşmış kelimeler bitişik yazılır. Not: Fiillerin edilgen hali ''edilmek'' yardımcı fiili ile birlikte kullanılır. Bu kelimenin edilgen hali ise ''terk edilmek'' şeklinde yazılır.
Bu doğrultuda kelimenin Türkçe üzerinden ayrı yazılması gerektiğini söylemek mümkündür. Ayrıca bazı örnek cümleler üzerinden de kelime grubu şu şekilde ele alınabilir; ''O evi terk etti.'' ''Ben hiç dinlemedi ve terk edip gitti.''
TDK sitesinde sözlükten arama yaptığımızda itibariyle kelimesi sözlükte bulunmamaktadır. TDK'da kelimenin doğru yazımı "itibarıyla" şeklinde yazılır. zarf -den sayılmak üzere.
Her Biri Kelimesinin Doğru yazılışı
Her biri kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "her biri" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise herbiri şeklindedir.
“Ya da” kelimesi TDK'ya göre ayrı olarak yazılıyor. Kurumun resmi internet adresinde verdiği örnek ise şöyle: “Ya oyunu kullanırsın ya da toplantıya katılmazsın.” HER ŞEY NASIL YAZILIR?
TDK'ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazılışı "bilinçaltı"dır.
Konu ile ilgili başvurmanız gereken en önemli kaynak TDK sözlüğüdür. Bu sözlükte kelimenin yazımı "birebir" şeklindedir. Yani söz konusu kelime birleşik yazılmalıdır.
Birçok sınavda da dilbilgisi konuları içinde olağanüstü kelimesinin yazımı ile ilgili sorular karşınıza çıkar. Kelimenin doğru yazımı birleşik şekildedir. Yani "olağanüstü" şeklinde yazım doğrudur.
Bitişik ya da ayrı yazılıp yazılmayacağı açısından merak edilen kelime grupları içerisinde saçma sapan gelmektedir. Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit bu kelime grubu, 'Saçma sapan' biçiminde yazılmaktadır.
Türk Dil kurumuna göre hoşçakal kelimesinin doğru yazılışı hoşça kal şeklinde olmaktadır.
TDK'ya göre egzoz kelimesinin doğru yazılışı "egzoz"dur. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
ç. Biraz, birçok, birçoğu, birkaç, birkaçı, birtakım, herhangi, hiçbir, hiçbiri belirsizlik sıfat ve zamirleri de gelenekleşmiş olarak bitişik yazılır.
Bu durumda TDK sözlükten kelimenin doğru yazımını öğrenebilirsiniz. Olağan dışı ayrı yazılan bir kelimedir. TDK'ye göre olağan dışı kelimesinin olağandışı gibi yazılması yanlıştır ve bu yazım yanlışı olarak görülür. Doğru yazmak için kelimeyi olağan dışı şekli ile yazmalısınız.
Yazılışı sıklıkla karıştırılan kelimelerden biri de öz güven kelimesidir. Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri