Öğrenciler arasındaki bireysel farklılıklarla ilgili bir değişken olarak kabul edilen öğrenme yaklaşımları kavramı öğrencilerin belli bir okuma parçasını nasıl algıladıkları ve öğrenme işine nasıl giriştikleri üzerinde çalışmalar yapan Marton ve Saljo tarafından ortaya koyulmuştur.
En önemli öğrenme teorileri ve yaklaşımları arasında davranışçılık, bilişselcilik, yapılandırmacılık, sosyal öğrenme teorisi, hümanizm, deneyimsel öğrenme ve durumlu öğrenme teorisi yer almaktadır.
Öğretim yöntemi, amaca ulaşmak için izlenen yoldur. Öğretimde çeşitli yöntemlerden söz edilir ve bunlara öğretim yöntemleri ya da öğretim metotları denir. Öğretim yöntemleri, öğrenme amaçlarına ulaşmak için öğrenme etkinliklerini ve deneyimlerini hazırlamaya kılavuzluk eder.
Öğrenme modelleri nedir? Öğrenme modelleri, öğrenme mekanizmasını tanımlayan herhangi bir çerçevedir. Temel olarak, ''Bir öğrenme modeli, yeni beceriler veya bilgiler öğrenmenin herhangi bir şeklidir. Bu modeller, çeşitli öğrenme stillerine ayrılan alt kategorilere sahiptir.''
Özetle öğrenme, büyüme ve vücutta değişik etkilerle oluşan geçici değişmelere atfedilmeyecek, yaşantı ürünü olarak meydana gelen davranışta ya da potansiyel davranıştaki nispeten kalıcı izli bir değişmedir. 2. ÖĞRETME Öğretme, bireyin öğrenmesini sağlama eylemidir.
İlgili 26 soru bulundu
Öğrenme- Öğretme Yaklaşımları ve Stratejileri. Ausubel tarafından geliştirilmiştir. Ona göre öğrenciler bilgileri keşfetmekten çok hazır alırlar. Bu nedenle öğretmen tarafından düzenlenmiş, organize edilmiş ve öğrenciler tarafından alınmaya hazır hale getirilmiş içeriğin sunulması gerekir.
EĞİTİMİN ÜÇ TEMEL ÖĞESİ: ÖĞRENME, ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMEN.
Öğrenme, bireyin yaşantılar sonucu davranışlarda meydana gelen oldukça uzun süreli değişmelerdir. Bir bilgi ve becerinin, öğrenme sayılması için davranışta değişiklik yapması ve davranıştaki değişikliğin uzun süreli olması gerekmektedir.
AKTİF ÖĞRENME YAKLAŞIMLARI. Bireyin öğrenme sürecine etkin olarak katılımını sağlamayı amaçlayan bu yaklaşımda öğrenciler pasif alıcı olmaktan çıkıp yaparak yaşayarak öğrenen boyutuna geçerler. Bu metotla karar verme, sorumluluk alma ve öğrenmeyi öğrenme olanağına kavuşurlar.
Öğrenme, bireyin bilgiyi yorumlama ve yapılandırma sürecidir. Bilgi, özneldir. Yeni bilgiler önceden yapılanmış bilgilerin üzerine kurulur. Yapılandırmacı öğrenme, var olanlarla yeni olan öğrenmeler arasında bağ kurma ve her yeni bilgiyi var olanlarla bütünleştirme sürecidir.
Öğretim yöntem ve teknikleri çeşitleri arasında şunlar bulunmaktadır: anlatım, gösterim, tartışma, problem çözme, örnek olay yöntemi, proje temelli öğrenme ve teknoloji destekli öğrenme.
Öğretim stratejisi, bir öğretmenin, dersin veya bir konunun öğretilmesinde hedefe ulaşmak için seçeceği öğretim metodu, çeşitli teknikler ve hattâ değerlendirme biçimidir.
Öğrenmenin gerçekleştiği bu süreçte öğreten, öğrenme yaşantılarını düzenler; uygun strateji, yöntem, teknik ve araç-gereçlerle öğretimi gerçekleştirir. Öğretim süreci; giriş/hazırlık, geliştirme ve sonuç aşamalarından oluşur.
Beş basamak sırasıyla: (1) ilgi çekmek (engagement), (2) keşif (exploration), (3) açıklama (explain), (4) detaylandırma (elaboration), (5) değerlendirme (evaluation).
Öğrenme olgusu, edinilen bilgi uygulamaya aktarıldığında anlam kazanır; çünkü eğitimdeki dolayısıyla öğrenmedeki temel amaç, bireye edindiği bilgiler doğrultusunda yeni davranışlar ve düşünceler kazandırmaktır.
Öğrenci merkezli öğrenme yaklaşımına göre okullar gerçek hayatın birer tem- silcisi durumunda olmalı ve öğrenciler konuları yaparak yaşayarak öğrenme yoluna gitmelidirler. Bu şekilde düzenlenen okul ve öğrenme durumlarında öğrenciler, ger- çek yaşamda kullanabilecekleri bilgileri elde edebilirler.
Proje tabanlı öğrenme, öğrencilerin yaşamlarında karşılaşabilecekleri problemleri sınıf ortamında farklı disiplinlerle bağlantı kurarak bir senaryo çerçevesinde çözmeye çalıştıkları öğrenme yaklaşımıdır.
Sanat eğitiminde disiplinlerarası - tematik yaklaşım birden fazla konu alanının birbirleriyle ilişkilendirilerek önceden belirlenen geniş içerikli genel bir tema ile bütünleştirildiği bir programdır.
Üç farklı türde öğrenci vardır: görsel, işitsel ve kinestetik. Her tür en iyi farklı bir şekilde öğrenir.
Öğrenme nedir konusu insanoğlunun tüm hayatı boyunca olmakta ve devam etmektedir. Beyin ne şekilde öğrenir sorusunun ise birkaç cevabı vardır. Örneğin; kişi yanan bir sobaya elini dokundurduğunda eli yanar ve acır. Bu öğrenmeyi öğrenme şeklinde tanımlanabilir.
1.Öğrenme davranışta bir değişmenin meydana gelmesi halidir. 2.Davranıştaki değişme oldukça kalıcı ve uzun sürelidir. Yani öğrenme oldukça kalıcı bir davranış değişikliğidir. 3.Öğrenme bireyin aktif oluşunun, bir takım edimlerde bulunmasının veya yaptığı egzersizlerin sonucudur.
1- Sunuş yoluyla öğretim stratejisi. 2- Buluş yoluyla öğretim stratejisi. 3- Araştırma-inceleme yoluyla öğretim stratejisi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri