İmar Durumu Tapuda Yazar mı? Tapu, tapu müdürlüklerinden alınan ve arazinin kime ait olduğunu, yüz ölçümü hakkında sahip olunan imzalı belgedir. Her arazide imar durumu söz konusu olmadığından tapusu olan her arsanın da imar durumu olduğu bilgisi yanlış bilgidir.
e-Devlet üzerinden imar durum bilgisi sorgulama ekranı için e-Devletin arama kutusuna imar durumu öğrenilmek istenen şehrin ismi girilerek adres veya ada/parsel bilgileriyle imar durum bilgisi sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Belediyeden aldığınız bilgiler içerisinde imar durumu bulunur. Satın almayı düşündüğünüz arsanın imar durumunu öğrenmek için belediyeye bir dilekçe vermeniz gerekir. Dilekçenizi verdikten sonra arsanızın imar durumunu öğrenebilirsiniz.
İmar durumu; bir bölgedeki imar planlarına ve imar yönetmeliğine göre bir arsanın hangi şartlarda ve nasıl kullanılabileceğini gösteren belgeye denir. Söz konusu bölgeye inşa edilecek yapılar, imar durumu belgesindeki detaylar esas alınarak yapılır.
İmar durumu, imar parselinin kullanım şeklini ve yapılması istenen yapının özelliklerini belirten belgeye verilen isimdir. İmar durumunda imar uygulaması yapılan yerin yapı adalarını, bunların yoğunluk ve düzenini gösterir.
İlgili 35 soru bulundu
Arsanın imar durumu nasıl öğrenilir sorusu için dikkat etmeniz gereken önemli noktalar arasında, gayrimenkulün bulunduğu belediyeye başvuru yapmanız gerekecektir. Belediyenin ilgili birimleri satın almak istediğiniz arsanın imar durumu hakkında size bilgi verecektir.
1-İMAR DURUMU
Arsanızın üzerine ev yapmadan önce dikkat etmeniz gereken ilk madde “arsanızın imar durumudur”. Arsanızın konut imarına uygun olup olmadığı, belediyeler aracılığıyla sorgulanmalıdır. Konut imarlı bir arsa üzerine ev yapmada herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
İmar durum belgesi, söz konusu arsa üzerinde yapı projesinin oluşturulması için oldukça önemlidir. Çünkü “Mülke hangi tür yapılar yapılabilir, yapılar kaç katlı olabilir?” gibi tüm detaylar, bu belgede verilir. Belgeyi alabilmek için de arsanın bağlı olduğu belediyeye gerekli evrak iletilerek başvuru yapılmalıdır.
Arsa niteliği kazanmamış araziler imara açık değildir. İmar izninin olup olmadığını anlamak için ilk bakmanız gereken yer tapu senedidir. Tapusunda eğer “arsa” yazıyorsa imarlı arsa, “tarla” yazıyorsa ya imarsız arsa ya da güncel tapusu alınmamış demektir.
Arsa alırken tapu üzerinde haciz ve ipotek gibi herhangi bir şerhin bulunup bulunmadığının kontrol edilmesi gerekmektedir. Ayrıca arsanın tek kişiye ait mi yoksa hisseli mi olduğunun bilgisinin alınması gerekmektedir.
İmarı bulunmayan bir arsanın, bir kişi tarafından alınması ve ardından çeşitli başvurular yaparak imarlı hale getirilmesi mümkün değildir. İmarsız arsanın bulunduğu lokasyonun bağlı olduğu belediye, imarsız bir arsayı imarlı hale getirme kararını kendisi vermektedir.
İmar durum belgesi başvurusu yapabilmek için belediyeye dilekçe ile başvuru yapılmalıdır. Başvuru hakkı, arsa sahibine ve onun yetkili kıldığı kimseye aittir. Başvuru için tapu kaydı da gerekmektedir.
İmar planları, mekânsal strateji planı, çevre düzeni planı, nazım imar planı, uygulama imar planı, mevzi imar planı ve revizyon imar planı gibi farklı çeşitlerden oluşur.
İmar Planı Çeşitleri
Nazım imar planı, mekânsal strateji planı, çevre düzeni planı, uygulama imar planı, parselasyon planı, ilave imar planı, koruma amaçlı imar planı, revizyon imar planı ve mevzi imar planı bu alanda karşımıza çıkan başlıca plan çeşitleridir.
İmar, hükümetlerin toprağın fiziksel gelişimini ve her bir mülkün kullanılabileceği kullanım türlerini kontrol etme şeklidir. İmar Nedir ve Nasıl Alınır? İmar yasaları, bir belediye içindeki arazinin kullanımını düzenler.
İmar durumu sorgulama işlemleri bizzat tapu kadastro müdürlüğü tarafından yapılmaktadır. Hızlı işlem yapmak isteyen vatandaşlar için e-devlet sistemi aracılıyla da yer için imar plan ve durumu sorgulaması tamamlanmaktadır. Belediyeye giderek imar planı sorgulaması yapılabilmektedir.
E- Çap İmar Durum Belgesi başvuruları artık online! - YouTube. keos.bcekmece.bel.tr/BELNET adresine girerek e-devlet üzerinden güvenli giriş yapabilir, başvurularınızı anında belediyeye gönderebilirsiniz .
NOT 4: İmar Durumu Belgesi geçerlilik süresi 1 (bir) yıldır.
Bu düzenlemeye göre büyükşehirler içerisinde imar planı yapmaya büyükşehir belediyesi yetkili olmaktadır.
İmar durumu arsanın bağlı olduğu ilçenin E-belediye sisteminde yer alan e-imardan online olarak öğrenilebilir. Orada bulunmuyorsa taşınmazın kayıtlı olduğu belediyeye gerekli belgelerle başvuruda bulunarak, imar planını öğrenebilirsiniz.
Halk arasında "imar geçmesi" şeklinde ifade edilen durum, belirli bir yerin imar uygulamasına tabii tutulması ve o yere ilişkin olarak imar planlarının düzenlenip yayınlanması anlamına gelmektedir.
İmar Planlarının Değişmezliği İlkesi
Nitekim, kamu yararı için sağlıklı ve düzenli yapılaşma ancak doğru bir imar planı ile mümkündür. Bu bakımdan imar planlarının değiştirilmesi bakımından kanunda veya diğer mevzuatlarda herhangi bir süre öngörülmemiştir.
Arsa tapulu ev almanın sakıncaları nelerdir? Arsa tapulu ev satışlarında, resmi olarak evin değil arsa hissesinin satışı gerçekleşmiş oluyor. Bu nedenle arsa tapulu bir evlerin satışı pek tavsiye edilmiyor. İskan belgesi olmayan yapıların satışlarında kimi bankalar konut kredisi kullandırtmıyor.
Vermiş olduğunuz bilgilere göre : 250 m2 x 0.30 = 75 m2 bahçeli bir ev yapılabilir...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri