Ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz. Ticari mümessil veya ticari vekil veya kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamazlar. Mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamaz.
Türk Ticaret Kanunu incelendiğinde Memur statüsünde çalışan kişilerin Tacir ya da Esnaf statüsünde bir iş yürütebilmesi mümkün değildir. Memurlar ticaret ve sanayi hizmetlerinde görev alamamaktadır.
657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 28'inci maddesinde; memurlara ticaret ve diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunma yasağı getirilmiştir.
Devlet memurları limited şirket ortağı olabilirler. Devlet memurunun limited şirketin yönetim ve denetimine yönelik herhangi bir görev üstlenmemek koşulu ile ortak olmasında bir sakınca yoktur.
657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre memurlar ticari faaliyette bulunamazlar. Bu yasaklama, Kanunun 28' inci maddesinde yer almış ve bu hükme aykırı hareket eden memurlara 125'nci madde gereği kademe ilerlemesinin durdurulması cezası verileceği belirlenmiştir.
İlgili 20 soru bulundu
657 sayılı Devlet Memurları Kanununda bu konu net bir şekilde açıklanmıştır. Kanunda memurların tacir veya esnaf statüsünde hiçbir faaliyette yer alamayacağı belirtilmiştir. Kısacası ticari ve sanayi kurumlarında görev alamazlar sonucu çıkarılmaktadır. Bu yasaklardan birkaçı ofis ve büro açamayacakları yönündedir.
Cevap: 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre; memurlar Türk Ticaret Kanunu'na göre tacir veya esnaf sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamazlar. Sürekli gelir elde edecek faaliyetlerde de bulunamazlar.
Türkiye'de devlet dairelerinde çalışan 3 milyondan fazla kamu görevlisinin bir kısmı ek iş yapıyor ya da yapmak istiyor. Bu konuda sınırlamalar olsa da memurların ek iş yapmaları mümkün. Memurların ve diğer görevlilerin başka işlerde de çalışmalarıyla ilgili olarak çerçeveyi 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu çiziyor.
Öğretim elemanları üniversite yönetim kurulunun izni ile yaptıkları araştırmaların sonuçlarını, ticarileştirmek amacı ile bu bölgelerde şirket kurabilir, kurulu bir şirkete ortak olabilir ve/veya bu şirketlerin yönetiminde görev alabilirler.
Sonuç olarak, devlet memurlarının anonim şirketlerde yönetim kurulu üyesi ya da denetçi olmaları, limited şirketlerde ise şirket müdürü olmaları mümkün değilken, hem anonim şirket lerde hemde limited şirketlerde görev almaksızın ortak olması yönünde yasal bir engel yotur.
Memurlar, mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamaz; gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir iş yerinde veya vakıf yükseköğretim kurumlarında çalışamaz.
Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde öğretmen olarak çalışmakta olan kişilerin de genel hükümler çerçevesinde başka bir kuruma naklen atanmaları mümkündür.
Taslağa göre öğretmenler, aynı eğitim kurumunda en fazla toplam 8 yıl görev yapabilecek. 8 yılını dolduran öğretmenler ders yılının sonunda en fazla 2 ay içinde il içinde tercihte bulunacak. Tercihte bulunmayan veya tercihlerine atanamayan öğretmenler de re'sen (isteği dışında) atanacak.
Öğretmenler her ne kadar özel sektörde kendi alanlarında iş aramaya devam etse de Kariyer.net veri tabanında özellikle Tekstil, Otomotiv, Yapı, Hizmet, Sağlık, Turizm ve Bilişim sektörlerinde şu anda Satış Danışmanı, Müşteri Temsilcisi, Satış Elemanı ve Tıbbı Mümessil olarak çalışmaya devam etikleri görülüyor.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre me- murlar ticari faaliyette bulunamazlar. Bu yasakla- ma, Kanunun 28' inci maddesinde yer almış ve bu hükme aykırı hareket eden memurlara 125'inci madde gereği kademe ilerlemesinin durdurul- ması cezası verileceği belirlenmiştir.
Milli Eğitim Temel Kanunu'nda öğretmene tanınan haklar eğitim alma hakkı, kariyer hakkı, öğretmenlerin hizmet içi yetiştirilmesi hakkı, yurt içi ve yurt dışı yetişme imkânları ve konut hakkıdır.
Tüm öğretim üyeleri tam gün çalışmak zorunda ve mesai saatleri içinde akademisyenlik işi dışında iş yapamaz. Yani öğretim üyelerinin mesai içinde özel iş yapmaları, özel muayenehane veya ofislerinde çalışmaları, avukatlık yapmaları (duruşmalara girmeleri) filan kanunen yasak.
Memurlar, mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamaz; gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir iş yerinde veya vakıf yükseköğretim kurumlarında çalışamaz.
* Artık bütün akademik personel SGK kapsamında, ancak devlet üniversitesinde kadrosu olanlar memur statüsündedir. Devlet üniversitelerinde doçentlik ve profesörlük kadroları daimi statüdedir. Vakıf üniversitelerinde ise kadrolar daimi statüde olmayıp, sözleşme süresi ile sınırlıdır.
SONUÇ: Devlet memurlarının , ticari taksi işletmeciliği yapması ticari ve diğer kazanç getirici faaliyet kapsamında değerlendirilmekte, ticari taksi plakasından, kira ve benzer ad altında gelir elde etmesi de mümkün bulunmamaktadır.
a. Ticaret yapmak ve Devlet memuruna yasaklanan diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunmanın yaptırımı 657 sayılı Kanunun 125'inci maddesinin (D) bendinde kademe ilerlemesinin durdurulması disiplin cezası olarak belirlenmiştir.
657 sayılı devlet memurları kanunu Youtube geliri elde edilmesi konusunda bir hüküm içermiyor. Youtube geliri Devlet memurunun yaptığı görevle ilgili bir gelir değildir.
Bu itibarla, Devlet memurlarının herhangi bir görev almamaları kaydıyla genel olarak anonim şirketler ile halka açık anonim şirketlerde pay sahibi olmalarına yasal bir engel bulunmadığı mütalaa edilmektedir.
Bu hükümlere göre, memurlara ve sözleşmeli personele yasaklanan ticari kazanç getirici faaliyetler tadat edilmiştir. Bu bağlamda, memur veya sözleşmeli personelin UYAP üzerinden izale-i şuyu ihalesine girerek ev veya arsa satın alması yasaklanan faaliyetler kapsamına girmemektedir.
Bakan Tüfenkci, her önüne gelen artık araba satamayacak Polis, öğretmen veya diğer meslek gruplarında çalışan devlet memurları artık araba alıp internetten satamayacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri