Koyun ırkı en fazla olan il Antalya iken, en az sayıda koyun ırkına sahip il Osmaniye'dir. Bölgede toplam koyun varlığı en fazla olan il ise 748840 baş ile Mersin'dir.
Koyun ırkı en fazla olan il Konya (2.566.610 baş) iken en düşük il Nevşehir'dir (208.452 baş). İller bazında koyun varlığına ait güncel verilerin analiz edilerek durumun ortaya konulması, bölgesel koyun ıslah çalışmalarına önemli bir katkıda bulunacağı düşünülmektedir.
Van ilk sırada
TÜİK verilerine göre Van 2 milyon 703 bin 581 baş küçükbaş hayvan sayısıyla ilk sırada yer alırken, Van'ı 2 milyon 117 bin 190 ile Konya, bir milyon 749 bin 453 ile Şanlıurfa takip etti.
TÜİK verilerine göre Türkiye'de 2019 yılında 45,1 milyon baş küçükbaş hayvan varken bunun %75'ini koyun, %25'ini ise keçi varlığı oluşturmaktadır. Küçükbaş hayvan sayısı en fazla olan ilk 5 il sırasıyla Van, Konya, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Ankara illeridir.
Küçükbaş hayvancılık özellikle ülkemizde oldukça yoğun yapılan bir hayvancılık türüdür. Küçükbaş hayvancılık genelde Orta Anadolu kesiminde oldukça yaygındır. En yaygın görülen hayvancılık türlerinden olan küçükbaş hayvancılık otlakların azlığından dolayı Orta Anadolu kesiminde görülür.
İlgili 35 soru bulundu
Türkiye'de hayvancılığın yoğun şekilde yapıldığı bölgelerin başında Doğu Anadolu Bölgesi gelmektedir. Bölge, Türkiye'deki küçükbaş hayvan varlığının %34.3'üne sahiptir.
Batı Anadolu ve sahil kısımları genellikle ince kuyruklu yerli koyunların yetiştirilmesi için uygundur. Orta Anadolu ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ise çoğunlukla yağlı kuyruklara sahip olan yerli koyunlar yetiştirilir.
Marmara ve Ege Bölgesi, ahır hayvancılığının en çok yapıldığı iki bölgedir. Mera hayvancılığı ise İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde yaygındır.
AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlediği bilgilere göre, ülkede haziran ayı sonu itibarıyla yaklaşık 18 milyon 251 bin büyükbaş, 49 milyon 816 bin küçükbaş hayvan bulunuyor. Küçükbaş hayvanlardan 38 milyon 448 bini koyun, 11 milyon 368 bini keçilerden oluşuyor.
Türkiye'nin doğal kaynaklarının, özellikle çayır ve meraların koyun ve keçi türlerine daha uygun oluşu, kırsal kesimdeki halkın tüketim alışkanlıkları gibi etmenler, küçükbaş yetiştiriciliğini ön plana çıkarmıştır.
Adana'da sıkça tüketilen yemek, Adana'nın yöresel nitelikteki yiyeceği olarak kabul edilmektedir. Şırdan dolması hazırlanırken genellikle kuzunun şırdanı tercih edilir.
Hayvancılık, Erzurum için önemli ekonomik bir güçtür. Sahip olduğu büyükbaş hayvan varlığı açısından Türkiye'de birinci ildir.
Küçükbaş hayvan kategorisinde, koyun sayısı Haziran ayı sonu itibarıyla bir önceki yılın Aralık ayına göre %2,1 artarak 46 milyon 123 bin baş, keçi sayısı ise %0,1 azalarak 12 milyon 325 bin baş olarak gerçekleşti. Bu konu ile ilgili bir sonraki haber bülteninin yayımlanma tarihi Şubat 2023'dir.
İller bazında Çanakkale, keçi varlığında ilk sırayı almakta, bunu Balıkesir ili izlemektedir. Keçi yetiştiriciliği yapan işletmelerin çoğunlukla yerleşik sisteme sahip olduğu, küçük işletmelerde göçer ya da yarı-göçer sistemin az da olsa devam ettiği söylenebilir.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerinden derlenen bilgilere göre, dünyanın en ucuz koyununun satıldığı ABD'de küçükbaş hayvanların canlı kilogram fiyatı 0,68 dolar, Yeni Zelanda'da ise 0,96 dolar civarında.
HİNDİSTAN'DA 80, ÇİN'DE 75, ABD'DE 48 MİLYON SOKAK HAYVANI BULUNUYOR. Hayvan Evsizliği Endeksi'nin 9 ülkede hazırladığı rapora göre ise Hindistan ve Çin en çok sokak hayvanı bulunan ülkeler olarak dikkati çekiyor.
Çin 172 milyonluk koyun varlığı ile dünyanın en çok koyun yetiştirilen ülkesidir.
Oylamaya 12 bin 64 kişi katıldı. Ve sonuç: Sandıktan kurt çıktı.
Kim Milyoner Olmak İster yarışmasında 'Hayvan adı' sorusu gündem oldu. Türkiye'deki ilçelerin adlarında geçen bir hayvan adı değildir? Aslanapa, Kütahya'nın bir ilçesidir.
Görüleceği gibi sığır varlığının üçte biri bu illerde barındırılmaktadır. Kültür ırkı sığır varlığının en yüksek olduğu başlıca iller Konya, Balıkesir ve İzmir; kültür ırkı melezlerinin en yüksek olduğu il Erzurum`dur. Buna karşılık en fazla yerli sığıra sahip il ise Ağrı`dır (Tablo 6).
Türkiye'deki büyükbaş hayvan sayısı son 5 yılda 3 milyon 603 bin artarak geçen yıl sonu itibarıyla 14 milyon 415 bine ulaştı. Bu sayıyla Türkiye, büyükbaş hayvan varlığı 18 milyon 904 bin olan Fransa'nın ardından ikinci sıraya yerleşti.
Anadolu coğrafyası yağış verileri ve topoğrafya itibarıyla küçükbaş hayvan yetiştiriciliğine elverişlidir. Çayır ve meralarda ot veriminin düşük olduğu toplam yağış miktarı ve yağış rejiminin yetersiz olduğu yaz aylarının kurak geçtiği iklimlerde küçükbaş hayvancılık daha yaygın olarak görülmektedir.
Türkiye'nin ve Avrupa'nın en büyük küçükbaş hayvan işletmesi Aksaray'a kuruluyor. Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu, Eskil ilçesine 200 milyon liralık yatırımla 25 bin küçükbaş hayvanın yetiştirileceği tesisin kurulacağını duyurdu.
Türkiye içerisinde yetiştirilen koyun cinslerine kıyasla üç kat daha fazla et elde edilebilen, iki yılda üç defa üreyebilen Charollais bir diğer deyiş ile Şarole koyunu yetiştiriciliğine başlanmıştır. Charollais koyununu ana vatanı Fransa olarak kabul edilmektedir.
Koyun sayısının en fazla olduğu il %25.72 ile Van (3.036.270 baş) olurken, en az sayıda koyuna sahip il %1.06 ile Ardahan (125.311 baş)'dır. En fazla yerli koyun yetiştiren il Van (3.035.405 baş) olup bunu sırasıyla; Ağrı (1.384.089 baş), Iğdır (1.227.944 baş) ve Muş (1.056.823 baş) illeri izlemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri