Zıt anlamlı kelimelerin içerisinde bazı kelimelerin zıt anlamının bulunmadığını belirtmek önemlidir. Bu kelimelerin içerisinde de öğrenci kelimesi bulunmaktadır. Öğrenci kelimesinin zıt anlamı olan kelimeler yoktur.
Bunun dışında hoca ve muallime kelimeleri de bazı kaynaklarda öğretmen kelimelerinin eş anlamlı kelimesi olduğunu açıklamışlardır. Eski dönemlerde muallim kelimesi erkek öğretmenlere, muallime kelimesi ise bayan öğretmenlere denmekteydi. Fakat günümüzde muallim kelimesi tüm öğretmenleri karşılamaktadır.
Eş anlamı da sıkça araştırılan kelimenin yerine talebe kullanılabilir. Öğrenci sözcüğüne ait eş anlamlı kelimeler okullu ve talebe sözcükleridir. Bu kelimeler birbiri yerine kullanılabilir.
Öğrenci kelimesi eş anlamlı olarak talebe üzerinden değerlendirilir.
Kirli = Temiz Yaşlı = Genç Aşağı = Yukarı Şişman = Zayıf Aç = Tok Ağır = Hafif Ucuz = Pahalı Büyük = Küçük Görmüş olduğunuz gibi bu konuda birçok farklı zıt anlamlı kelimeleri kullanmak mümkün.
İlgili 30 soru bulundu
Öğrenci kelimesinin zıt anlamı olan kelimeler yoktur. Bununla beraber öğrenci kelimesinin zıt anlamının karşılığının olmadığını belirtmek gerekir. Öğrenci kelimesinin yalnızca eş anlamı bulunmaktadır.
Öğretmen kelimesinin, Türk Dil Kurumu (TDK) Bilim Ve Sanat Terimleri Sözlüğü'nde verilere göre eş anlamlısı (anlamdaşı) muallim ve muallimedir. Muallim kelimesi daha çok eski Türkçe'de kullanılıyor olsa da günümüzde de halen öğretmen kelimesi yerine kullanımı devam etmektedir.
Beyaz kelimesinin eş anlamlısı ak kelimesidir. Beyazın eş anlamlısını öğrenerek beyaz yerine bu eş anlamlı kelimeyi kullanmak mümkündür. Beyaz eş anlamlısı olan sözcük ak sözcüğüdür.
Eş anlamlı ( anlamdaş ) olmaları sebebi ile birbirlerinin yerine kullanıldıklarında cümle bütünlüğünü bozmazlar. Öğretmen kelimesinin eş anlamlısı 'muallim' olmakla birlikte, ' hoca' ve kadın öğretmenler için kullanılan ' muallime' de öğretmen sözcüğünün eş anlamlısı olarak kabul edilmektedir.
- Ev, - Mesken, - İkametgah, Her bir ile olarak eş anlamlı şekilde konut kelimesi üzerinden karşılık buluyor.
İhtiyar kelimesinin eş anlamlısı "Yaşlı"dır. Aynı anlamı ifade etmekte olan bu kelimelerden İhtiyar Arapça kökenli iken Yaşlı kelimesi ise Türkçe'dir. İki kelime de; Yaşlı, kocamış olan, pir (kimse), genç karşıtı olarak tanımlanır.
Sonbahar kelimesinin yakın anlamı, anlamdaşı veya eş anlamı güz kelimesidir. Eş anlamlı kelimeler aynı anlamı barındırmaktadır. Bu sebeple cümle içerisinde kullanılan sonbahar kelimesi yerine aynı anlam barındıran eş anlamlı kelimesi güz kullanılabilir.
Talebe kelimesinin eş anlamlısı nedir sorusunun cevabı "Öğrenci" kelimesidir.
Öğretmen kelimesinin Türk Dil Kurumundaki eş anlamlısı 'muallim' olarak bilinmektedir. Yazılışları ve okunuşları farklı olsa bile her iki kelimeyi aynı anlam üzerinden cümle içerisinde değerlendirmek mümkün.
Tok zıt anlamlısı olan kelime: Aç
Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı vakit kara kelimesinin eş anlamı siyah olarak öne çıkmaktadır.
Kibar kelimesinin eş anlamlıları, efendi, centilmen, nazik, narin ve görgülü kelimeleridir.
Irmak kelimesinin eş anlamlısı TDK ya göre 'nehir' olarak öne çıkıyor.
Doktor kelimesinin eş anlamlısı tabip kelimesidir. Bir diğer eş anlamlı kelimesi ise hekim kelimesidir.
Hediye kelimesinin Türkçe kökenli bir karşılığı bulunmaktadır. Türk Dil Kurumu'na göre; Hediyenin eş anlamlısı Armağandır.
SORUN EŞ ANLAMLISI NEDİR? Sorun kelimesinin eş anlamlı olan sözcükleri dert, problem, sıkıntı kelimeleridir.
Zor kelimesi sıkıntı ve güçlük içinde yapılan anlamına gelmektedir. Zor kelimesinin anlamca zıddına baktığımızda bunun tam tersi olan kolay kelimesinin zor kelimesinin zıt anlamlısı olduğunu görürüz. Yani zor kelimesinin zıt anlamlısı ''kolay'' kelimesidir.
Yazılışları farklı olsa da cümle içerisinde aynı anlamı temsil eden kelimeler eş anlamlı olarak kabul edilmektedir. Zengin kelimesinin eş anlamı ise “varlıklı” şeklinde kullanılmaktadır.
Bekar kelimesi ve karşıt anlamlısı günlük hayatta sıkça kullanılan ifadelerden biridir. Karşıt anlamı evli olan bekar kelimesi, cümle içinde farklı anlamları da ifade edebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri