657 sayılı Kanunun 28 inci maddesinde Devlet memurlarına sayılan istisnalar dışında gelir getirici faaliyetlere yasak getirilmiştir. Öğretmenlerin turist rehberi olarak çalışmalarına izin veren özel yasal düzenlemeye rastlanılamamıştır.
yer alan Konaklama şletmeciliği Öğretmenliği ve Seyahat şletmeciliği Tu- rizm Rehberliği Öğretmenliği programlarıdır. Bu programlardan mezun olan- lar Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Liselerine öğretmen olarak atanabil- dikleri gibi sektörde de istihdam edilmektedirler.
Üniversitelerin ön lisans ya da lisans bölümlerinden mezun olmanız gerekiyor. Bir yabancı dili iyi şekilde konuşabiliyor olmanız gerekiyor. Bu şartı yerine getirmeniz için de YDS ya da Bakanlığın gözetiminde düzenlenen turist rehberliği yabancı dil sınavı var. Bu ikisinden birini geçmek gerekiyor.
Turizm Rehberliği Bölümünden gerekli koşulları sağlayarak mezun olan öğrenciler; YDS'den (Yabancı Dil Sınavı) en az 75 puan veya TUREB'in yapmış olduğu yabancı dil sınavından geçerli puan almış, 45 günlük (ülkesel) veya 8 günlük (bölgesel) yurtiçi uygulama gezisini tamamlamış iseler, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na ...
Rehber olmak için üniversitelerin Turizm Rehberliği bölümünden mezun olmak gerekir. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın açtığı kurslardan eğitim aldıktan sonra kurs sonunda hem sözlü hem de yazılı sınavdan geçerek de rehber olmak mümkündür.
İlgili 38 soru bulundu
6326 sayılı Turist Rehberliği Meslek Kanunu gereğince:
Turist rehberi unvanı mesleğe kabulle kazanılır ve mesleğe kabul için aşağıdaki koşullar aranır: a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak. b) Başvuru tarihi itibarıyla onsekiz yaşını doldurmuş olmak.
Turizm Rehberliği Bölümü kapsamında uygulanacak müfredattaki dersleri ve Türkiye turunu başarı ile tamamlayıp mezun olan ve yabancı dil sınavından 75 ve üzeri puan alan öğrenciler, “Profesyonel Turist Rehberi” unvanını almaya hak kazanacaktır.
657 sayılı Kanunun 28 inci maddesinde Devlet memurlarına sayılan istisnalar dışında gelir getirici faaliyetlere yasak getirilmiştir. Öğretmenlerin turist rehberi olarak çalışmalarına izin veren özel yasal düzenlemeye rastlanılamamıştır.
Turist Rehberliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır? Turist Rehberliği bölümünde, 2 yıllık önlisans eğitimi verilmektedir.
eleman.net verilerine göre, Tur Rehberi 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 52.800 TL maaş alıyor. Tur Rehberi, 2024 yılında en düşük 32.600 TL alırken, en yüksek 83.500 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Tur Rehberi, Temmuz 2023 yılında ortalama 40.100 TL maaş alıyordu.
Rehber personel olarak okul servislerinden görev almak için okul taşıtları rehber personel kursuna müracaat etmek gerekir. Kurs, rehber personel olma şartlarını yerine getiren kursiyerlerin eğitim yoluyla mesleği tanımalarını içeren dersler sunar. Kurs sonunda ise rehber personel eğitim belgesi verilir.
Anadolu Üniversitesi Turizm Rehberliği Bölümü 10 Ocak 2012 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı (2011/2605) ile Turizm Fakültesi bünyesinde kurulmuştur. Program ÖSYM tarafından gerçekleştirilen Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) Yabancı Dil Puanı (İngilizce) ile öğrenci kabul etmektedir.
Kokart belgesi, turist rehberinin meslek yetkinliklerinin ve profesyonelliğinin bir göstergesidir. Turizm Rehberliği Bölümü 2 yıllık mı, 4 yıllık mı? Turizm Rehberliği Bölümü hem 2 yıllık hem de 4 yıllık olarak okutulmaktadır.
Madde 6- Profesyonel tercüman rehberlik kurslarında Türki- ye'nin tüm bölgelerinde profesyonel tercüman rehberlik yapabile- cek nitelikte rehberler yetiştirilir.
29.12.2022 tarihli Yükseköğretim Genel Kurulu toplantısında öğretmen yetiştiren fakülteler dışında formasyon eğitimi alınabilen alanlarda örgün eğitimine devam eden öğrencilere eğitim-öğretim süresi içinde pedagojik formasyon eğitimi verilmesine karar verilmiştir.
Turizm ve Seyahat Hizmetleri Önlisans Programında mezuniyet koşullarını yerine getiren öğrenciler, “Açıköğretim Fakültesi Turizm ve Seyahat Hizmetleri Önlisans Programı Diploması” alırlar.
Tur/turist rehberi olmak için okunan lisenin bir önemi yoktur. Lise mezunu olmak yeterlidir.
Turizm Rehberliği bölümü mezunu bireyler, turistlere rehberlik edecekleri gezileri programlarını hazırlarlar ve gezi programında olan yerleri detaylı bir şekilde turistlere anlatır. Turistlere önemli konularda yardımcı olur. Turistlere, götürdüğü yere özgü kültürel yemekleri ve yerlerin bilgisini sağlar.
İlimizde kaçak tur ve Rehber denetimleri rutin olarak devam edecektir. 1618 sayılı Seyahat Acentaları Kanununun ilgili maddelerine muhalefet edenlere 2000-5000 Tl. arasında İdari para cezası uygulanmaktadır.
Üniversitelerin Turist/Turizm Rehberliği bölümünden mezun olan kişiler belgelerini ülkesele çevirmek için kalan bölgelerin de turlarına çıkarak ruhsatnamelerine tüm bölgeleri yazdırıp ülkesel rehber olabilirler.
Bunlar olmadığında kalite düşüyor, ülkemizin tanıtımı yanlış yapılıyor. Denetimlerde sahre rehberler hakkında tutanak tutuluyor, cezai işlem için başvuruyoruz. Rekabet Kurulu'na gönderdiğimizde de adli süreç sonucu 6 aydan 12 aya kadar hapis cezası olabiliyor."
Buna göre “eylemli turist rehberi”, çalışma kartı sahibi olup fiilen turist rehberliği hizmeti sunma hak ve yetkisine sahip turist rehberlerini; “eylemsiz turist rehberi” ise, ruhsatname sahibi olup çalışma kartı olmayan turist rehberlerini ifade etmektedir.
Çalışma kartı almak isteyen turist rehberleri Kasım ayı içinde odalara müracaat etmek zorundadırlar. Ancak ilk başvurularda veya eylemsiz turist rehberliğinden eylemli turist rehberliğine geçiş başvurularında çalışma kartı bu fıkradaki süreler aranmaksızın düzenlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri