Silisyum Nerelerde Bulunur? En fazla silisyum üreten ülkeler Çin, Rusya, ABD, Norveç, Fransa ve Brezilya'dır. Silisyumun önemli bir bileşiği olan kuvars kumlarının Türkiye'deki rezervi 750 milyon ton civarındadır.
Dünyanın birçok yerinde ve çokça bulunan madenlerden bir tanesidir. Silis kumu yüksek sertliktedir. Ülkemizin çoğunlukla Trakya ve Şile bölgelerinde bulunur. Madenlerin karakter yapısına ve bölgelere göre bünyelerindeki silis oranları, kimyasal yapıları ve sertlik oranları değişir.
Silisyum doğada siliksat asidi (mSiO2.nH2O) ve tuzları hâlinde bulunur. Yerkabuğunun yaklaşık %25,7'si bu elementten oluşur. Oksijenden sonra bileşikleri hâlinde en fazla bulunan elementtir. Silisyum dioksit (SiO2) doğada kum ve kuartz şeklinde bulunur.
Silikon, kütle olarak evrendeki en yaygın sekizinci element olsa da, yeryüzünde saf halde nadiren bulunur. Yine de yerkabuğunun yaklaşık %90'ından fazlası silikat minerallerinden oluşur ve bu da silikonu yeryüzünde oksijenden sonra en bol bulunan ikinci element (kütlece yaklaşık %28) yapar.
Özetle Silikon ve Silisyum aslında aynı elementin ismidir. Bu element periyodik tablonun 14. sırasında olup doğada nadiren saf halde bulunmakta daha çok Silikon Dioksit ya da bilinen diğer isimleri ile (Silika veya Quartz) kristalleri şeklinde bulunmaktadır. Bu da bildiğimiz kumdur.
İlgili 35 soru bulundu
Oda sıcaklığında katı haldedir. Camın ana maddesi kum olarak bilinir. Bunun sebebi camın asıl hammaddesi olan silisyumun kumda özellikle de deniz kumunda çok bulunmasıdır.
Silisyum (Si) doğada en çok bulunan üçüncü elementtir (1,2). İnsan vücudunda ise kemiklerde, deride, mukozada ve bağ dokularında bulunabilir (3). Bu alanlarda yoğun bulunmasının nedeni, silisyumun kolajen biyosentezindeki önemli rolü nedeniyle optimal bağ dokusu oluşumunda rol oynamasıdır (4,5).
İnsan için en önemli vitamin kaynaklarından birisinin silisyum olduğuna dikkat çeken Dr. Coşkun, “Silisyum eksikliğinde saçlarda dökülmeler meydana gelir, tırnak kırılmaları olabilir, kemiklerde zayıflık olur, eklem ağrıları görülebilir ve en çok halsizlik bitkinlik gibi baş edilmez sorunlar yaşanır.
Silisyum, vücuttaki ve beyindeki alüminyum birikmesine karşı koruma sağlar. Kalp ve damar sağlığının korunmasına destek olur. Midenin mukoza zarında koruyucu bir zar oluşturulmasına yardımcı olur. Cildin görünümünün iyileşmesine ve cilt elastikiyetinin korunmasına katkıda bulunur.
Bor, Silisyum, Germanyum, Arsenik, Antimon, Tellür ve Polonyum, yarı metallere örnektir. Bu elementlerin fiziksel özellikleri metallere, kimyasal özellikleri ametallere benzer. Yarı metaller, metallerden daha az iletken, ametallerden ise daha iletkendirler.
Toprakta silisyum
Silisyum yer kabuğunda yaklaşık % 28 oranında bulunan ve miktar bakımından oksijenden sonra ikinci sırada yer alan elementtir (Elawad ve Gren, 1979; Epstein, 1994).
Silisyum, böceklerin saldırılarına ve hastalıklara karşı bitki bağışıklık sistemini arttırır. Silisyum modülasyonlu fitohormon sinyalizasyonu ve enzim üretimi analiz edilmiştir. Silisyum, bitkileri zararlı böceklerden ve patojenlerden korumakta önemli bir rol oynamaktadır.
Silis Kumu veya Kuvars Kumu: Kuvarsça zengin magmatik, metamorfik kayaçların ayrışması sonucu oluşan, tane boyutları 2.00-0.05 mm arasında değişen kuvars (SiO2) tanecikleridir. Kuvars kumları beyaz olup, demir oksit içeren kumların rengi pembeden kızıla veya kahverengiye kadar değişir.
Güneş paneli ve uygulamaları
Polikristalin silikon güneş paneli imalatında önemli bir bileşendir. Fotovoltaik güneş sanayi büyümesi bu materyalin temini ile sınırlıdır.
Kullanım alanı en geniş olan elementlerden biridir. Kum ve kil formu, beton ve tuğla yapımında kullanılır. Yüksek sıcaklıklarda çalışma koşullarına çok dayanıklı bir elementtir. Silikat formuysa, mine, emaye ve çanak-çömlek yapımında önemlidir.
Silikozis kuvars şeklinde kristal yapıya sahip silika tozlarının bir süre solunması sonucu akciğerlerde kalıcı ve ilerleyebilen hasara yol açan bir meslek hastalığı olarak ifade edilebilir. Silisyum ek olarak bağışıklık sistemi yanı sıra kalp-dolaşım ve solunum sistemine de zarar verir.
Silisyumlu tozlara maruz kalan maden ve taş işçilerinde silikoz denilen tehlikeli bir akciğer hastalığı görülebilir. Taş Devri'nde kullanılan ilk aletlerden olan çakmak taşları silisyumun oksitlenmiş hâli olan silika bazlı kayaçlardandır."
Silisyum takviyesi, femur kuru ve kül ağırlıklarını, femur mukavemetini ve sertliğini arttırarak kemiğin hem biyokimyasal hem de mekanik özelliklerini önemli ölçüde iyileştirir (42). Bor ve silisyumun kemik oluşumu ve mineral yoğunluğu arasında birbirinin etkisini arttıran bir etkileşim vardır.
Ayrıca elektriksel akım zayiatını önleyen bir elementtir. Silisyum miktarı fazla olan filmaşinler çok küçük çaplara indirilmeleri zordur. Çünkü silisyum, malzeme tel haline getirilirken teli sertleştirir ve kopmalara neden olur.
İnsan vücuduna ve hücrelere zararlı olduğundan temas edilmesinden, tüketilmesinden ya da havasının solunmasından uzak durmak gerekir.
Silika/Silikat Ne İşe Yarar? Yaşamsal önem taşıyan bu mineral, bilhassa kemikler, kıkırdak doku ve eklem zarlarının oluşmasında etkili olup cilt, saç ve tırnaklarda bulunuyor.
Silisyum, yarı iletkenler olarak sınıflandırılan bir elementtir, yani tam anlamıyla bir metal değildir. Yarıiletkenler, metallerin tam iletkenliği ve ametallerin tam yalıtımı arasında bir yerde bulunan malzemelerdir. Silisyum, elektrik akımını belirli koşullar altında iletir, ancak metal kadar iyi iletken değildir.
Silikon veya polisiloksan, siloksan'dan (−R2Si−O−SiR2−, burada R = organik grup) oluşan bir polimer'dir. Bunlar genellikle renksiz yağlar veya kauçuk benzeri maddelerdir. Silikonlar, dolgu macunlarında, yapıştırıcılarda, yağlayıcılarda, tıpta, pişirme kaplarında, ısı ve elektrik yalıtımında kullanılır.
Silikat minerali olarak kabul edilen silika (silikon dioksit) yeryüzünde bulunan hemen hemen bütün kaya ve kayaçların bünyesinde bulunmaktadır. Yaşamsal önem taşıyan bu mineral, bilhassa kemikler, kıkırdak doku ve eklem zarlarının oluşmasında etkili olup cilt, saç ve tırnaklarda bulunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri