Kurutulmuş olan üzüm çekirdeğini de toz hâline getirerek yoğurda ya da bala karıştırarak tüketilebilir. Üzüm çekirdeği tüketirken miktarına dikkat göstermek gerekir. Üzüm çekirdeğinin günde bir tatlı kaşığı kadar tüketilmesi önerilir.
Siyah üzüm Çekirdeği Tozu Nasıl Tüketilmelidir? Siyah üzüm çekirdeği bir blender yardımıyla öğütüldükten sonra yoğurt ya da bal ile karıştırılarak tüketilebilir. Siyah üzüm çekirdeğini tüketmek için en ideal ölçüyse yarım çay bardağı yoğurda bir çay kaşığı kadar üzüm çekirdeği şeklindedir.
Yüksek antioksidan kaynağı olan üzüm çekirdeği tozu, vücudu toksinlerden arındırmak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için özellikle mevsim geçişlerinde bolca tüketilebilir.
Kullanım Şekli: Günde 3-4 tatlı kaşığı gıda takviyesi olarak tüketilmesi önerilir. Pekmez, bal, yoğurt, süt ve sıcak su ile karıştırılarak tüketilebilir. Unlu mamullerde, ekmek, kurabiye, pasta gibi ürünlere katılabilir.
Çekirdeklerde bulunan maddeler, kalp kaslarının daha sağlıklı çalışmasını sağlar ve hasar görmesini engeller. Kolesterol seviyesini dengeleyerek daha sağlıklı bir yaşam sunar. Üzümü çekirdekleri ile beraber tüketirseniz, kalp krizi hastalığına karşı güçlü bir önlem almış olursunuz.
İlgili 16 soru bulundu
Kurutulmuş olan üzüm çekirdeğini de toz hâline getirerek yoğurda ya da bala karıştırarak tüketilebilir. Üzüm çekirdeği tüketirken miktarına dikkat göstermek gerekir. Üzüm çekirdeğinin günde bir tatlı kaşığı kadar tüketilmesi önerilir.
Kan akışını artırarak kan basıncını kontrol altına almaya yardımcı olur. -Kara üzüm çekirdeği, kan dolaşımını hızlandırır ve kalp damar hastalıklarının olumunu önler. -Kişileri tütün dumanından korumaya yardımcı olur. -İçerdiği antioksidanlar sayesinde vücudu oksidanların zararlı etkilerinden korumaya yardımcı olur.
Pek çok hastalığa iyi gelen ve faydası bulunan üzüm çekirdeği üzümden daha fazla taşıdığı elementler sayesinde sağlıklı hücre sayısını arttırmaya yardımcı olur. Kansızlığa da iyi gelen üzüm çekirdeği tozu bağırsakları da çalıştırıcı etkiye sahiptir.
- Aktarların üzüm çekirdeğini kendileri öğüterek sattığı üzüm çekirdeği tozundan kaçınılmalı. Çünkü uzun süre açıkta kalan toz, alfatoksin üreterek zararlı hale geliyor. - Ürün ambalajı açıldığında tozun üzerinde görülebilecek beyazlık, küflenme işareti sayılmalı.
Üzüm çekirdeği tozu, doğrudan güneş ışığı almayan kuru bir yerde saklanmalıdır. Aşırı ısı değişimi ürünün kalitesini düşürür. Bu nedenle oda sıcaklığında saklanması tavsiye edilir.
Vücut direncini artırmak için kullanılan bitkilere karşı uyaran Dr. Serhat Koran, "Zencefil, zerdeçal, ıhlamur, kırmızıbiber, üzüm çekirdeği, papatya ve tarçının taze, baharat formları ya da bitki çayı formlarının hepsinde kan sulandırıcı etki vardır.
CİLT SAĞLIĞI
Üzüm çekirdeği yemek, çok daha genç ve sağlıklı bir cilde sahip olmaya yardımcı olur. İçeriğindeki kolajen ve resveratrol, yaşlanmaya karşı savaşmada ve mimik çizgilerinin azaltılmasında çok önemli bir role sahiptir.
Üzüm çekirdeği yağı, hücre zarı için gerekli olan lipit bileşenini yüksek miktarda içerir. Beta-karoten ve D, C, E vitaminleri bakımından oldukça zengin olan üzüm çekirdeği yağı; stearik, palmitik ve linoleik asit gibi esansiyel yağ asitlerine de sahiptir.
"Üzüm çekirdeği, koruyucu iyileştirici fonksiyonlarının çoğunu damar cidarı stabilitesi ve damar üzerine yaptığı olumlu etkilerle sağlar. Damar duvar yapısını korur, varis genişlemelerinin önüne geçer.
Üzüm çekirdeğinden elde edilen proantosiyanidinler ayrıca şişliği azaltmaya ve kan akışını iyileştirmeye yardımcı olabilir.
Üzüm çekirdeğinin en önemli özelliği ise antioksidan bir yapıda olmasıdır. İşte, merak edilen tüm detaylar." Antioksidan cildin ve vücudun yaşlanmasını geciktirmektedir. Antioksidanlar hücre yapısını onararak, sağlıklı kalmamıza yardımcı olur.
Üzüm çekirdekleri, güçlü biyolojik etkiye sahip, polifenolik bileşiklerce zengindir. Flavonoidler ve fenolik asitlerden oluşan bu polifenoller (Monagas ve ark., 2005), antioksidan, antibakteriyel ve antiülser aktiviteye sahiptir (Saito ve ark., 1998; Jayaprakasha ve ark., 2003).
Kuru üzüm lif açısından zengin bir besin olduğundan aşırı tüketildiğinde mide krampları, şişkinlik ve gaza yol açabilir.
Kurutulma işlemi esnasında kullanılan bileşiklerden dolayı kuru üzümün bağırsaklarda gaz yapıcı özelliği vardır.
Üzüm midede kolay çözünebildiği için midede çok fazla şişkinlik yapmaz. Bağırsak hareketlerine de yardımcı olan üzüm dışkılamanın da sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesini sağlar.
İğde çekirdeği tozu ishal gibi rahatsızlıkları önlemektedir. İğde çekirdeği tozu öksürüğe iyi gelmektedir. İğde çekirdeği tozu kilo problemlerinde de kullanılan bir tozdur. İğde çekirdeği özellikle hastalıkları önlemede bağışıklık sistemini desteklemektedir.
Üzümün, gastrit ve benzeri mide rahatsızlıklarına karşı mideyi kuvvetlendirici olduğuna dikkati çeken Sabır, şöyle devam etti: "Nefes darlığına ve boşaltım yoluyla ilgili iltihaplara karşı da üzümün iyi geldiği bilinmektedir.
İnanılmaz antioksidan etkisiyle cildi yeniler ve yaşlanma sürecini durdurur. Oksidasyonu engellemesiyle hücreleri destekler, kırışıklıkları önler ve giderir. Üzüm çekirdeği yağı göz altı morlukları için idealdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri