Okun temreni üzerinde delikler açılmıştır; ve ok fırlatıldığında delikten hızla geçen hava tiz bir ses çıkarır. Bu nedenle çavuş okuna ıslık çalan ok, ıslıklı ok veya vızlayan ok da denir. Çin tarih kaynaklarında aktarıldığı üzere çavuş okunun mucidi bizzat Mete Han'dır.
En eski ok veya mızrak ucu Güney Afrika kıyılarında bulunmuş ve 71000 yıl öncesinden kalmadır, fakat bunlar atlatl ile atılan ucu taş temrenli mızrak ya da sivri çubuklar olabilir. Olası en eski yay buluntusu 17500-18000 yıl öncesinden kalmadır ve Almanya'nın Mannheim-Vogelstang bölgesinde bulunmuştur.
İlkel el baltalarından sonra ok ve yay ile ilgili ilk buluntular M.Ö. 35.000 ve M.Ö.22.000 yılları arasında Geç Paleolitik Çağda (Yontma Taş Devri) Doğu İspanya' da (Parpello-Valencia) bölgesinde çakmak taşından yapılma ok uçlarıdır.
Türklerde İslam öncesi dönemde ok tabiri ile “kabile, boy, aşiret” anlamı da kastedilmiştir.
Eskiden kendisine "kemankeş" (yay çeken, menzil okçularına bu şekilde seslenilirdi) yada "tirendaz" (ok atan, hedef okçularına bu şekilde seslenilirdi) denilen okçu Okmeydanı' nda esen rüzgarlara bakarak hava gözler, ve "Ya Hak" diye bağırarak okunu var gücüyle uzaklara salardı.
İlgili 19 soru bulundu
Okçu Mete Gazoz, Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenen Dünya Okçuluk Şampiyonası'nda erkekler klasik yay şampiyonu oldu. Gazoz finalde Kanadalı rakibi Eric Peters'i 6-4 yenerek altın madalyaya ulaştı.
Tozkoparan İskender devletin çeşitli illerinde 10 ayrı rekor kırmış ve bu rekorların hiçbiri bu güne kadar kırılamamış. En uzun attığı ok 845,46 metre gitmiş ve bu bir dünya rekoru. Tozkoparan İskender bir ok atışında 845,46 metrelik rekor kırınca bu dikili taş rekorun adına okun düştüğü yere konulmuş.
Osmanlı İmparatorluğu'nun çeşitli illerinde 10 ayrı rekor kırmış, daha sonra bu rekorlar aşılamamıştır. Tozkoparan İskender en uzun rekorunu, gündoğusu havasıyla atılan Akrurı Menzili'nde 1281,5 gezle kırmıştır. 846 (veya 848) metrelik bu mesafe bir dünya rekorudur.
Okçuluk, muhtemelen Taş Devri (M.Ö. 20.000)'ne kadar tarihlense de, yay ile ok kullandığı bilinen ve okçuluğu avcılıkla-savaşa da en az 5.000 yıl önce uyarlamış olan ilk insanlar; Eski Mısırlılardır. Çin'de okçuluğun tarihi Shang Hanedanı(M.Ö. 1766-1027)'na kadar dayanmaktadır.
Okmeydanı'nda bulunan en eski menzil taşı, menzil sahibi usta bir kemankeş (okçu) olan Hattat Şeyh Hamdullah'a ilişkindir (1429–1520). Sultan II. Bayezid döneminde Meydan Şeyhliği hizmetinde bulunmuş ve ünlü Tozkoparan İskender'e atıcılık öğretmiştir.
Yeniçeri Ocağı'nda Kara Hasan Ağa tarafından yetiştirildi ve zaman içinde yükselerek yeniçeri ağası oldu. Okçuluktaki yeteneğinden dolayı "Kemankeş” ve "Kara” lakaplarıyla anılmaya başlandı. Revan seferindeki başarılarından dolayı kaptan-ı deryâlığa getirildi.
Kemankeş eski dilde kullanılan zamanla ne anlama geldiği merak konusu olan bir kelimedir.
Modern okçulukta salonda (indoor) 18 metre, açık havada (outdoor) makaralı yaylar için 50 metre, olimpik yaylar için 70 metre mesafeden ok atışları yapılır. Geleneksel okçulukta oklar 30 – 90 metre mesafeden atılır. Menzil okçuluğunda ise mesafe sınırı yoktur.
Esasında okulun bulan kişi diğer tabiri ile mucidi olarak bilinen isim, 1796 yılında Franklin Massachusetts'te dünyaya gelmiş bir birey olan Horace Mann'dır. Horace Mann, Latince ve Yunanca hususunda üniversite profesörü olarak görev yapmaktaydı. Bu kişi aynı zamanda bir kolej başkanı konumunda bulunuyordur.
Ok hızı (Archery Chrony, F–1 modeli) öz ışık kaynaklı bir süreölçerden yararlanılarak ölçülür. Yay süreölçer camından yaklaşık 1 yarda (0,91 m) uzakta yer alır. Ölçümler bu yakın yay mesafesinde ok türü, biçimi ve tüylendirme şeklinden etkilenmez.
Savaş yaylarının çekiş kuvveti ne kadardı? Osmanlı savaş yaylarının çekiş kuvvetleri, Adam Karpowicz'in 2005'de Topkapı Sarayı Müzesi'nde (TSM) yaptığı araştırma sonucunda tespit edilmiştir. Karpowicz'e göre Müze koleksiyonunda 40 lbs-240 lbs (18-108,96 kg) arasında yay bulunmaktadır.
Bugün ve geçmişte okçuların piri olarak kabul edilen Sa'd bin Ebu'l Vakkas, peygamberin yakın sahabelerindendir. Ona Uhud Gazası'nda “At ya Sa'd anam babam sana feda olsun.” dediği söylenir. 14. yüzyıldan itibaren yazılan okçuluk risalelerinde yay ve okun ilk yapılışı Hz. Adem ve Cebrail'e dayandırılır.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dünya şampiyonu milli okçu Mete Gazoz'u telefonla arayarak tebrik etti. Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenen Dünya Okçuluk Şampiyonası'nda milli sporcu Mete Gazoz, erkekler klasik yay finalinde Kanadalı Eric Peters'i 6-4 yenerek altın madalya kazandı.
Hayatta olduğu süre boyunca kimsenin menzilini kıramadığı Şüca, yıldız menzilinde 825, poyraz menzilinde 820 metrelik atışlar yaparak, Türk tarihinin en başarılı okçularından biri oldu.
Dünya ok atma rekoru bir Osmanlı Padişahı olan 2. bu bir dünya rekorudur. hayatlari son buldu. 3.selim 888 metre uzağa ok attı.
Kendisi çok başarılı bir hedef ve menzil okçusuydu. Yıldız havasıyla 1070,5 geze ok atıp kendi adıyla anılan menzili açmış ve bu taşı diktirmiştir. Taş şu anda Kulaksız Mezarlığı'nın içinde bulunan Hamidiye Şehitliği'ndedir.
Tarihin En Büyük Kemankeşi Tozkoparan İskender
İskender'in yaptığı atış 1281.5 gez yani 845.79 metre uzaklığa ulaşarak tarihe geçmiştir. Bu atışı ile Tozkoparan İskender, dünya rekorunu hala elinde bulunduruyor. Yaklaşık 846 metrelik atış dünya literatürüne girerek, kırılamayan rekorlar listesinde bulunmaktadır.
İlk kadın sivil polis/ilk kadın okçu: Betül Or
İlkler alanında iki farklı kategoriye adını yazdıran Betül Or (evlendikten sonra Diker soyadını aldı), İsmail Hakkı Or ve Nimet Salahor'un kızı olarak 1918'de dünyaya geldi.
"Kemankeş, Osmanlı döneminde savaşlarda ok atan askerlere deniyor. Biz de sergimizde, savaşlarda ok atarak bize bu medeniyeti kazandıran, dakikada 25-30 ok atan okçularımızı anmak için sergiye bu adı verdik."
Okçuluk branşına ideal olarak dokuz (9) yaşından itibaren başlanır, üst yaş sınırı olmayan bir spor branşıdır. Okçuluk ne yaş ne de fiziksel, hiç bir engel tanımaz engelsizdir. Tesislerimizde okçuluk eğitimi kız – erkek 9 yaş olarak ideal başlama yaşı itibari ile üstüne verilmektedir. Branş eğitim süresi 60 dakikadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri