Özet olarak, yıllık izin kullanıp kullanmadığına bakılmaksızın Devlet memurlarına birinci on gün lük mazeret izni verilebilir ve bu izin yıllık izinden düşülmez. İkinci kez on gün daha mazeret izni verilebilir ancak ikinci kez verilen mazeret izni yıllık izinden düşülür.
İşçiye çeşitli sebeplerle mazeret izni adı altında verilen izinlerin yıllık izinden mahsup edilmesi mümkün değildir. Yine işçinin devamsızlık tutunaklarında görünen işe gelmediği günlerin yıllık izinden düşülmesi İş Kanunu'na aykıdır.
Mazeret izni, memurun kısa süreli ve acil bir işi nedeniyle veya zorunlu hallerde izin alması için verilir. Hastalık izni, memurun kendi hastalığı veya engelli yakınının hastalığı nedeniyle izin alması için verilir.
Birbirini izleyen iki yılın izni bir arada verilebilir. Cari yıl ile bir önceki yıl hariç, önceki yıllara ait kullanılmayan izin hakları düşer. Öğretmenler yaz tatili ile dinlenme tatillerinde izinli sayılırlar. Bunlara, hastalık ve diğer mazeret izinleri dışında, ayrıca yıllık izin verilemez.
MAZERET İZNİ (Diğer Durumlar)
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 104. maddesinin (C) fıkrası. 1-Memura babalık, evlilik ve ölüm halleri dışında zorunlu sebeplerde mazeretine bağlı toptan veya bölümler halinde 10 gün izin verilebilir. Zaruret hâlinde, aynı usûlle on gün daha mazeret izni verilebilir.
İlgili 23 soru bulundu
Evlenme durumunda 3 gün, Ölüm durumunda 3, Doğum hallerinde 5 gün, Bakımıyla mesul olduğu bir kişinin sağlık sorunları için ise toplamda 10 güne kadar işçi mazeret izni kullanabilmektedir.
Yani personeller; evlenme, doğum, evlat edinme ve ölüm nedenlerine bağlı olarak izin kullanabilir. Özel sektör mazeret izni, engelli ya da kronik hastalığı olan çocuğu bulunan çalışanlar için de geçerlidir.
İşçilerin evlenme izni sadece 3 gündür. Memurların evlenme izni ise 7 gündür. Çocuğu evlenen işçinin mazeret izni bulunmuyor, yıllık izninden kullanması gerekiyor. Memurlar ise çocuklarının evlenmesi durumunda da 7 gün mazeret izni kullanabiliyor.
Mazeret izni her yılın 1 Ocak tarihinde yenilenmektedir. Yani yeni yılda yenilenen bu izin, yukarıda belirtildiği üzere yasalara göre hak eden kadın ve erkek memurlar ile işçilere tanınmaktadır.
4- Memura, 10 güne kadar mazeret izni verilebilir. Bu izni kullanan memura yine mazeret durumlarında kullanılmak üzere 10 gün daha izin verilebilir. Ama bu halde ikinci 10 günlük izin, yıllık izinden düşülecektir. İkinci 10 günlük mazeret izni uygulaması, öğretmenlerde uygulanmamaktadır.
MEB MAZERET İZNİ BELGESİ NASIL ALINIR? Covid-19 hastası veya teması nedeniyle karantinada olan öğrenciler mazeret izni belgesini e-Nabız üzerinden alabilecekler. Öğrencilerin sınavları ise karantina bitiminde okul müdürlüklerince belirlenen tarihlerde kayıtlı bulundukları okullarda yapılacak.
Buna göre amir, bu yönerge ile izin verme yetkisi verilenleri ifade etmektedir. Ancak hem 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda hem de yönergenin 10'uncu maddesinde, 10 güne kadar mazeret izni söz konusu olduğunda; izin verme yetkisinin amirde değil kaymakamda ya da valide olduğu ifade edilmiştir.
Mazeret izni kullanmak isteyen işçi ya da memur fark etmeksizin işverene bu durumu dilekçe ile bildirmelidir. İşçiler için 4857 sayılı İş Kanunu, memurlar için 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu mazeretizninin sürelerini ve geçerlilik durumlarını belirtmektedir.
Yasa gereği 1 yılını doldurmayan bir çalışan izin kullanamıyor. Fakat işveren isterse işçilerine 1 yıl dolduktan sonra hak edeceği izin günlerini avans olarak kullandırabilir. Burada iznin tamamı da bir bölümü de kullandırılabilir. Bu tamamen işveren ile işçi arasındaki anlaşmayla gerçekleşiyor.
İlgili kişi mazeret iznini bir yıl içinde toptan ya da parça parça kullanabilir. Ayrıca devlet memuru, aynı kanunun 102. maddesine göre, 1 yıldan on yıla kadar 20 gün, hizmeti 10 yıldan fazla ise 30 senelik izin kullanma hakkı vardır.
4857 sayılı Kanun'un 10. maddesinin ikinci fıkrasına göre ücretli yıllık izne hak kazanmada, işçinin sürekli bir işte çalışması zorunludur. Bu doğrultuda, süreksiz işlerde çalışan işçilere, yıllık ücretli izin hükümleri uygulanmamaktadır.
izninden düşülmesi şartıyla ikinci defa on gün mazeret izni verilebilir. Bu izin öğretmenlere verilmez. Memurları Kanununun 104 üncü maddesinin (C) fıkrasında belirtilen amirler tarafından verilir.
İşçi ve işveren kendi arasında anlaşarak bu izinlerin süresini iş sözleşmesi ile arttırabilirler, bu izinlere ek olarak yeni mazeret izinleri ekleyebilir.
Mazeret izinleri kural olarak doğduğu anda kullanılması gerekir. Kullanılmadığı taktirde yıllık ücretli izin gibi ücrete dönüşmez.
Mazeret izni, çalışanların beklenmedik veya acil bir durumda işlerine devam edememeleri durumunda alabilecekleri bir izin türüdür. Bu izin, çalışanların özel bir nedenle işe gitmelerinin mümkün olmadığı durumlarda kullanılabilir.
İdare Hukukunda Mazeret İzni Süreleri
Memurlara bu izin 10 güne kadar verilebileceği gibi memurun talebi ve işverenin onayı doğrultusunda bir 10 gün daha izin verilebilmektedir; ancak bu ikinci 10 günlük izin süresi işçinin yıllık izninden düşürülmektedir.
Buna göre işçinin 45 günlük ücretsiz mazeret izni hakkı vardır. Ancak öne sürülen mazeretin işveren tarafından makul bulunması ve kabul edilmesi gerekir. İşveren kabul etmezse işçi bu iznini kullanamaz. Ücretsiz mazeret izni, İş Kanunu'nda yer almamaktadır.
İşçinin eşi doğum yapmışsa, İşçinin çocuğunun hastalanması halinde, İşçinin en az yüzde 70 oranında engelli bir çocuğunun olması durumunda onun tedavi sürecinde mazeret izni kullanılabilir. Engele sahip olan bir çocuğun ebeveynlerinden yalnızca biri mazeret izni hakkını kullanabilir.
İş kanunu çerçevesinde işçiye, yaşanabilecek olağanüstü durumlar sebebiyle ya da işçinin özel hayatında oluşan durumlar nedeniyle yıllık izinden farklı olarak kullandırılan ücretli izinler “Mazeret İzni” olarak tanımlanır.
1: Ücretten Kesmek:İşçinin ay içinde aldığı ve işveren tarafından verilen izin saatleri toplanarak kaç saate denk geliyorsa o kadar tutarda ücreti kesilebilir. Bunun için iş sözleşmesinde veya işyeri uygulamalarında bu husus işçi tarafından bilinmelidir/işçiye tebliğ edilmelidir. Bu izin o halde ücretsiz olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri