Tam olarak içgörüyü kaybetmiş OKB hastaları psikotik OKB olarak tanı alır. OKB, şizofrenide işlevselliği ve gidişi bozan, ancak bir arada kullanılan antipsikotik ve antidepresan tedavilere iyi yanıt veren bir durumdur.
Obsesif-kompulsif belirti- lerin bir tür psikoz olabileceğini, her zaman nevrozun belirtisi olması gerekmediğini belirtmiştir. (Eisen ve Rasmussen 1993).
Şizofreni ve OKB bilinen en eski psikiyatrik hastalıklardandır. İki hastalık birbirinden ne kadar farklı görünse de Şizofrenide Obsesif Kompulsif öğeler, OKB de psikotik öğeler vardır.
OKB, obsesyon adı verilen takıntılı düşünce, fikir ve dürtüler ile kompulsiyon adı verilen yineleyici davranışlar ve zihinsel eylemlerden oluşan bir ruhsal hastalıktır. Kişinin zihnine girmesine engel olamadığı, zihninden uzaklaştıramadığı düşünce, fikir ve dürtülerdir.
Obsesif kompulsif bozukluk, tekrarlayan takıntılı düşünce ve bu düşüncelerden kurtulmak için yineleyici davranışların istemsizce yapıldığı kronik ruhsal bir bozukluktur.
İlgili 33 soru bulundu
Obsesif Kompulsif Bozukluk Bir Akıl Hastalığı mıdır? Bu rahatsızlık bir çeşit akıl hastalığı olarak belirtilir. OKB'si bulunan bireyler, obsesif fikirler ve dürtülere ya da zorlayan, tekrar eden hareketlere sahiptir. Bazı kişilerin hem saplantılı durumları hem de zorlayıcı hareketleri vardır.
Serotonin Eksikliği:
Serotonin, büyük çoğunluk tarafından ''mutluluk hormonu'' olarak bilinir; ancak mutluluk vermenin yanı sıra, ruhsal dengeyi sağlamak gibi önemli bir görevi de vardır. Serotonin, eksikliğinde OKB için bir risk faktörü olarak rol oynar.
Kişinin yaşam kalitesini ve ilişkilerini etkileyen Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB)'nin beynin karar veren bölgesinin çalışma bozukluğu olduğunu belirten Psikiyatrist Prof.
Obsesif kompülsif bozukluğu bulunan kişilerin zeka düzeyleri bu hastalıktan etkilenmemektedir. Yani, bu kişilerin zekaları normal toplum normlarındadır. Farklı veya diğer insanlardan daha üstün zekalı olmaları gibi bir durum söz konusu değildir.
Obsesif-kompülsif bozukluğu (OKB) olan kişiler, kontrol edemedikleri yinelenen ve stres yaratan düşünceler, korkular veya görüntüler (obsesyonlar) nedeniyle huzursuz olurlar. Bu düşüncelerin yarattığı anksiyete bazı ritüelleri ya da rutinleri acil olarak gerçekleştirme ihtiyacına (kompülsiyonlar) neden olur.
Tedaviye dirençli obsesif kompulsif bozukluklar uygun ilk aşama tedavisine rağmen tatmin edici yanıt alınamayan obsesif kompulsif bozukluklar olarak tanımlanır (5). Uygun ilk aşama tedavisiyle kastedilen farmakoterapide kullanılan serotonerjik ajanlar ve bilişsel davranışçı terapi gibi yöntemlerdir (5).
Obsesyonla sanrılar arasındaki ayrım, içgörünün korunması ve girici düşüncelere ve/veya davranışlara direnebilme gücüne göre yapılır. OKB'li hastaların obsesyonlarına karşı tümüyle korunmuş içgörüden, tümüyle kaybolmuş içgörüye kadar değişen bir spektrumda bulunabilmeleri ayırıcı tanıda zorluk çıkaran yegane etkendir.
Yaşam boyu görülme sıklığı %2-3 olan OKB, kadınlarda biraz daha fazla ortaya çıkar. Çoğu kez bir psikiyatriste gelip, tedavi olana kadar 5-10 yıl geçer. %80 vaka 25 yaşın altında başlamakta, kronik seyirli bir hastalık olmasına karşın, OKB belirtileri zaman zaman 6 aydan uzun süreler kaybolabilmektedir.
OKB spektrumu içinde birkaç hastalık vardır. Hastalar sıklıkla obsesyonları doğrultusunda hareket edebilir olmaktan korkarlar. Ancak bunların çok nadir olduğuna dair kendilerine güven verilmesi önemlidir. Hasta sıklıkla kendini deli gibi hissettiği halde , psikoz, OKB'li hastalarda çok nadirdir.
Obsesif kompulsif bozukluk (OKB), insanların obsesyon adı verilen sürekli tekrar eden düşüncelere sahip olması ve bu düşüncenin kendisini rahatsız etmesinden ötürü, genellikle rahatlamak amacıyla ritüel veya kompulsiyon adı verilen sürekli tekrar eden davranışlarda bulunmasıyla karakterize bir durumdur.
Çoğunlukla haftalık periyotlarda yapılan terapi seansları yaklaşık olarak 12 ila 20 seans boyunca devam eder.
OKB hastalarının hastaneye yatması nadir bir durumdur ve genellikle diğer tedavi seçenekleri denendikten sonra veya ciddi semptomlar veya eşlik eden başka bir ruh sağlığı bozukluğu olduğunda düşünülür.
Tedavi, semptomların azalmasına veya kontrol altına alınmasına yardımcı olabilir, ancak bu, OKB'nin tamamen geçtiği anlamına gelmez.
Obsesif kompulsif bozukluğu olan hasta- larda nöropsikolojik açıdan başlıca yürütücü işlevlerde olmak üzere dikkat, hafıza, görsel-mekânsal işlevlerde kusurlar saptanmış, bu hastalarının frontal lob, singulat korteks, bazal ganglion ve talamus bölgelerinde anormallikler tanımlanmıştır.
Giderek artan kanıtlar OKB'nin oluşumunda 3 önemli bölgenin disfonksiyonuna işaret etmektedir. Bu bölgeler dorsolateral prefrontal korteks , orbitofrontal korteks ve supplementer motor alandır.
Obsesif Kompulsif Bozukluğu Olan Kişilerin Düzeni
Acele edilmesi ile ilgili cümleler ile hastaya baskı kurulmamalıdır. Anlayışlı ve sabırlı olunması gerekir. Eşyaların düzeni konusunda hassas olan kişilerin özellikle kişisel alanlarında herhangi bir farklılık yapılmamalıdır.
Beyin: Obsesif-Kompülsif Bozukluk, serotonin adı verilen hormonun seviyesindeki düşmeyle de açıklanabilir. Serotonin nöronlar arasında aldığı iletişim rolünün dışında, beynin bazı bölgelerinin işlevini de belirlediğinden, seviyesindeki anormal düşüşler OKB'ye yol açabilir.
Yaklaşık son 10 yıldırda ülkemizde OKB tedavisi için etkili bir yöntem olan TMS Tedavisi de kullanılmaktadır. TMS Tedavisi de ilaçsız ve yan etkisiz etkili bir yöntemdir.
Obsesif kompulsif bozukluğun nedeni tam olarak bilinmese de biyolojik ve evresel faktörlerin hastalığın gelişiminde önemli rol oynadı düşünülmektedir. Çevresel faktörler: Kişinin sosyal ve aile çevresinde yaşadığı stres hastalığın gelişimini tetikleyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri