Belli bir sıcaklıkta sıvı ile buhar dengede iken ölçülen bu basınca “buhar basıncı “ denir . Buhar basıncı sıcaklık arttıkça artar ve kritik noktada sınır değerine erişir.
Denge buhar basıncı sıcaklığa ve sıvının cinsine bağlı olmak üzere iki faktörden etkilenir. Sıcaklık arttıkça moleküllerin kinetik enerjileri de artar. Buna bağlı olarak etraflarındaki moleküler çekim kuvvetlerini yenerek daha çok sayıda molekül gaz fazına geçer ve sonuç olarak ta buhar basıncı artar.
Buharlaşma hızı sıcaklık arttıkça artar.
özellikleri, yüzeyin enerji özellikleri. Buharlaşmaya miktarı çeşitli etkenlere bağlıdır; 1. Buharlaşma miktarı su yüzeyindeki buhar basıncıyla suyun üstündeki havanın buhar basıncının arasındaki fark ile orantılıdır.
Dış basınç artarsa kaynama noktası artar ve buhar basıncı buna bağlı değildir. Buhar basıncı ; Sıvının cinsine ( çekim kuvveti fazla ise zor buharlaşır buhar basıncı azalır.)
İlgili 32 soru bulundu
Belli bir sıcaklıkta sıvı ile buhar dengede iken ölçülen bu basınca “buhar basıncı “ denir . Buhar basıncı sıcaklık arttıkça artar ve kritik noktada sınır değerine erişir.
Sıcaklık Artarsa Buhar Basıncı Artar mı? Moleküllerin Kinetik enerjilerinin artması sıcaklığın artmasına bağlı olarak değişmektedir. Yani sıcaklık arttıkça moleküllerin de kinetik enerjisi o oranla artacaktır. Buna bağlı olarak daha fazla molekül gaz haline geçer ve bunun sonucunda da buhar basıncında da yükselme olur.
Sıcaklık. Sıcaklık ise buharlaşma basıncını etkileyen diğer bir etkendir. Sıcaklık arttıkça sıvı fazdan ayrılmak için yeterli enerjiye sahip molekül sayısı artar. Dolayısıyla buhar basıncı ve buharlaşma hızı artar.
Buna göre hava buhar basıncı arttıkça buharlaşma miktarı azalır.
Buhar basıncı yüksek olan sıvılar uçucudur ve kaynama noktaları düşüktür. Vakum işlemiyle buhar basıncı arttırılarak, kaynama noktası yüksek olan sıvılar oda sıcaklığında kaynatılabilir.
Yükselti ile buharlaşma ters orantılıdır. Yükselti arttıkça sıcaklık düşer, sıcaklık düştükçe buharlaşma azalır.
Sıcaklık: sıcaklığın artması ile birlikte buharlaşma hızında da artış meydana gelmektedir. Bunun sonucunda buharlaşmanın artması ile birlikte buhar basıncı da artacaktır. Sıvının Cinsi: Sıvının cinsi, buhar basıncını etkileyen önemli faktörlerden bir tanesidir.
1- Buharlaşma yavaş gerçekleşir ancak kaynama hızlı gerçekleşir. 2- Buharlaşma esnasında sıvıda baloncuklar oluşmaz ancak kaynamada baloncuklar oluşur. 3- Buharlaşma her sıcaklıkta gerçekleşir, ancak kaynama belirli bir sıcaklıkta gerçekleşir.
Rüzgâr hızı ne kadar fazla olursa buharlaşma o kadar fazla olur. e) Basınç: Hava basıncı arttıkça birim hacimdeki molekül sayısı artar ve sudan havaya sıçrayan moleküllerin hava moleküllerine çarpıp yeniden suya dönmeleri ihtimali yükselmiş olacağından buharlaşma azalır.
Bir sıvının buhar basıncı, molekülleri arasındaki kuvvetlerle doğrudan bağlantılıdır. Bu kuvvetler ne kadar büyükse, buharlaşma oranı ve buhar basıncı da kadar düşük olur.
Atmosferin fiziksel davranışı ve gaz kanunları
2- Eğer hacim sabit olursa, gazın birim kütlesindeki basınç sıcaklıkla doğru orantılıdır. Sıcaklık artarsa hacim sabit olduğu için basınçta artacaktır. 3- Eğer basınç sabit ise; gazın sıcaklığı hacimle doğru orantılı yoğunlukla ters orantılı olacaktır.
Sıcaklığın arttırılması, oluşan buhar miktarını ve dolayısıyla buhar basıncını arttırır. Bir karışımda, her bir madde karışımın genel buhar basıncına katkıda bulunur, uçucu bileşikler daha büyük katkı yapar.
Kaynama noktası ile buhar basıncı ters orantılıdır. Aynı sıcaklıkta kaynama noktası büyük olan sıvının buhar basıncı düşüktür.Kolay buharlaşabilen uçucu sıvıların buhar basınçları yüksek, kaynama noktaları düşüktür.
Uçucu olmayan bir katının çözücü içinde çözünmesi ile buhar basıncı azalır ve çözeltinin kaynama noktası yükselir.
Sıcaklık arttıkça buharlaşma hızı artar, kısaca daha çok buharlaşır. Daha çok buharlaşan sıvının buhar basıncı daha yüksek olur.
Bu değer, buharlaşma hızıyla doğru orantılıdır. Normal sıcaklıklarda görece yüksek buhar basıncına sahip maddeler, uçucu olarak tanımlanır.
Yukarılara doğru çıkıldıkça üstte kalan ağırlık azalacağı için açık hava basıncı azalır.
Aynı ortamdaki bütün sıvıların kaynama anındaki buhar basınçları eşittir, ancak maddelerin kaynama sıcaklığı maddenin cinsine, saflığına ve ortamın dış basıncına bağlıdır.
Bir çözeltiye su eklenirse derişimi düşer, buhar basıncı artar, donma noktası yükselir.
Bazı moleküllerin kinetik enerjisi diğerlerin- den o kadar yüksektir ki moleküller arası çekim kuvvetini yenerek gaz haline geçer, yani su için konuşacak olursak buharlaşırlar. Böylece her sıcaklıkta buharlaşma gerçekle- şir. Ancak buharlaşma düşük sıcaklıkta çok yavaş olurken sıcaklık arttıkça giderek hızlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri