Oklüzyon Düzeltilmesi Nedir? Dişlerin oklüzyonu, dişlerinizin ve çenenizin birlikte nasıl oturduğu veya üst ve alt diş sıralarınızın birbirleriyle nasıl temas ettiği anlamına gelir.
Oklüzal düzeltme, çene eklemlerinin biyolojik olarak en doğal ve rahat pozisyonlarında çalışmasına izin vermek için dişlerin ısırma yüzeylerinin şeklini ve/veya konumunu değiştirir veya düzeltir. Bu, eklemler, kaslar, dişler ve destekleyici yapılar arasında uyum ve uzun süreli sağlık sağlar.
İntratekal uygulama lokal anestezik, antibiyotik ve analjezik maddelerin 3.-4. lomber vertebralar arasından subaraknoid boşluğa enjekte edilmesidir. Enjeksiyon steril koşullarda gerçekleştirilmelidir. Enjekte edilecek sıvı kadar BOS (Beyin Omurilik Sıvısı) dışarı alındıktan sonra enjeksiyon yapılır.
Dil altına (sublingual) ilaç uygulama yöntemi, etkisinin çabuk başlamasından ve acil durumlarda başvurulan bir yöntem olmasından dolayı klinik bir öneme sahiptir. Ağız boşluğu mukozası, kan kapillerinden ve lenf damarlarından zengin bir yapıdır. Ağız içinde ilaç hızlı bir şekilde absorbe edilir.
Parenteral girişim, damar yolundan veya kas içine zerk edilerek verilecek ilacın verilebilmesi için kişilere damar yolu, branül veya katater takma işlemi olup ilaç uygulama işlemi değildir. Bu yöntemlerin kullanılmasının ana sebebi genellikle daha hızlı sonuç almaktır.
İlgili 32 soru bulundu
Sıvı ve elektrolitlerin, kan veya kan ürünlerinin doğrudan ven (toplardamar) içine yani dolaşım sistemine (vasküler sisteme) verilmesidir.
Erkeğe ait spermin özel yıkama ve hazırlama işlemlerinden sonra rahim içerisine ince bir kanül ile direkt olarak verilmesidir. Uygulanan ilk tedavi seçeneklerinden birisidir.
Topikal tedavi ilaçların deriye uygulanması anlamına gelir. Alprostadilin iki özel formülasyonu topikal tedavi için onaylıdır. Bunlardan ilki penis ucundan yerleştirilen (intraüretral) üretral pelet formunda bir ilaçtır. İkincisi ise penis ucunda, üretranın dış açıklığına uygulanan krem formunda bir ilaçtır.
Subkütan enjeksiyon (SC), "deri altı enjeksiyon" olarak da bilinmektedir. Parenteral yol ile ilaç uygulama metotlarından biri olan subkütan enjeksiyon, dermis tabakası altındaki gevşek bağ dokusuna (adipoz doku) içerisine ilaç verme yöntemidir. Subkütan (deri altı) doku, dermis ve kas tabakası arasında yer almaktadır.
Hasta şikayetlerine yönelik doğru tanı koyabilmek için kullanılan rektal tuşe, fiziki muayene sırasında gerçekleştirilir. Yaygın olarak makat bölgesinde sorun olduğu düşünülen durumlarda birincil teknik olarak uygulanır. Ayrıca idrar sırasında yanma ve ağrı gibi bulguların saptandığı hastalar için uygundur.
✓ İlaç, deride birkaç mm 'lik kabarcık oluşturuncaya kadar yavaşça verilir. ✓ İlaç verilirken kabarcık oluşmuyor ise iğne aynı açı ile geri çekilerek uygulama yapılan alanın en az 5 cm uzağına tekrar uygulanır. Not: Kabarcığın oluşmaması ilacın cilt altına verildiğini gösterir.
'Bolus doz' veya 'puşe doz' vazopresör uygulaması efedrin, fenilefrin ya da adrenalin'in uygun dozda sulandırılarak, düşük dozda yavaş IV puşe olarak uygulanmasıdır.
Ameliyatsız, ciltten bir damar yoluyla girilerek koroner damarları açmada kullanılan balon anjiyoplasti-stent ve diğer işlemlere "perkutan koroner girişim" (PKG) denir. Koroner kalp hastalarının yaklaşık 1/3'ü PKG ile tedavi edilir.
Oklüzal splintler, çene ekleminin dişlerle uyumsuzluğu sebebiyle oluşan fonksiyon bozukluklarından kaynaklanan ağrı ve kas spazmlarını azaltmak amacıyla kişiye özel üretilen akrilik apareylerdir.
Günümüzde kabul edilen okluzyon tipleri; bilateral balanslı okluzyon, grup fonksiyonu okluzyonu (unilateral balanslı okluzyon) ve kanin koruyuculu okluzyondur (Resim 1).
Oklüzal aşındırma işlemi tüm dişlerin çiğneyici yüzlerinden, dişler arası karşılıklı temas ilişkilerini düzenlemek amacıyla yapılır. Diş yüzeyinden belirlenen tedavi hedefleri doğrultusunda yeni temaslar oluşturmak üzere kademeli ve konrollü bir aşındırma yapılır.
Z-track yöntemi
Z-track tekniği kullanılarak, enjeksiyondan önce deri enjeksiyon bölgesinden yanal olarak çekilir; Daha sonra ilaç enjekte edilir, iğne çekilir ve cilt serbest bırakılır. Üstteki dokunun yeri değiştirilebiliyorsa bu yöntem kullanılabilir.
Deri altı enjeksiyon uygulaması öncesinde hasta, enjeksiyon için uygun hale getirilmelidir. İlaç, 45 ya da 90 derece açıyla deri altına enjekte edilmelidir.
Özellikle bu ilaçların farmakodinamik, farmakokinetik özellikleri ve SC enjeksiyon uygulamalarında uygulama hatala- rından kaynaklı komplikasyonlar görülebilmektedir. Hatalı SC enjeksiyon uygulamalarına bağlı olarak gelişen komplikasyonlar; bölgesel ağrı, ekimoz ya da hematom olarak belirtilmektedir.
İntraplevral / intraperitoneal uygulama: Karın boşluğuna yapılan injeksiyondur. Göbek- pubis (kasık) mesafesinin 1/3'ü kadar altındaki bir noktadan girilerek yapılır. İntraartiküler uygulama: Eklem iltihaplarında kortikosteroid ve antibakteriyel ilaçların uygulanması eklemlere uygulanmasıdır.
Transdermal Tedavi Sistemleri (TTS) veya transdermal yamalar, deri emilimi yoluyla vücuda ilaç dağıtır. TTS, birçok avantajı olan son derece kullanışlı bir ilaç uygulama biçimidir. Yararlarından biri, yama cilde uygulandığında uygulamanın derhal görsel olarak doğrulanmasıdır.
Radikal tedavi (rasyonel): İlaçlarla hastalığın nedeninin tamamen ortadan kaldırılmasına denir(Örneğin; tonsillitin, antibiyotik ile tedavi edilmesi).
6) POSYON : Şeker oranı düşük ve kaşıkla içmeye elverişli sıvı ilaç şeklidir. İçerisinde bakteri ve mantar üreyebileceğinden 4-5 dozluk hazırlanmaktadırlar.
Rektum, kolon yani kalın bağırsağı anüse bağlayan son kısımdır. Rektumun ana görevi vücuttan atılacak dışkıyı saklamaktır. Rektum kalın bağırsağın yaklaşık olarak son 12-15 cm'lik kısmıdır.
Fertilizasyon alanındaki hareketli sperm sayısını arttırarak gebelik şansını arttırma hipotezine dayanan aşılama, yani intrauterin inseminasyon (IUI), önceden hazırlanmış spermin ovulasyona yakın dönemde uterin kaviteye verilmesi olarak tanımlanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri