Sinsi, gizli ve kurnazca kötülük yapan, Gizlilik ve kurnazlık belirten, Gizlice başlayan, yavaş gelişen ve ağır sonuçlar doğurabilen ( Örneğin; Esra sinsi bir hastalığa yakalanmıştı.)
Sinsi Kelimesinin Güncel TDK Sözlük Anlamı Ne Demektir? Gizlice Başlayan, Yavaş Gelişen Ve Ağır Sonuçlar Doğurabilen (Hastalık Vb.)
Sinsi kelimesinin ilk anlamı gizli saklı olandır. Ancak bu kelime daha çok insanlar için ''samimiyetsiz'' manasında kullanılır. Samimi ve içten kelimeleriyle zıt anlamlı olan sinsi sözcüğü, Dil Devriminden sonra literatüre girmiştir.
Birbirine bağlı ve dizi şeklinde olan ifadeler için silsile kelimesi kullanılmaktadır. Aynı zamanda birbirini takip eden ve uzaktan beri gelen anlamlarda içermektedir.
i. 1. Sinsi olma durumu: Bu seste bile ben bir sinsilik, bir hilekârlık, örtünen, değişen, gizlenen ve aldatan bir şey keşfediyordum (Peyâmi Safâ). 2. Sinsice davranış: “Karda yürüyüp izini belli etmemek…” cümlesiyle târif edilen bu sinsilik, hedefine asla varamayan âdî bir hîledir (Peyâmi Safâ).
İlgili 15 soru bulundu
Kurnazca tüm kötülüklerini planlayıp büyük bir gizlilik içerisinde bunu hayata geçiren bir kimseye sinsi denir.
[1] Öfkesini, kinini kimseye sezdirmeyen, iyi görünüp kötülük yapan.
Çok samimi, içten, teklifsiz biçimde olmak.”O kadar senli benli olma yabancılarla.”
Tekamül Kelimesinin Güncel Sözlük Anlamı Ne Demektir? Cevap: Olgunlaşma, gelişim.
Sinsi insanlar çoğunlukla güçlü olanın yanında saf tutar. Her iki tarafa da oynar ama finalde her zaman güçlüye yanaşır. Sinsi insanlar yaptıkları çeşitli iyilikler üzerinden prim yapmaya çalışırlar. Kendilerini bir üst mertebeye yerleştirirler ve ona bir iyilik borcu olduğunuzu hissettirirler.
Arap Yarımadasının Mısır ile birleştiği yerde bir üçgen oluşturan yarımada. 2. Bu yarımadada bulunan ve Hz. Musa´ya Tanrı sözlerinin burada geldiğine inanılan dağ.
Kısacası, ruhsal tekamül, bildiğimiz öğrendiğimiz her şeyi bilinçli çabayla hayata geçirmek, farklı düşünme ve hareket etme yolları deneyimlerken, sevgiye, saygıya, kabule, hoşgörüye meyletmekle olur. Tekamül için acı çekmek gerekmez. Ayrıca acı çekmek de bizi tekamül ettirmez.
Tasavvufta ruhun tekamülü ancak dünyevi ihtiraslardan sıyrılarak gerçekleşir. Manevi dünyanın kapıları aralanınca kişi kamil insan seviyesine erişmiş olur. Tekamül için kişinin kendini tanıması, benliğinden sıyrılması ve ruhsal anlamda gelişim göstermesi gerekmektedir.
Tekamül, kelime anlamı olarak 'olgunluk, olgunlaşma, gelişim ve gelişme anlamlarına gelmektedir. Spiritüel olarak anlamı ise; Varlığın kendi öz'üne ulaşması için geçirdiği aşamalar ve olgunlaşma sürecidir. Tekamül, var olan öz'ümüze ruhun geri dönme sürecinde kademeli olarak gelişmesi, olgunlaşmasıdır.
- Karışıklık. - Ara bozuculuk. - Hile. - Bazı konularda iyimser davranmayan ve kötü yorumlayan kişi.
SENLİ BENLİ
birl. zf. Çok samîmî ve teklifsiz bir şekilde: Kadın nâhiye müdürüyle senli benli konuşur (Sait Fâik). ѻ Senli benli olmak: Çok samîmî ve teklifsiz olmak: Herkesle hemen senli benli olmak için sulu sulu konuşan pis kokulu Aloş!… (Bediî Fâik).
Kişinin kendini nasıl algıladığı, kendisi ile ilgili farkındalığı benliktir. Benlik, bireyin gereksinimlerini, yeteneklerini, güdülerini ve haklarını içeren bireye ait özelliklerden oluşan bir varlık olarak görülmüştür.
İhtiras kelimesinin anlamı; Çok güçlü bir duygu için tutku, sevgi, nefret, öfke, ya da diğer duygu olarak ifade edilir. Herhangi bir şeye ya da birine ihtiras ile bağlanmak da denir. İhtiras Nedir TDK: TDK anlamı da aşırı ve güçlü olan bir istek veya tutku olarak belirtilir.
[1] Düştüğü kötü durumdan kurtulmak için hiç haberi yokmuş ya da farkında değilmiş gibi davranmak. [2] İdeallerini, fikir yapısını, siyasi tercihini, karakterini… belli etmemek. [3] Bozuntuya vermemek.
İç etmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Eline geçen bir şeyi sahibine bildirmeden kendisine mal etmek, ortadan kaldırıp kimseye göstermemek. “Babasına bildirmeden o kadar parayı iç etmiş.”
Kaliteli insanın güzel ahlaklı, dürüst, anlayışlı olduğu, empati kurabildiği, hayatına ve çevresine pozitif katkı sağlayabildiği, yaşamının sorumluluğunu aldığı ve daha birçok olumlu özelliği taşıdığı bilinir.
Türk Dil Kurumu'nda insan şu şekilde tanımlanır: "Toplum hâlinde bir kültür çevresinde yaşayan, düşünme ve konuşma yeteneği olan, evreni bütün olarak kavrayabilen, bulguları sonucunda değiştirebilen ve biçimlendirebilen canlı."
Kuran'da ise Sina Dağı "Tur-u Sina" olarak geçmektedir. Tur, Arapça dağ anlamına geldiğinden çevirirken Sina Dağı diye çevrilmektedir. Meryem Suresi 52. ayette "Ona, Tur'un sağ yanından seslendik ve onu (kendisiyle) gizlice söyleşmek için yakınlaştırdık" demektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri