Zeytinin emzirme döneminde tüketilmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Ayrıca bebekler için önemli bir konu olan gaz yapar mı, konusunda da zeytin oldukça masum bir besindir. Zeytin hem anne sütüne hem de anneye gaz yapmamaktadır.
Yeşil ve Siyah Zeytin Emzirirken Bebeklerde Gaz Yapar mı? Yeşil zeytin ve siyah zeytin oldukça faydalı besinler arasında yer almaktadır. Yeşil ve siyah zeytin emzirme döneminde tüketilmesinde sakınca bulunmayan besinler arasında yer almaktadır. Aynı zamanda yeşil ve siyah zeytin bebeklerde de gaz yapmamaktadır.
· Zeytin tüketiminizi günde en fazla 4-5 adet olacak şekilde sınırlayın. · Günde 3-5 porsiyon sebze, meyve tüketin. · Tuz içeriği yüksek olan turşu, salamura ve ev salçası tüketiminizi azaltın.
Bu Besinler Bebekler de Soruna Neden Olabilir
Portakal, mandalina, greyfurt, armut, şeftali, erik, ananas gibi meyveler ile inek sütü, acı biber, isot, kahve ve gazlı içecekler kararında tüketilmeli. Annelerin bu gıdaları tüketmesine bağlı bebeklerinde gaz sorunu yaşayabileceği akılda tutulmalıdır.
Eğer anne bebeğini emziriyorsa, kendine gaz yapan yiyeceklerden uzak durmalı. Örneğin, soğan, kuru fasulye, karnabahar, brokoli, kepekli yiyecekler, lahana, portakal, limon, greyfurt. Kafein içeren içecekler, çikolata, çay hem gaz yapar, hem de bebekte uykusuzluğa ve huzursuzluğa sebep olur.
İlgili 21 soru bulundu
Anne ya da bebekte gaz problemi yaşandığında nane, anason, muskat, rezene, kekik gibi baharatlar mucizevi bir etki yaratır. Muskat: Rendeleyerek çay kaşığının ucuyla anne sütüne karıştırarak günde iki kez bebeğinize vermeniz bebeğinizin hem rahat uyumasını hem de gaz sancısı çekmemesini sağlar.
Kucakta veya bebek arabasında gezdirmek, hafifçe sallamak, sarılmak, yumuşak bir battaniyeye sarmak, ninni söylemek, müzik dinletmek, araba ile gezdirmek, emzik vermek faydalı olabilmektedir. Bebeğin karnına ılık havlu koymak, ılık yağ ile karnına masaj yapmak, ılık su ile banyo yaptırmak etkili olabilmektedir.
Nohut, kuru fasulye ve bulgur gibi besinler bebeklerde gaz sorunlarına neden olabilir.
Bebek, geğirme pozisyonlarında eğer gaz çıkarmadıysa, yemekten sonra yüzükoyun 5-10 dakika yatırılır. Böylelikle hava ile sütün ayrılması sağlanır, sonra arkasına vurularak tekrar geğirtilebilir. Bebeğin gaz çıkarmasını kolaylaştıracak bir başka pozisyon ise bisiklet hareketidir.
Özellikle sezaryen doğumdan sonra oluşan gaz sorunu için kimyon çok yardımcıdır. Anne sütü bebeği de etkilediği için şişkinlik ve gaz sorununa iyi gelecektir.
Ispanak, ısırgan, karalahana, dereotu, marul, maydanoz, roka, semizotu gibi yeşil yaprak sebzeler bol miktarda vitamin ve mineral barındırırlar. Anneye ihtiyaç duyulan kaloriyi sağlarlar. Aynı zamanda fitoöstrojen içeren bu sebzeler süt üretimini arttıran hormonların salgılanmasına katkı sağlar.
Akdeniz diyetine uyan emziren annelerin daha sağlıklı yağ asidi profiline sahip süt sağladığı ve zeytinyağında bulunan temel besinlerin anne sütüne geçtiği bilinmektedir.
Hem besleyici hem de lezzetli çorba çeşitlerinin başında tarhana çorbası, havuç çorbası, yayla çorbası, şehriye çorbası, sebze çorbası, balık çorbası, tavuk ve et suyu ile hazırlanan çorbalar gelir. Mercimek çorbası, ezogelin çorbası ve domates çorbası içerdikleri yüksek asit oranı nedeniyle gaz yapabilir.
Zeytinin emzirme döneminde tüketilmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Ayrıca bebekler için önemli bir konu olan gaz yapar mı, konusunda da zeytin oldukça masum bir besindir. Zeytin hem anne sütüne hem de anneye gaz yapmamaktadır.
Gündelik yaşantımız içerisinde zeytini sık sık turşu olarak tükettiğimiz için genelde tuzlu olabiliyor. 7. aydan sonra az tuzsuz ya da tuzu alınmış zeytinleri ezerek bebeğinize yedirebilirsiniz.
Canan Karatay bebeklerin biberonlarının ya da bebek mamalarının içerisine bir küçük çay kaşığı zeytinyağı koymanın, bebeklerde gaz problemine iyi geldiğini söylüyor. Bebeğe zeytinyağı içirmek gaz sorunun giderilmesini, bebeğin rahatlamasını ve büyümesini kolaylaştırmayı sağlıyor.
Kucakta yüzü yere bakacak şekilde kol üzerine yatırmak rahatlatabilir. Gaz giderme için kullanılan ilaçlar çoğu zaman etkili olmayabilir. O nedenle fazla miktar ve sayıda ilaç kullanmaktan kaçınılmalıdır. Ağlama saatlerine yakın banyo ve masaj bebeği rahatlatabilir.
Bebeğin gazını çıkarmadan uyutursanız, midede bulunan gazdan kaynaklı kusmalar meydana gelebilir. Bu kusmalar midedeki akciğerlere kaçabilir. Bu da nefes almada güçlük ve morarma gibi tehlikeli durumlara davetiye çıkarabilir. Aynı zamanda mide ve bağırsaklarda biriken gaz gerginliğe neden olur.
Bazı geğirme pozisyonları, uyuyan bir bebekle manevra yapmak için biraz daha kolaydır. Örneğin, birçok kişi bebeğin başını çenesini tutarak desteklerken, bebeği dizlerinin üzerine dik olarak oturtur. Bu pozisyon, havayı yukarı ve dışarı çıkarmak için yerçekimini ve bebeğin kendi ağırlığını kullanır.
Bebeklere süt ve süt ürünleri doğrudan verildiğinde bazen gaz yapabilir. Ancak yoğurt çorbası halinde bebeklere yemek hazırlandığında gaz yapma riski ortadan kalkar. Yoğurt çorbası içen bebeklerin gelişimi sağlıklı şekilde ilerler ve sindirim sistemi kuvvetlenir.
Patates gibi lifli ya da posalı gıdalarla şekerli yiyeceklerin tüketimine bağlı bir şekilde gaz artabilir. Bağırsaklarda sindirimi önemli ölçüde kolaylaştıran lifli gıdalar, kontrolsüz bir şekilde tüketildiği zaman gaz yapar.
Haşlanmış ve Tavada Yumurta Gaz Yapar mı? (
Yumurta oldukça sağlıklı bir besin olmasına rağmen bazı insanlarda gaz ve şişkinlik gibi sorunların yaşanmasına yol açabilmektedir. Yumurta genel olarak ırritabl bağırsak sorunu yaşayan kişilerde gaz yapmaktadır.
Zeytinyağı; ayrıca gaz sancısı ve kabızlık sorunlarının çözümü için de idealdir.
Bebeğin gaz sancısı yaşadığına dair en belirgin işaret beslenme sonrasında bebeğin bacaklarını karnına çekerek ve sıkarak ağlamasıdır. Şişkin ve sert bir karın da gaz sancısının işaretlerindendir. Gazı olan bebek tekrar süt emmek istediğinde yaşadığı sıkışma hissi yüzünden vazgeçer.
Çok emen bebekte sindirim kapasitesi aşılır, sindirmek zorlaşır, bağırsak sistemi de tam gelişmediği için gaz oluşur. Ağlarken ve emerken hava yutulması da gazın artmasına yol açar. Bunun sonucunda da ıkınmak kaçınılmaz olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri