Asli edim yükümlülükleri yan edim yükümlülüklerinden ayrı olarak doğrudan ifası dava edilebilen yükümlülüklerdir. Bunlar iki tarafa borç yükleyen sözleşmelerde karşılık ilişkisi (synallagma) içinde yer alırlar.
Asli Edim Yükümlülüğü: Bu tür yükümlülükler sözleşmenin ana konusunu içerirler ve bu nedenle genellikle de sözleşmeye ismini veren yükümlülüklerdir. Örneğin“ bir satış sözleşmesinde üzerinde anlaşılmış olan temel figür satılan malın mülkiyetinin karşı tarafa geçirilmesidir.
Yan yükümlülükler de asli edim yükümlülüğün ifasına yardımcı olurlar. Örneğin bir restaurantta masaya temiz örtü ve çatal, bıçak koyulması birer yan yükümlülüktür. Bunlar da yapılınca asli edim yükümlülüğü tam ifa söz konusu olurken; eğer yapılmazsa borç yine de ifa edilmiş olur ancak kötü ifa söz konusu olur.
I. Satıcının aslî borçları
TBK m. 207/I'e göre, satıcının iki aslî borcu vardır. Bunlardan biri satılanı teslim, diğeri mülkiyeti geçirme borcudur.
Yan edim yükümlülüğü, “ortağa veya ortaklara, şirket sözleşmesi ile yüklenen, sermaye koyma borcu ve muhtemel ek ödeme yükümlülükleri dışında, şirkete karşı başka edimlerin yerine getirilmesine ilişkin münfe- rit yükümlülükler”8 olarak tanımlanır.
İlgili 27 soru bulundu
Bir borç ilişkisi, asıl hakla birlikte bazı ferî hakları da içerir. Borç ilişkisinin içerdiği asıl hak, alacak hakkı; ferî haklar ise, cezai şart, faiz, kefalet, rehin, hapis hakkı gibi haklardır.
Asli Hak (Alacak Hakkı ve Talep)
Alacak hakkı, bir satım sözleşmesinde alıcı için malı isteme hakkı, satıcı için ise bedeli isteme hakkını ifade eder. Kısacası sözleşmenin temel edimlerini yerine getirilmesini isteme hakkı diyebiliriz. Herhangi bir borç ilişkisinde her zaman asli hak doğar.
Mesela örneğimizde satım sözleşmesinde satıcının asli borcu satılan malın alıcıya teslimi ve mülkiyet naklidir. Bu mal teslim edilirken ambalaj yapılması veya satım sonrası onarım ve bakımının yapılması söz konusu olursa, bu yan borçtur. Geniş anlamda borç ilişkisi bunu da kapsar.
B) Feri Nitelikli Yükümlülük: Feri nitelikli yükümlülük, asli edimin ifa edilmesine yardımcı olan, kanun ya da tarafların anlaşması ile belirlenen yükümlülüklerdir.
Tali Edim Nedir? Gayrimenkul sertifikası ile belirlenen bağımsız bölümlerin satılması ve elde edilen gelirin sertifika sahibi kişilere pay edilmesine tali edim denir.
Kamu borçları süre bakımından, Kısa süreli borçlar veya Uzun süreli borçlar ve Dalgalı borçlar Konsolideborçlar, diye ayrılır.
Dış yükümlülük ise Türkiye'de yerleşik olmayan kişi ve kurumlara olan dış borçlar, dış krediler ve DTH biçimindeki mevduat gibi yükümlülükleri içerir. Bu dış yükümlülüklerden bir yıl içinde vadesi gelecek olanlar kısa vadeli dış yükümlülük olarak adlandırılır.
Sözleşmenin müspet ihlali, MK mad. 2 I, BK mad. 96 ve 101 genel kurallarından, bir de ayıplı ifaya ilişkin özel düzenlemelerden "hukuki kıyas" yoluyla türetilebilecek bir ifa engelidir, bir borca aykırılıktır.
Asli edim yükümlülüğü, sözleşmenin tipini belirleyen edim yükümlülüğüdür[8]. Diğer bir deyişle, asli edim yükümlülükleri sözleşmenin esaslı unsurunu oluşturan ve dolayısıyla sözleşmenin türü ve niteliğiyle yakından ilgili olan edimlerdir[9]. Örneğin, kira sözleşmesinde kiralanan mal ve kira bedeli esaslı unsurlardır.
Alacaklının ifaya olan çıkarının zaman birimiyle ölçülemeyecek bir an içinde gerçekleştiği durumlarda ani edimin varlığından söz edilir. [12] Satılan şeyin alıcıya teslimi, bir paranın ödenmesi, doktorun muayene yapması, avukatın mütalaa vermesi gibi edimler bu duruma örnek olarak gösterilebilir.
Asli yükümlülükler ya da edim yükümlülükleri de asli edim yükümlülükleri (Hauptleistungspflicht) ve yan edim yükümlülükleri (Nebenleistungspflicht) olarak iki bölümde incelenirler.
Kefalet borcu, doğmuş veya doğacak olan asıl borca bağlı olarak hüküm ve sonuç doğurduğu için kefalet sözleşmesinin en belirgin ve asli özelliği fer'i ol- masıdır. Asıl borcun sona ermesi halinde kefalet borcu da sona erecektir. Fer'ilik ilkesinin en önemli özelliği budur.
Sosyal yaşamda bireyler arası kurulan en yaygın ilişkilerden birisi olan sözleşmeler, ifa yükümlülüğü bulunan bir takım borçlar ortaya çıkarır. Sözleşmenin tarafları, hür iradeleri ile ve borç olarak üstlendikleri edimlerini ifa etmekle yükümlüdür.
Kefalet sözleşmesi niteliği itibarı ile tek tarafa borç yükleyen ve ivazsız bir sözleşmedir. Kefalet borcu asıl borçtan bağımız bir para borcu olarak karşımıza çıkar. Yine kefalet sözleşmesinden kaynaklanan borç, tali (ikincil nitelikli) bir borç olma özelliği yanında, fer'i bir nitelik de taşımaktadır.
Latife beyanı (Şaka beyanı): Şaka yollu sözlerle yapılan irade beyanıdır. Karşı taraf, latife beyanını anlayabilecek durumda değil ise yapılan hukuki işlem geçerli olur.
B-Mutlak Butlan (Kesin Hükümsüzlük):
Yokluk yaptırımına tabi bir hukuki işlem hiç doğmamış kabul edilirken mutlak butlanda işlem doğmuş ama geçersiz sayılmıştır. Yok işlem hiç doğmamış, mutlak butlanla batıl işlem ise ölü doğmuş bir işlemdir.
Mutlak haklar: Hak sahibi tarafından, hakkı ihlal etmesi söz konusu olan herkese karşı ileri sürülebilen haklardır. Herkes bu haklara uymak yükümlülüğü altındadır. Kişilik hakkı, velayet hakkı ve ayni haklar mutlak haklardandır.
Faiz alacağı, esas alacağa bağlı fer`i bir hak teşkil eder. Bu niteliği nedeniyle Borçlar Kanunu`nun 13. ve 133. maddelerinde faizden “fer`i alacak” diye söz edilmiştir.
Def'i, borçluya tanınmış, borçlanılan edimin ifasından özel bir sebeple kaçınma hakkıdır. Def'ilerin ortak özellikleri; alacak hakkı ve talep yetkisiyle bağlantılı olma, hak olma, sınırlı sayıda olmama, zamanaşımına uğramama ve maddî hukuka ilişkin bir savunma vasıtası olma şeklinde sıralanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri