Oksi asetilen kaynağı, metalleri kaynak yapmak ve kesmek için yakıt gazları ve oksijenin kullanıldığı bir işlemdir. İlk olarak 1903 yılında Fransız mühendisler Edmond Fouché ve Charles Picard tarafından geliştirildiler.
Önce asetilen gazı ayar düğmesini kapatın, Oksijen ayar düğmesini kapatın, Tüpleri kapatın ve önce oksijen sonrada asetileni blöf edin. Geri yanma, alevin şaloma içine doğru kuvvetli bir patlama ile yanmasıdır.
Oksi-Gaz Alevi ile Sert Lehimlemede Alev Türleri
Çelik, bakır gibi metallerin sert lehimlenmesinde genellikle tercih edilir. Karbürleyici Alev : Yanıcı gaz oranı fazla olan alevler karbürleyici alev olarak isimlendirilir. Yanışı daha sakindir. Alev konisi normal aleve göre daha uzundur.
Oksi-Asetilen kaynak için en az bir asetilen tüpüne ve bir oksijen tüpüne ihtiyacınız vardır. Tüp basıncını gerekli olan basınca düşürmek için her tüpe bir basınç düşürücü bağlanır. İki gaz tüpünün her biri bir hortum aracılığıyla kaynak torcuna bağlanmıştır.
İlgili 39 soru bulundu
Oksi-asetilen kaynağının avantajları: Tüm pozisyonlarda birleştirme kaynakları, boru hatları, tesisat alanı tamir ve kaplama kaynaklarında kullanılır. Alaşımsız ve düşük alaşımlı çelik, demir dışı metaller, dökme demir. Gibi metallerin kaynağında kullanılır.
Asetilen Gazının Kullanım Alanları
Kimya, elektrik ve elektronik endüstrilerinde kullanılır. Asetilenin kullanım alanları olarak sanayi sektörü gazın en çok kullanıldığı sektördür. Isıtılmış bakır borulardan asetilen geçirilerek benzen adı verilen bir madde elde edilir.
Alev geri tepmesini önleme araçları:
Alev geri tepmesini önleyen araçlar alev geri tepme emniyet valfleridir. (Flashback arrestor).
Kapalı alanlarda, Oksi-asetilen ya da oksijen- LPG li çalışmalar da kesinlikle tüpler kapalı alan dışında bulundurulmalı, gaz kaçaklarına karşı önlem alınmalı ve sık sık gaz ölçümü yapılmalıdır. Kapalı alanda yapılan kaynak işlerinde içerde oluşan kirli gazlar dışarı atılmalı ve içeriye temiz hava verilmelidir.
Oksi-asetilen kaynağı Oksijen ve Asetilen gazının kullanımı ile yapılan bir kaynak çeşididir. Kaynak torcu olarak tabir edilen bir kaynak ekipmanında Oksijen gazı ve Asetilen gazının karışımının sağlanması, bu karışımın bir çakmak yardımı ile yakılması ile aktif hale gelir.
Oksijen hortumlarının renkleri mavi, asetilen hortumlarının renkleri ise kırmızıdır.
Oksijen asetilen hortumları sanayide tüpten tabancaya kadar olan bölümde ara bağlantı hortumu olarak kullanılır. 8 Bar çalışma basıncına dayanıklıdır. Kırmızı ve mavi renk olarak üretilmektedir. Kırmızı renkli Asetilen, mavi renkli Oksijen hortumu olarak kullanılmaktadır.
Kaynak esnasında üfleç ile tüp arasındaki hortum uzunluğu en az 3 metre olmalıdır.
Oksijen kaynağında çıplak kaynak telleri kullanılır.
Dünyadaki oksijenin % 90'lık kısmını algler sağlar. Atmosfere oksijen sağlayan bir diğer kaynak ise atmosferdeki suyun ışık yardımıyla oksijen ve hidrojene ayrışmasıdır.
Metan gazının 2000 santigrat derecede ısıtılması ve ayrıştırılması ile elde edilir. Asetilen gazı elde etme yöntemlerinden bir tanesi de, kok kömürü ya da kalsiyum karbürün suyla tepkimeye sokulması yöntemidir. Her iki yöntemde de; CaC2 +2H2O formülü elde edilir ve asetilen gazı elde edilir.
Oksi-gaz kaynağında, yanıcı gaz olarak değişik gazların kullanımı mümkündür. Ancak yakıcı gaz olarak sadece oksijen gazı kullanılır.
Hortum Arası Alev Geri Tepme Emniyet Valfleri: Bu modeller şaloma ile regülatör arasında gaz akışını sağlayan hortumun orta yerine takılırlar. Alev geri tepme hadisesi meydana geldiğinde alevin hortum üzerinde durdurulmasını sağlarlar.
Kaynak yağmurun altında kesinlikle yapılmamalıdır. Bu kaçınılmaz kaynak hatalarına neden olabilmektedir. (Gözenek, çatlak vb.) Rüzgarlı ortamlarda çalışılırken, istenen gerekli gaz koruması sağlanamaz.
Gazaltı kaynağı, kaynak yapılacak metal ile tükenen bir kaynak elektrod parçasının arasında oluşan elektrik arkının gaz korumalı olarak yapılması işlemidir. Kaynak yapılacak metale sürekli sürülen kaynak teli eriyerek kaynak metalini oluşturmaktadır.
Asetilen gazı, kronik etkisi olmaksızın oldukça yüksek konsantrasyonlarda solunabilir. Yüksek oranlarda oksijen ile karıştırılırsa, narkotik etki yapar ve anestezide de kullanılabilir. Ancak, bu tür karışım elde etmek ve kullanmak patlama riski nedeni ile çok tehlikelidir.
Asetilen hava ile sıcak ışık ve dumanlı bir alevle yanar. Tutuşma sıcaklığı asetilenin havaya olan oranına göre değişir.
Dışardan ateş veya alevle ısıtılmış tüplerde mutlaka asetilen ayrışması tehlikesi vardır. Oksijen kaynağında asetilen yerine likit gaz (LPG) tüpleri de yaygın olarak kullanılmaktadır.
ASETİLEN GAZI NE İŞE YARAR? Asetilen gazı kimya, elektrik ve elektronik sektörlerinde, birçok organik maddenin üretiminde kullanılan benzen'in elde edilmesinde kullanılır. Haşere öldürücü ilaçların yapımında bile kullanılan asetilen gazı, ışık kaynağı olarak da işlev görmektedir.
Asetilenin oksijen ile yakılmasında takriben 3200oC sıcaklığa ulaşılır. Genellikle %50 - %50 oranında oksijen-asetilen karışımı ile kaynak yapılır. Yüksek ısı ile oluşturulan kaynak banyosu istenilen dikiş boyunca ilerletilirken banyoya genellikle metal kaynak teli damlatılarak arzu edilen miktarda dolgu yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri