Oksi-gaz kaynağında, yanıcı gaz olarak değişik gazların kullanımı mümkündür. Ancak yakıcı gaz olarak sadece oksijen gazı kullanılır.
2.1 Oksi Gaz Kaynağında Kullanılan Kaynak Tüpleri ve Gazlar Oksi gaz kaynağında; asetilen, sıvılaştırılmış petrol gazları, propan, metan, bütan ve hava gazı gibi kolay yanabilen, yüksek ısı veren ve yanmaları sonucunda artık bırakmayan gazlar kullanılır.
Yanıcı bir gazın oksijen ile yakılmasıyla elde edilen yüksek ısı ile metalin eritilerek kaynatılması işleminde en yaygın yakıt olarak asetilen gazı kullanıldığı için, genellikle oksi asetilen kaynağı olarak telaffuz edilir. Asetilenin oksijen ile yakılmasında takriben 3200o C sıcaklığa ulaşılır.
Oksi-gaz kaynağında yanıcı gaz olarak değişik gazların kullanımı mümkündür. Ancak yakıcı gaz olarak oksijen gazı kullanılır.
Asetilenin oksijen ile yakılmasında takriben 3200oC sıcaklığa ulaşılır. Genellikle %50 - %50 oranında oksijen-asetilen karışımı ile kaynak yapılır. Yüksek ısı ile oluşturulan kaynak banyosu istenilen dikiş boyunca ilerletilirken banyoya genellikle metal kaynak teli damlatılarak arzu edilen miktarda dolgu yapılır.
İlgili 24 soru bulundu
Oksi asetilen kaynağı, metalleri kaynak yapmak ve kesmek için yakıt gazları ve oksijenin kullanıldığı bir işlemdir. İlk olarak 1903 yılında Fransız mühendisler Edmond Fouché ve Charles Picard tarafından geliştirildiler.
Oksi-asetilen kaynağının avantajları: Tüm pozisyonlarda birleştirme kaynakları, boru hatları, tesisat alanı tamir ve kaplama kaynaklarında kullanılır. Alaşımsız ve düşük alaşımlı çelik, demir dışı metaller, dökme demir. Gibi metallerin kaynağında kullanılır.
Hidrojen, bütan, metan ve etilen yanıcı gazlar olarak örneklendirilebilir. Hidrojen: Hidrojen bilinen tüm elementlerin en temel olanıdır. Oldukça yanıcı olduğu için kullanımı tehlikeli olabilir. Ancak bu özellik, Hidrojeni yakıt olarak kullanıma uygun hale getirir.
Alev geri tepmesini önleme araçları:
Alev geri tepmesini önleyen araçlar alev geri tepme emniyet valfleridir. (Flashback arrestor).
Oksijen Yanıcı mı, Yoksa Yanıcı Bir Madde mi? Oksijen ise yakıcı bir maddedir.
Asetilen gazı LPG, Propan ve Hidrojen gibi yanıcı bir gazdır. Yanıcı gazlar hava ve oksijenli ortamda kolay yanabilirler. Asetilen diğer yanıcı gazlara göre daha kolay alev alabilen bir gazdır. Asetilen gazı en fazla 1.5 bar basınçla kullanılmalıdır.
Ortam: Atölye–Laboratuar Ortamı Donanım: Oksi-gaz kaynak postası, çakmak, tel fırça, gözlük, önlük, sabun köpüğü, kurbağacık, tornavida, iş parçası, çelik cetvel, çizecek, metre, eğe, çalışma masası, mengene, kollu makas, giyotin makas, kaynak teli.
Oksi-asetilen kaynağı Oksijen ve Asetilen gazının kullanımı ile yapılan bir kaynak çeşididir. Kaynak torcu olarak tabir edilen bir kaynak ekipmanında Oksijen gazı ve Asetilen gazının karışımının sağlanması, bu karışımın bir çakmak yardımı ile yakılması ile aktif hale gelir.
Kimyasal içeriği C2H2 olan ve Alkin grubuna üye olan gazdır. Asetilen gazı, renksiz ve kokusuzdur. Asetilen diğer yanıcı gazlara göre daha kolay alev alabilen bir gazdır. Asetilen yüksek tutuşma derecesinden dolayı tanınan en patlayıcı gazdır.
Dışardan ateş veya alevle ısıtılmış tüplerde mutlaka asetilen ayrışması tehlikesi vardır. Oksijen kaynağında asetilen yerine likit gaz (LPG) tüpleri de yaygın olarak kullanılmaktadır.
Asetilen Gazının Kullanım Alanları
Kimya, elektrik ve elektronik endüstrilerinde kullanılır. Asetilenin kullanım alanları olarak sanayi sektörü gazın en çok kullanıldığı sektördür. Isıtılmış bakır borulardan asetilen geçirilerek benzen adı verilen bir madde elde edilir.
Metan gazının 2000 santigrat derecede ısıtılması ve ayrıştırılması ile elde edilir. Asetilen gazı elde etme yöntemlerinden bir tanesi de, kok kömürü ya da kalsiyum karbürün suyla tepkimeye sokulması yöntemidir. Her iki yöntemde de; CaC2 +2H2O formülü elde edilir ve asetilen gazı elde edilir.
Asetilen gazı, kronik etkisi olmaksızın oldukça yüksek konsantrasyonlarda solunabilir. Yüksek oranlarda oksijen ile karıştırılırsa, narkotik etki yapar ve anestezide de kullanılabilir. Ancak, bu tür karışım elde etmek ve kullanmak patlama riski nedeni ile çok tehlikelidir.
Kaynağın köpürmesi genellikle gaz korumasının doğru yapılmaması nedeniyle meydana gelir. Gaz debisinin istenenden çok veya az olması kaynak banyosu üzerinde gözeneklenmeye neden olur.
3.1 Alev alabilen sıvılar; Tutuşma Noktası 60.5 ºC den aşağı olan maddeler ÖRN: Benzin Benzol, Toluol, Etil Asetat, Butanon, Gazyağı, Motorin, Butanol, 4.1. Alev alabilen ve kolay tutuşan katı maddeler; Örn: Kırmızı Fosfor, Magnezyum, Proksilin Plastikleri, Naftalin, Kükürt, ağaç tozu, kömür tozu, un, sellüloit.
“ C SINIFI “ Yangınlar: Gaz halindeki yanıcı madde yangınları. Yanıcı gaz ve basınç altında sıvılaştırılmış gaz haldeki maddelerin yangınlarıdır. C Sınıfı Yangınlar, genel kural olarak, gaz yangınlarında, yangın kaynağı kesilerek ve soğutma işlemi yapılarak söndürülür.
C-Sınıfı Yangınlar: Gaz yanıcı maddelerin yer aldığı bu grupta, metan, doğalgaz, asetilen, propan, SPG/LPG, Bütan Hidrojen vb. gibi parlayıcı ve patlayıcı gazlar bulunur.
Kapalı alanlarda, Oksi-asetilen ya da oksijen- LPG li çalışmalar da kesinlikle tüpler kapalı alan dışında bulundurulmalı, gaz kaçaklarına karşı önlem alınmalı ve sık sık gaz ölçümü yapılmalıdır. Kapalı alanda yapılan kaynak işlerinde içerde oluşan kirli gazlar dışarı atılmalı ve içeriye temiz hava verilmelidir.
"Oksijenli yakıtla kesme nedir?" diye merak ediyorsanız yanıtı basittir. Çelik sac gibi malzemeleri kesmek için saf oksijen ve yakıt gazı kullanılan bir termal kesme prosesidir. Oksijenli yakıtla kesme torçundan gelen ısı, çeliğin yüzeyini veya kenarını yaklaşık 1800?'ye yükseltmek için kullanılır.
Oksi-yakıt kaynak, basit bir birleştirme işlemidir ve kaynak teknolojisinin temellerinden biridir. Uygun ekipmana sahipseniz, ihtiyacınız olan tek şey kaynak için gazdır.Asetilen ve oksijen gaz tedariği tüm tüp boyutlarında mevcuttur - kolayca sipariş edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri