Namazdan Sonra Tesbihat Yapılmazsa Ne Olur? Namazdan sonra tesbihin çekilmemesinde herhangi bir sakınca ya da günah durumu mevcut değildir.
Tesbihat, camilerde her vakit namazdan sonra yapılıyor. Namazınızı evde kılıyorsanız evde de tesbih çekebilirsiniz. Farz olan vakit namazlarından sonra tesbih çekmek sünnettir.
Cemaat halinde tesbihat yapmanın hükmü nedir? Tesbihat yapmadan camiden çıkmak caiz midir?" sorusu üzerine şu fetva yayınlandı: "'Namazlardan sonra yapılan tesbihat ve dualar, namaza dahil olmasa da makbul ibadetler arasında yer aldığından müstehaptır (Dinen emredilmediği halde yapıldığında sevap kazanılması).
Nisa suresinin 103. ayetinde Cenab-ı Allah şöyle buyurmaktadır: “Namazı kıldıktan sonra; ayaktayken, otururken ve yan yatarken Allâh'ı anın.” Üstad Bediüzzaman Hazretleri çeşitli sohbetlerinde bu konuda şöyle demiştir: "Namazın sonunda tesbihat, namazın tohumu, çekirdekleri hükmündedir."
Tesbihat namazın devamı niteliğinde olduğu için, namazın hikmeti ne ise aynı hikmet tesbihatta da devam etmektedir. Yani namaz ve tesbihat insanın Allah'a karşı bir arz-ı ubudiyetidir. Ayrıca tesbihat Peygamber Efendimiz (asm)'in bir sünneti olduğu için, hem bir feyiz hem de bir sevap kaynağıdır.
İlgili 43 soru bulundu
Sual: Namaz bittikten sonra neler yapılır? Yalnız kılmış olan veya imamla kılan kimse, selamın akabinde, (Allahümme entesselamü ve minkes-selamü tebarekte ya zel-celali vel-ikram) der. Bundan sonra, 3 kere (Estagfirullahelazim ellezi la ilahe illa hüv elhayyelkayyume ve etübü ileyh) der. Buna istigfar duası denir.
Namazlardan sonra otuz üçer kere “Sübhanallah”, “Elhamdülillah”, “Allahu ekber” diyerek Allah'ı anmak da sahih hadislerle tavsiye edilmiştir.
Tesbîhat, münferit olarak yapılabileceği gibi, cemaat hâlinde de yapılabilir. Namazdan bağımsız ve müstehap bir ibadet olduğu için tesbîhatın terk edilmesi namaz için bir eksiklik sayılmaz. Bu bakımdan namaz kılındıktan sonra tesbîhat yapmadan camiden çıkmanın caiz olmadığı söylenemez.
Namazdan sonra abdest gitmişse tesbihat yaparken yeniden abdest almak daha iyi olabilir ancak, abdestsiz tesbih çekilmesinde de bir sakınca yoktur. Kişinin abdesti yoksa yine aynı şekilde dualar okuyabilir, salavat-ı şerifler çekebilir.
Sabah namazını kıldırdıktan sonra Hz. Peygamber'in günlük faaliyet çizelgesinde sıra, en çok önem verdiği ve vakit ayırdığı hususlardan birisine, yani ashabı ile meşgul olmaya gelirdi. Namazı kıldırdıktan sonra mescitten çıkmaya yeltenmez, yüzünü ashâbına dönerek güneş doğuncaya kadar oturmaya devam ederdi.
Yani, Namazdan sonra tesbih çekilmesi farz değildir ancak yapılması, kişilerin hayrına olur, kendilerine sevap kazandırır. Tesbih çekerken söylenen tesbihat hükmü, 33 kez Subhanallah, 33 kez Elhamdülillah ve 33 kez Allahu Ekber'dir.
Namazlardan sonra ve günlük hayatta yapılan tesbih çekmenin birçok fazileti ve sevabı hadislerde beyan edilmektedir. Tesbihat namazlardan sonra ve namaz dışında da yapılan kişiyi manevi olarak rahatlatarak manevi mertebesini arttıran bir ibadettir.
Rasûlüllah'ın (s.a.v.) namazlardan sonra yaptığı başlıca dua ve zikirler şunlardır: 1) Üç defa “estağfirullah (Allah'tan bağışlanma dilerim)” veya üç defa, “estağfirullahe'l- azîme'llezî lâ ilâhe illâ hüv, el-hayye'l- kayyûme ve etûbü ileyh.” diye dua etmek.
“Zikrin otuz üç adet yapılmasının tavsiye buyurulması, bu sayı üçe çarpıldığı zaman doksan dokuz ettiği içindir. Bu miktar ile zikirde bulunan kimse Allah'ı doksan dokuz ismiyle zikretmiş gibi olur.”
Yalnız veya cemaat ile kılınan namazlardan sonra yapılması gereken ilk şey ”Allahümme entesselamü ve minkes-selamü tebarekte ya zel-celali vel-ikram” duasını okumaktır. Daha sonrasında “Estagfirullahelazim ellezi la ilahe illa hüv elhayyelkayyume ve etübü ileyh” şeklindeki istiğfar duası 3 kere okunarak devam edilir.
Namazlardan sonra şöyle dua edilebilir: "Elhamdülillahi Rabbilalemin, Essalatü Vesselamü Ala Resulina, Muhammedin Ve Ala Alihi Ve Sahbihi Ecmain" Türkçe manası şöyledir: "Ya Rabbi! Kıldığımız namazlarıkabul eyle. Ahır ve akıbetimizi hayreyle. Sonnefesimizde kelimei tevhid söylemmeizi nasip eyle.
Namaz tesbihatını tek başına yapmak mümkün olduğu gibi, cemaat halinde îfa etmek de mümkündür. Cemaatle kılınan namazlardan sonra bu tesbih ve duâları müezzinin iştirakiyle cemaat de hep birlikte yapar ki, fazilet ve sevabı bakımından daha güzel ve daha isabetlidir.
İşte zikir çekmeye ara verilmesi gereken durumlar: - Büyük veya küçük tuvaleti yaparken zikre devam etmek mekruhtur. - Cinsel birleşme öncesinde değil de o esnada zikir çekmek yine mekruhtur. - Cuma vakti imam hutbe okurken, namazı eda etmek için gelen kimselerin hutbeyi dinlerken zikre devam etmemesi gerekir.
Ayetel Kürsi Abdestsizken Okunur mu? Ayetel kürsi Kuran-ı Kerim'de bulunmaktadır. Kuranı kerim ayetleri abdestsiz ve gusülsüz okunamadığı gibi ayetel kürsi de bu hallerde okunmamalıdır. Ayetel kürsi ezberden okuma halinde ise Kuran-ı Kerim'e dokunması gerekmediğinden okunabilmektedir.
İmam Ahmed -Allah ona rahmet etsin- şöyle demiştir: "Tesbih namazı sahih değildir." Şeyhulislâm İbn-i Teymiyye -Allah ona rahmet etsin- şöyle demiştir: "Tesbih namazı yalandır ve imamlardan hiç birisi bu namazı müstehap görmemiştir."
Tesbihatı yapmamak günah değildir.
Müslümanların kullandığı tesbih 33, 99, 500, 1000 ve 5000'lik olabilmektedir. Genellikle 99'luklar cami ve evlerde, 500'lük ve 1000'likler tekkelerde yer alır.
Zikirler içerisinde en faziletli sözün 'Lâ ilâhe illallah' olduğunu belirten Peygamberimiz, bir hadis-i şerifinde, Câbir (r.a), naklettiklerine göre: "En faziletli zikir 'Lâ ilâhe illallah', en faziletli dua da 'el-Hamdülillâh'tır." (Tirmizî, Daavât 9) ifade edilmektedir.
Sabah namazının kılınışının ardından tesbihat yapılması da önemlidir. Sabah namazı tesbihatı şöyle; "Allahumme entesselamu ve minkesselam, tebarekte ya zel celali vel ikram."denilir.
Tesbih çekmek için başı örtmek gerekmez. Kadınlar dinen kendilerine yabancı olan erkeklerin yanına çıkarken ve namaz kılacakları zaman başlarını örtmek zorundadırlar. Kur'an okumak için dahi başın örtülmesi şart değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri