Oksi-Asetilen:3170°Co. Oksi-Propan :2840°C. Oksi-Doğal Gaz:2780°C.
Yanıcı bir gazın oksijen ile yakılmasıyla elde edilen yüksek ısı ile metalin eritilerek kaynatılması işleminde en yaygın yakıt olarak asetilen gazı kullanıldığı için, genellikle oksi asetilen kaynağı olarak telaffuz edilir. Asetilenin oksijen ile yakılmasında takriben 3200o C sıcaklığa ulaşılır.
•Ateşlenme sıcaklıkları oksijen ile asetilenin karışımlarına, içindeki su buharı oranına göre değişim gösterir. Hava ile karışımlarında alev sıcaklığı yaklaşık 2200 °C, oksijen ile karşım oranına bağlı olarak 3100 °C olabilir.
Oksijen kaynağı; yakıcı olarak oksijenin, yanıcı gaz olarak da çoğu kereler asetilenin kullanıldığı ve gazların yanıcı ve yakıcı etkilerinden yararlanılarak yapılan, kaynak yöntemidir.
Dünyadaki oksijenin % 90'lık kısmını algler sağlar. Atmosfere oksijen sağlayan bir diğer kaynak ise atmosferdeki suyun ışık yardımıyla oksijen ve hidrojene ayrışmasıdır.
İlgili 28 soru bulundu
Oksijenin sudaki çözünürlüğü 0 °C'de 14,6 mg/L'dir. Oksijenin kritik sıcaklığı –118,8 °C'dır. Oksijen, bu sıcaklığın üzerinde sıvılaşamaz. Yani sadece basınç ile sıvılaştırılmaz.
Oksijen yanıcı değil yakıcı bir maddedir ve yanmayı hızlandırır. Yangın esnasında mümkünse gaz akışı kesilmelidir.
Dünya yüzeyinin üçte ikisini kaplayan okyanus ve denizlerde yaşayan su yosunları, dünyadaki oksijenin yaklaşık yüzde 80'ini üretiyor. Bu yönüyle dünyanın en önemli oksijen kaynağı olan okyanuslardaki su yosunları, ayrıca su canlıları için de önemli bir besin ve yuvalama alanı olarak dikkati çekiyor.
2.1 Oksi Gaz Kaynağında Kullanılan Kaynak Tüpleri ve Gazlar Oksi gaz kaynağında; asetilen, sıvılaştırılmış petrol gazları, propan, metan, bütan ve hava gazı gibi kolay yanabilen, yüksek ısı veren ve yanmaları sonucunda artık bırakmayan gazlar kullanılır.
Oksijen Yanıcı mı, Yoksa Yanıcı Bir Madde mi? Oksijen ise yakıcı bir maddedir.
Alev, yanma işlemi sırasında açığa çıkan ısı ve ışık enerjisi sonucu oluşan sıcak, parlak gaz akışıdır. Bir yakıtın yanması sırasında, yüksek sıcaklıkta yanmış gazlar atmosfere yayılır ve ışık ve ısı yayarlar. Bu alevlerin yaydığı ışık farklı renklerde olabilirken akıllara genelde kırmızı ve turuncu gelir.
Alevi 1300 derece sıcaklığa ulaşmaktadır. Torch özelliği sayesinde çakmak yatay veya baş aşağı şekilde de kullanılabilir. * Kampta, piknikte mangal yakarken, tamir işlerinizi yaparken , dişçilikte, cam vb. Yada Mutfakta Genelde Fırın Sütlaç Yapımında kullanabileceğiniz üründür.
Örneğin bir kibrit oldukça kolay yanar, çünkü kibritin yanan kısmı olan "baş" bölgesinde bulunan kimyasalların tutuşma sıcaklığı ortalama olarak 180 santigrat derece civarındadır.
Kaynak yapılması sırasında kaynağın cinsine bağlı olarak 5000-6000 C dereceye kadar sıcaklıklar oluşur.
Oksijen hortumlarının renkleri mavi, asetilen hortumlarının renkleri ise kırmızıdır.
Normal Alev (Nötr Alev) : Yanıcı gaz (asetilen) ile oksijenin oranlarının eşit olduğu alev türüdür. Çelik, bakır gibi metallerin sert lehimlenmesinde genellikle tercih edilir. Karbürleyici Alev : Yanıcı gaz oranı fazla olan alevler karbürleyici alev olarak isimlendirilir. Yanışı daha sakindir.
Alevle doğrultma, kaynakta ön ısıtma, kesme, alevle sertleştirme ve sıcak şekil vermek için kullanılır. Malzemenin şekil değiştirme direncini azaltmak veya şeklini değiştirmek için kullanılır. Belirli alaşımlı kalın çelik malzemelerde kaynak sonrası sertleşmenin önlenmesi için önemli bir uygulamadır.
Asetilen gazı daha sıcak alev oluştururken, propan gazının ısıl değerinin yüksek olması neticesinde daha yüksek ısıda alev oluşturması, oksi-propan kullanımı tavlama verimini arttırdığından tercih sebebidir.
Renksiz, kokusuz, tatsız, havaya oranla daha ağır bir gazdır.
İğne yapraklı ağaçlar
Bir hektar iğne yapraklı orman yılda 30 ton oksijen üretmektedir. İğne yapraklı en çok oksijen üreten ve karbondioksit emen ağaçlar Ardıç, Çam, Köknar, Ladin, Mazı, Sedir ve Servi ağacıdır.
Raporda en temiz havaya Avustralya, Barbados, Ürdün ve Kanada'nın sahip olduğu ifade edildi.
40 kişinin bir saatte havaya verdiği karbondioksiti yetişkin bir çam ağacı 1 saatte oksijene dönüştürür. 1 Hektar çam ormanı havadaki 36.4 ton tozu süzer. 1 Hektar çam ormanı yılda 30 ton oksijen üretir.
Renksiz, kokusuz,zehirsiz yüksek basınç altında çelik tüpler içersine sıkıştırılmış gazdır. Oksitleyicidir. Yanmayı destekler. Normal olarak hava ile yanmayan bir çok madde ile şiddetle yanar. %75'den yüksek konsantrasyonlarda devamlı solunması mide bulantısı, baş dönmesi, solunum zorluğu ve çarpıntıya neden olabilir.
Güçlü bir nal mıknatısın etkisi ile kutuplarına ayrılabilir. Sıvı oksijen 1.141 g/cm³ (1.141 kg/L or 1141 kg/m³) yoğunluğa sahiptir ve kaynama noktası 101.325 kPa (760 mmHg) da 90.19 K (−297.33 °F, −182.96 °C) ve donma noktası 54.36 K (−361.82 °F, −222.65 °C) dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri