Özetle, oksijen kafa yapar diyemeyiz fakat kendine özgü bir rahatlık hissi verdiği doğrudur.
Uzun süreli veya çok yüksek yoğunluklu oksijen, hücre zarlarında oksidatif stres, akciğerlerde alveol kolapsına, retina dekolmanı sebep olabilir. Oksijen zehirlenmesine maruz kalınan yüksek oksijen seviyesinin düşürülmesi ile müdahale edilir.
İnsanı rahatlatır, derin derin nefes almasını sağlar. Fakat çok uzun süre boyunca saf oksijen solumak tehlikelidir. Saf oksijen solursan Vücutta ki yağ, protein ve dnaya zarar verir. Bir süre sonra düzgün göremezsiniz ve düzgün nefes alıp veremezsiniz.
Aşırı saf oksijen alımından ilk etkilenen organ be- yin olduğundan şuur kaybı (koma) ortaya çıkar. Ani oksijen zehirlenmesinde bulantı, kramp, görme bozuklukları, huzursuzluk ve saldırganlık da ortaya çıkar. Saf oksijen teda- visi körlük yapabilir, solunumu durdurabilir. Fazla oksijen hücrelerde ölüme sebep ola- bilir.
Oysa derin nefes almaya başladıkça, akciğerleriniz normalden daha fazla oksijen alır ve kalbiniz daha hızlı çarpar. Kalp atış hızınız arttığında, vücuda daha fazla kan pompalanır, bu da kaslarınıza ve diğer hayati organlarınıza oksijen ve ihtiyaç duyduğu diğer besinleri sağlayabilir.
İlgili 37 soru bulundu
Özetle, oksijen kafa yapar diyemeyiz fakat kendine özgü bir rahatlık hissi verdiği doğrudur.
Nefes alıp ciğerlerinize taze oksijen çektiğinizde, kırmızı kan hücreleri oksijene bağlanır ve onu kan dolaşımınız boyunca taşır. Hücresel düzeyde oksijen, yıpranan hücrelerin yerini almasına yardımcı olur, size enerji sağlar, bağışıklık sisteminizi destekler ve daha fazlasını yapar.
Karbondioksit birikimi çoğunlukla yüksek düzeyde oksijen kullanımları sonucu görülür ve hastalarda genellikle uykuya eğilim ile kendini gösterir.
Uyku öncesinde oda havalandırılarak, oksijen girişi sağlanmalı. Havalandırılmış bir oda, derin uykuya geçmeyi kolaylaştırıyor. Ayrıca temiz hava; uyku sırasında çalışan beynin, görevlerini daha rahat yapmasına imkan veriyor.
Oksijen kullandığınız sürenin çok olması bağımlılık yapmaz. Tam tersine düşük oksijen seviyeleri neticesinde dokulara giden oksijen miktarı azalaca- ğından, organlarınıza zarar verebilir.
Hücreler, oksijeni mitokondri adı verilen yapılarında kullanarak ATP (adenozin trifosfat) adı verilen enerji molekülünü üretir. Bu nedenle, yeterli oksijen almak, vücudun enerji üretme sürecini destekler ve sağlıklı bir yaşam için önemlidir.
Merkezi sinir sistemi oksijen zehirlenmesi görüldüğünde hastalarda bir huzursuzluk, sinirlilik hali, bulantı-kusma, kulak çınlaması, özellikle yüz kaslarında olmak üzere seğirmeler, uyuşma, karıncalanma ve ileri aşamada nöbet gelişebilir. Bu belirtilerin herhangi biri görüldüğü anda oksijen solumaya ara verilmelidir.
Uzun müddet yüksek konsantrasyonlara maruz kalınmaması şartıyla atmosfer basıncında, yüksek safiyetteki oksijen toksik değildir.
En sık görülen yan etki basınç değişikliğinin kulak ve sinüslerde yaptığı etkidir. Bu durum tehlikeli olmayıp, basınç eşitleme yöntemlerinin öğrenilmesiyle önlenebilir. Diğer yan etkiler oldukça nadir görülmekte olup, oksijen zehirlenmesi, klostrofobi (kapalı yerde kalma korkusu) ve geçici miyopi olarak sıralanabilir.
Hiperbarik oksijen tedavisi (HBOT), kronik yaraların ve hasarlı dokuların yüksek basınç altında saf oksijen solunması ile tedavi edilmesidir. Hiperbarik oksijen tedavisi, yaraların iyileşmesini hızlandırmak için kullanılır. Bu tedavi, saf oksijen içeren basınç dengesi sağlanmış özel odalarda yapılmaktadır.
Dakikada 12-15 litreye kadar (%99 yoğunlukta) oksijen verilebilir. ▪ Bu maske özellikle hipoksi veya şokta olan hastalarda kullanılır.
Oksijen yetersizliğinin belirtileri ise başağrısı, bitkinlik, yorgunluk, çalışma gücünün zayıflaması, yaşam sevincinin azalması, erken yaşlanma, hayati önem taşıyan organların yıpranmasıdır.
Böylelikle burundan nefes alındığında oksijen akciğer alveollerine kolaylıkla nüfuz ediyor. Ayrıca nefes yoluyla buruna giren alerjen, toz ve bakterileri burun yaklaşık 15 dakikada etkisiz hale getirirken, ağız yoluyla alınan nefes sonucu akciğer hava keseciklerine giren bu maddelerin temizlenmesi 120 günü buluyor.
Uykudaki solunum duraklamaları sonucunda kandaki oksijen miktarı azalır ve karbondioksit miktarı artar. Uyku apnesi merkezi sinir sistemindeki bir problem nedeniyle (merkezi uyku apnesi) veya solunum yollarındaki bir tıkanıklık nedeniyle (tıkayıcı uyku apnesi) oluşabilir.
Oksijen tüpleri ve oksijen konsantratörleri.
Oksijen regülatörünün çıkış kısmına oksijeni nemlendirecek bir su kabı konulmaktadır. Bu su kabının çıkışına yakılan oksijen kanülü vasıtasıyla NIMV hava hortumu veya hastanın yüzündeki maske üzerindeki bir giriş alanına oksijen eklemesi yapılmaktadır.
Hava İhtiyacı
Yetişkin bir insanın saatte 30 metreküp temizlenmiş havaya ihtiyacı vardır. Normal şartlarda doğal havalandırma ile ortamın havasının saatte 2-3 defa değiştiği kabul edilmektedir.
Diğer bir kritere göre ise gece boyunca yapılan ölçümlerde kan Oksijen doygunluğu: %85'in altına düşerse orta derecede, %60'ın altına düşerse ağır derecede uyku apnesi söz konusu olmaktadır.
KOAH hastalarında oksijen satürasyonunun %90'ın üzerinde olması istenmektedir. Oksijen tedavisi alırken, oksijen çok açılmamalı 1-2 lt/dakika olarak uygulanmalıdır. Yüksek oksijen düzeyi kanda karbondioksit birikimine sebep olmaktadır.
Siyah yada kahve telvesi gibi olmuş görünüm eskimiş kanı gösterir. Yani kanama bitmiş ama rahim içinden en dışarı pedinize gelene kadar geçen süre de kan eskime nedeniyle koyu renk almaktadır. Korkulacak bir durum değildir.
Prof. Dr. Akkoyunlu, kanın rengini ve parlaklığını oksijen seviyesinin belirlediğine işaret ederek, “Mesela kalp krizi geçirirken kalpteki bir damara pıhtı atar, ona bağlı olarak göğsünüzde baskı, ezilme hissedersiniz. Bu belli bir dokuda veya organda var olan oksijen yetersizliğini ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri