Oksijen sensörü belli bir ısı derecesinde çalışmaya başlar. Eski nesil otomobillerde oksijen sensörlerinde ısıtıcı devreler bulunmaz. Yaklaşık 316 santigrat derece ısındığında etkin olarak çalışır. Isıtma devresi bulunmayanlarda ise gecikmeli olarak 1, 2 dk içerisinde etkin olarak çalışmaya başlar.
Oksijen sensör arızasının en yaygın belirtisi budur. Aracın eski hızlanma durumunda kesiklik meydana gelirse ya da çekiş düşüklüğü gibi durumlar da arıza belirtileri arasındadır. Düzensiz veya dalgalı rölanti devri de sık karşılan sensör arıza belirtisidir.
Lamda sensörü soğuk havalarda çalışmadığı için, motor gerektiği kadar düzenli çalışamayacak ve dolayısıyla gerekli düzenlemeleri yapamayacaktır. Bu durumu önlemek için oksijen sensörünün hemen ısınıp çalışabilmesi için gerekli olan ısı yaklaşık 600 santigrat derecedir.
Oksijen sensörü ise yanmamış oksijen seviyesini saptayarak bir sonraki hava-yakıt karışımının ayarlanmasını sağlıyor. Sistem görevini yerine getirirken elde ettiği veriyi aracın beynine, yani elektronik kontrol ünitesine göndererek yakıt karışımının oksijen bakımından zengin veya zayıf olduğunu bildiriyor.
LAMBDA SENSÖRÜ ISITICISININ KONTROL EDİLMESİ: SORUN GİDERME
Lambda sensörü tarafında, ısıtma elemanının her iki kablosu üzerindeki direnci ohmmetre ile ölçün. Bu 2 ila 14 ohm arasında olmalıdır.
İlgili 23 soru bulundu
Oksijen sensörü herhangi bir sebepten dolayı arızalanırsa en önemli belirti olarak yakıt tüketiminde artış görülür. Aynı zamanda aracın eski hız oranında kesiklik olabilir. Çekiş düşüklüğü de oksijen sensörünün arıza belirtilerinden biridir. Bu arıza aracın çekişinin etkiler.
Oksijen sensörü ömrü aracınızın yaşına ve kullanım şartlarına göre değişebilmekle birlikte ortalama 200.000 km kadardır. Ancak aracınızın kullanım şartlarına bağlı olarak bu süreyi beklemeden oksijen sensör kontrol ve bakımını yaptırmanız en doğrusu olacaktır.
Oksijen sensörünün fişini çekmek bir yöntemdir ama kesin sonuç vermez. oksijen sensörü fişini çekersek ne olur sorusuna cevap olarak arıza lambası yanacaktır geri taksanızda belli km sönmeyecektir diyebiliriz.
Oksijen sensörünün arızalanmasının birkaç nedeni olabilir. Kaliteli olmayan yakıt alımı, devamlı olarak yüksek hızda araba kullanımı ve fabrika çıkışı hataları arızalara örnektir. Oksijen sensörünün arıza yapmasına neden olan bir diğer faktör ise sensörün kirlenmesidir.
Sensörleri WD-40 ile püskürtün. Aracınızın oksijen sensörleri nadiren çıkarılırken, sıkıca sıkışmış olacaklardır. Onları gevşetmek için, sensörleri WD-40 gibi bir yağlayıcıyla püskürtün ve 10-15 dakika bekletin. WD-40, sensörleri yağlayacak ve gevşetecek, böylece çıkarılmasını kolaylaştıracaktır.
Oksijen sensör iptali, yapılmaması gereken bir işlemdir. Önerilen durum ise araçta var olan sorunun bir şeyleri iptal ederek değil, arızalı olan kısmın tespit edilerek düzeltilmesi şeklinde yapılmalıdır.
Oksijen sensörleri, araçta genellikle iki tanedir. Biri aracın egzoz manifoldu ve katalizörü arasında bulunur. İkincisi ise katalizör çıkışında yer alır.
Oksijen sensörü değeri motora giren hava ve yakıt karışımını her zaman 1 değerinde tutmaya yarar. Hava sensörü bu şekilde aracın performansını en etkili şekilde sürdürmesini sağlar. Bu nedenle aracın düzgün çalışması oldukça önemlidir.
Bazı durumlarda oksijen sensörü motor arıza lambasını yakar, ancak sensörün kendisi arızalı değil, sensörün gönderdiği sinyaller anormal değerdedir. Bunun sebebi motorun çalışmasında oluşan problemler nedeniyle meydana geldiği söylenebilir.
Hava akışmetresi ne işe yarar ne işe yarar denildiğinde, havanın yeterlilik miktarını belirlemek için de kullanılmaktadır. Arıza durumları olması ya da yanlış veri gönderilmesi durumlarında motor istenilen şekilde çalışmayacaktır. Zorlanma, istenmeyecek şekilde devirlenme ve stop etme gibi durumlar meydana gelebilir.
Arızalı Oksijen Sensörü yakıt sarfiyatının %30 değerine kadar artmasına neden olur.
Birincil görevi hava - yakıt karışımını kontrol etmek ve motor kontrol ünitesini bilgilendirmek olan oksijen sensörünün arızalı olması durumunda hava - yakıt miktarı dengelenemeyerek doğaya daha fazla emisyonun yayılması kaçınılmaz olacaktır.
Motor arızası ışığı yanıyorsa, motor daha sesli çalışıyorsa ya da araba hızlanma konusunda zorlanıyorsa MAF sensöründe arıza olabilir. Rölantide motor titriyorsa, motor gücünde bir azalma varsa ya da yakıt tüketimi artıyorsa da MAF sensörü arızalanmış olabilir.
Oksijen sensörü arızalıysa hemen değiştirin.Aracınız çok yakar. Muayeneye hiçbir etkisi yok.
Hava Akış Sensörü Arıza Belirtileri
- Aracınız yüksek hızda ilerlerken aniden stop ediyorsa hava akış sensöründe bir arıza meydana gelmiş demektir. Hava akış metresi arızası olarak geçen bir diğer maddemiz ise aracınızın daha yavaş bir biçimde hızının azalması durumudur.
Bazı sert darbeler ve vuruntular sarsıntılara yol açabilir ve pistonlara, millere, valflere, contalara, bujilere zarar verebilir. Vuruntu sensörü arızası meydana geldiğinde ani hızlanmalarda güç kaybı, anormal sesler ve yüksek yakıt tüketimi gibi durumlarla karşılaşılabilir.
Egzoz gazı sıcaklık sensörü, adından da anlaşılacağı gibi egzoz gazının sıcaklığını ölçer. Bu bilgiler daha sonra uygun işlemin yapıldığı motor kontrol ünitesine veya ECU'ya geri iletilir. Benzinli motorlardaki ana görevi, önemli bileşenleri küçültülmüş motorlarda sık görülen yüksek sıcaklıklardan korumaktır.
Oksijen sensörleri 1v ila 0,1v değerleri arasında çalışır. Bu değerlerden 1V zengin karışım anlamına gelirken 0,1 V fakir karışım anlamına gelir. Bu değerlerin ortası olan 0,4 ila 0,6 volt arası ideal çalışma aralığıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri