Fakat oksijen sensörü arızası meydana gelirse yakıt tüketimi artar. Egzoz duman renginin değişmesi: Verimsiz yanmanın sinyali olarak egzoz duman renginde siyahlaşma yaşanabilir. Bu durum aracın muayene esnasındaki verilerine de yansır. Oksijen sensöründe sorun varsa emisyon testlerinde araç başarısız olur.
Eskiyen ve kirlenen sensörlerin yakıt-hava karışımındaki değişikliklere tepki verme süresi azalıyor. Bu gibi durumlarda oksijen sensörü arızası tekleme ve artan yakıt tüketimi gibi belirtilere sebep oluyor.
Oksijen sensörü arızalı ise egzozdan arda kalan oksijen ölçümünü yapamayacak ve aracınızın motoru için yakıt verimliliği sağlayamayacaktır. Arızalanan bir oksijen sensörü sadece araç sahipleri için değil aynı zamanda doğa için de oldukça riskli bir durumdur.
Oksijen sensörü temizliği için sensörü yerinden sökmeniz gerekmektedir. Kolay bir işlem gibi gözükse de aslında profesyoneller tarafından yapılması gerekmektedir. Söküm işlemi sonrasında balata spreyi ile sensörlerin görülen uç kısımlarına temizleme işlemi uygulanır.
Oksijen sensör arızasının en yaygın belirtisi budur. Aracın eski hızlanma durumunda kesiklik meydana gelirse ya da çekiş düşüklüğü gibi durumlar da arıza belirtileri arasındadır. Düzensiz veya dalgalı rölanti devri de sık karşılan sensör arıza belirtisidir.
İlgili 31 soru bulundu
oksijen sensörü fişini çekersek ne olur sorusuna cevap olarak arıza lambası yanacaktır geri taksanızda belli km sönmeyecektir diyebiliriz.
Motor performansının zayıflaması: İyi durumda olmayan oksijen sensörü, motor performansına etki eder. Bu durum motorun verimli çalışmasına engeller olur. Ayrıca sürüş esnasında birtakım sorunlar ortaya çıkar. Örneğin araç çekiş gücü kaybı yaşayabilir.
Oksijen sensörünüzün kirli olabileceğinden şüpheleniyorsanız, sensörü araçtaki yuvasından çıkararak ve ardından sensörü bir gecede benzin emdirerek temizleyebilirsiniz.
Bu durumda motor hava-yakıt karışımını ideal olarak ayarlayamaz, yakıt sarfiyatı artar, egzoz emisyonları artar, motor performansı azalır.
Piston segmanları veya silindir aşınmış, ateşleme bobinleri arızalı, bujiler arızalı, eskimiş, kurum kaplamış, tırnak aralıkları ayarsız olabilir. Motor kompresyon kaçırıyor, yağ yakıyor (yağ eksiltme); sebebi subaplar, segmanlar veya silindir kapak contası olabilir.
Hava akışmetresi ne işe yarar ne işe yarar denildiğinde, havanın yeterlilik miktarını belirlemek için de kullanılmaktadır. Arıza durumları olması ya da yanlış veri gönderilmesi durumlarında motor istenilen şekilde çalışmayacaktır. Zorlanma, istenmeyecek şekilde devirlenme ve stop etme gibi durumlar meydana gelebilir.
Bu 2 ila 14 ohm arasında olmalıdır.
Arızalı Oksijen Sensörü yakıt sarfiyatının %30 değerine kadar artmasına neden olur.
Oksijen sensörü belli bir ısı derecesinde çalışmaya başlar. Eski nesil otomobillerde oksijen sensörlerinde ısıtıcı devreler bulunmaz. Yaklaşık 316 santigrat derece ısındığında etkin olarak çalışır. Isıtma devresi bulunmayanlarda ise gecikmeli olarak 1, 2 dk içerisinde etkin olarak çalışmaya başlar.
- 22 anahtar tutan oksijen sensörlerini (lambda) sökmekte kullanılır.
Oksijen sensörleri, araçta genellikle iki tanedir. Biri aracın egzoz manifoldu ve katalizörü arasında bulunur. İkincisi ise katalizör çıkışında yer alır.
Bu sensör, gaz maddeler ve sıvı maddeler arasındaki oksijenin oranını ölçmeye yarar. Bir araç içinde hem katalizör çıkışında hem de egzoz ve katalizör arasındaki bölgede olmak üzere iki adet oksijen sensörü mevcuttur. Sensörler aracılığı ile havadaki yakıt karışımının kontrolü sağlanır.
Oksijen sensörü arızalıysa hemen değiştirin.Aracınız çok yakar. Muayeneye hiçbir etkisi yok.
Lamda sensörü soğuk havalarda çalışmadığı için, motor gerektiği kadar düzenli çalışamayacak ve dolayısıyla gerekli düzenlemeleri yapamayacaktır. Bu durumu önlemek için oksijen sensörünün hemen ısınıp çalışabilmesi için gerekli olan ısı yaklaşık 600 santigrat derecedir.
Birincil görevi hava - yakıt karışımını kontrol etmek ve motor kontrol ünitesini bilgilendirmek olan oksijen sensörünün arızalı olması durumunda hava - yakıt miktarı dengelenemeyerek doğaya daha fazla emisyonun yayılması kaçınılmaz olacaktır.
Hava Akış Sensörü Arıza Belirtileri
- Aracınız yüksek hızda ilerlerken aniden stop ediyorsa hava akış sensöründe bir arıza meydana gelmiş demektir. Hava akış metresi arızası olarak geçen bir diğer maddemiz ise aracınızın daha yavaş bir biçimde hızının azalması durumudur.
Bazı sert darbeler ve vuruntular sarsıntılara yol açabilir ve pistonlara, millere, valflere, contalara, bujilere zarar verebilir. Vuruntu sensörü arızası meydana geldiğinde ani hızlanmalarda güç kaybı, anormal sesler ve yüksek yakıt tüketimi gibi durumlarla karşılaşılabilir.
Krank sensörü bozulursa, aracın yakıt ve ateşleme sistemi de düzgün şekilde çalışmaz. Krank sensöründe arıza olması, aracın seyir halinde ani şekilde stop etmesine neden olabilir. Krank sensörü etkili şekilde çalışmazsa aracın kaptör kısmı gerekli iletimi sağlayamaz.
Geniş bantlı oksijen sensörü ise benzinli veya dizel araçlarda kullanılmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri