İdeal ve mefkure sahibi olmak da bu kelimenin anlamları arasındadır. Fazla ümitli olan, ideal sahibi olan, kişisel çıkarları düşünmeyip sadece kamu yararını düşünerek çalışan demektir.
İdeal, genellikle etik bağlamında, kişinin aktif olarak bir amaç olarak izlediği ilke veya değerdir ve kişinin ideallerini önceliklendirmesi, birinin her bir şeye olan bağlılığının derecesini gösterebilir.
İdealist, çeşitli hedeflere sahip olan ve bu hedefleri gerçekleştirmeyi yaşam felsefesi edinen kimse demektir. İdealist olan kimseler için yaşam, bazı amaçlara bağlıdır. Bu amaçlar, kişinin kendisini gerçekleştirmesine yardımcıdır.
İdeal hakkında Türk Dil Kurumunun açıklamaları şu yöndedir: - Felsefe alanında bulunan ve felsefecilerin değinmekte olduğu ülkü kavramıdır. - Uygun, kabul edilen unsur, düşünce.
İdealizm, (metafizik açısından) gerçekliğin özünü yalnızca fenomen olarak kabul ettiği cisimler dünyasında değil, maddesel olmayan varlıkta arayan, nesnel gerçekliği; idea, us, tin olarak belirleyen ve maddeyi düşüncenin (tinin) bir görünüş biçimi olarak inceleyen görüş. Materyalizmin ve natüralizmin karşıtı.
İlgili 21 soru bulundu
İdealizm genellikle varlığı düşünce ile tanımlayan öğretiler olarak bilinir. Buna göre düşünce varlığın birinci ögesi olarak savunulur. İdealizm dünya genelinde her şeyin temelinin düşünceden geçtiğini savunmaktadır.
İdealizmin başlıca temsilcileri arasında Platon, Berkeley, Fichte, Schelling ve Hegel gibi filozoflar yer alır (Gündoğan, 2016: 46). İdealizmin temelini oluşturan idea kuramıdır.
Bir mağaranın duvarlarına vuran gölgeler, reel varlıklardır. O gölgelerin duvara yansımasını sağlayan güneş ise, ideal varlık olarak tanımlanır. Bu bağlamda, reel varlık, ''gölge varlık'' ve ''araz'' olarak adlandırılmıştır.
İdeal Hayat Sigortası, yaşam kaybı ya da tam ve daimi maluliyet durumlarına güvence sağlayan bir hayat sigortasıdır. Bu sigorta ile maluliyet durumunda kendinize, vefat durumunda da sevdiklerinize güvence sağlayabilirsiniz.
Platon bu dünyayı idealar (ideai) dünyası diye adlandırır. -Platon'a göre, idealar dünyası, duyusal dünyanın, oluş ve yok-oluş dünyasının açıklamasını olanaklı kılan bir varsayımdır. Ancak bu varsayımı varsayım olmaktan çıkarmak, artık varsayım olarak görülmeyecek ontolojik bir ilkeye dayandırmak gerekir.
İdealist olmak: Varlığın temelinde yatan kavramın düşünce olduğunu savunan felsefi öğretidir. İdealist anlayış: Maddenin gerçek olmadığını ve evrendeki her şeyin yalnızca düşünceler sonucunda nesneleştiğini kabul etme. Nesnelerden meydana gelmiş olan maddesel dünyanın varlığını bütünü ile reddetme durumu.
Yüksek değer taşıyan bir amaca meftun olma anlamına gelen idealizm, zihinde filizlenir, hayal dünyasında şekillenir ve akılla bütünleşerek bireyin bütün benliğini kuşatır.
İdealist insan yaşamı içerisinde kendine verilen hedefler ile yetinmeyen daha ileriye gitme çabası içinde olan kişiler demektir. İdealist kişiler kendi alanlarında her zaman bir hedefe doğru ilerlemektedir. Hedeflerine ulaştıklarında ise daha üst bir hedef belirleyip bu konuda uzmanlaşmaktadırlar.
İdealize etmek ise, mükemmeli hayalde canlandırmak, yetkinliğe ulaşmış son aşama olarak tasarlamaktır.
ülkü {sıf.}
İdeal değerler ise, “kendini sevdiğin gibi başkasını da sev”, “bütün insanlar kardeştir” gibi gerçek hayatta uygulanabilme şansları pragmatik değerlerden daha az, gerçekten çok hayali ve ideal beklentilere dayalı olan inançlar anlamına gelmektedir (Erdoğmuş, 1989: 55).
Bu kurallardan en önemli bazıları temizlik, sağlıklı beslenme, bedensel ve zihinsel çalışma, düzenli yasam, sigara, alkol, uyarıcı ve uyuşturucu maddelerden uzak durma, kazalardan korunma, sorunlarla basa çıkmada doğru ve uygun yöntemler kullanmadır. Çoğunlukla günlük çabalarda hedefin mutluluk olduğu varsayılır.
Çok uzun yıllardır dilimize yerleşen ve pek çok alanda günlük yaşantımızda kullanılan ideal kelimesinin dini anlamı da en kusursuz şekilde, çok güzel ve olgun örnek, çok mükemmel. Ulaşılması istenilen örnek, varılmak istenen gaye, mefkure.
Asgari seviyede iyi bir yaşam sürmek için, insanların yaşadıkları güçlük, acı, kayıp ve üzüntülerini hafifletecek sosyal ilişkiler, mutluluklar, bilgi, başkalarından takdir görme, faydalı etkinliklerde bulunma gibi güzel şeylere de hayatında yer vermesi gerekiyor.
Bütün olanların genel kavramı. Gerçek varlık ve düşünsel varlık olarak iki ayrı şekilde belirtilir. Gerçek varlık varoluş olarak belirtilirken, düşünsel varlık öz olarak belirtilmektedir.
En genel anlamı içinde, dış dünyada nesnel bir varoluşa sahip olan varlık, varolanların tümü, varolan şeylerin bütünü; bilinçten, bilen insan zihninden bağımsız olarak varolan her şey.
Varlık felsefesinde iki tür varlık vardır; reel varlık ve ideal varlık. Reel (gerçek) varlık kavramı duyumsanabilir, dış dünyada var olan varlıklardır. İdeal varlık ise zihinde var olan, dış dünyada var olmayan varlıklardır.
İdealizm, düşünmeye ve değerlere önem verir. ''İnsan neyi düşünüyorsa dünyası odur.'' görüşünü savunurken realizm ''Dünya maddi ve manevi tüm gerçekliği ile vardır. İnsan ne kadarını bilirse o kadar gerçekçidir.'' görüşünü savunur.
Bilgide düşünceyi temel olarak alan ve varlığı, insan düşüncesinin kurduğunu kabul eden öğretilerin genel adıdır.
transandantal (aşkın) idealizm, uzaydaki nesnelerin ampirik anlamda “dış” olduğu, ancak aşkın anlamda dış olmadığı düşüncesidir. kendinde şeyler aşkın bir biçimde “dış” dır ancak görünüşler değildir. ya da araştırma sürecinde olup, doğrulanmaya çalışılan eleştirisel felsefe.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri