Oksidasyon ya da yükseltgenme, elektronların bir atom ya da molekülden ayrılmasını sağlayan kimyasal tepkimedir. Bir elementin, kimyasal reaksiyonda elektron alması olayına indirgenme denir. İndirgenme olayına redüksiyon, yükseltgenme olayına da oksidasyon denir.
İndirgenme Latince “reductio” kelimesinden hareketle redüksi- yon olarak adlandırılırken, yükseltgenme orijinal olarak “oksijenle tepkime” anlamında oksitlenme olarak adlandırılır.
Bir atomun oksidasyon durumu, farklı elementlerin atomları arasındaki tüm bağlar 100% iyonik olsaydı bir atomun sahip olacağı hayali yüktür. Bu nedenle, oksidasyon en iyi, oksidasyon durumunda bir artış ve oksidasyon durumunda bir azalma olarak indirgeme olarak tanımlanır.
Redoks tepkimelerinde indirgenmeye sebep olan türlere indirgen madde denir. İndirgen maddenin kendisi yükseltgenir. Başka bir ifade ile redoks tepkimelerinde elektron veren madde indirgendir. Kimyada yaygın indirgen maddelere H 2 , SO 2 örnek verilebilir.
Oksidasyon ya da yükseltgenme,elektronların bir atom ya da molekülden ayrılmasını sağlayan kimyasal tepkimedir. Oksitlenme işlemi, maddelerin elektron verme prosesinin bir sonucudur. Oksijenin bir elementle birleşmesi ya da bir maddedeki oksijen miktarının artması oksidasyon olayını meydana getirmektedir.
İlgili 41 soru bulundu
Paslanma, metal yüzeylerin oksitlenmesi veya korozyon sonucu oluşan zararlı bir durumdur. Bu olay, hava, su veya diğer kimyasal maddelerin etkisiyle metal yüzeylerin yapısını bozarak, yüzeyin gücünü ve estetiğini azaltır.
İndirgenme (veya redüksiyon, Latince: reductio = geri getirme), bir atomun elektronu almasını sağlayan kimyasal tepkimedir. Nötr haldeki bir atom indirgendiğinde (−) değerlikli bir iyona dönüşür. Yükseltgenmiş bir atom elektron alarak indirgenirse, tekrar nötr halini alır.
İndirgen: Karşısındaki element veya iyona e- vererek onun değerliğinin düşmesini sağlayan maddeye denir. Yükseltgenme: Bir reaksiyonda bir element veya iyonun e- kaybederek değerliğinin artmasına denir.
Oksidasyon ya da yükseltgenme, elektronların bir atom ya da molekülden ayrılmasını sağlayan kimyasal tepkimedir. Bir elementin, kimyasal reaksiyonda elektron alması olayına indirgenme denir. İndirgenme olayına redüksiyon, yükseltgenme olayına da oksidasyon denir.
İndirgenme ise bir maddenin elektron alması olayıdır. En çok kullanılan yükseltgenler ,( O) : K2Cr2O7-H2SO4 , CrO3-H2SO4, KMnO4- H2SO4 ve der. HNO3 dür.
Başka bir deyişle, demir yükseltgenmiş, oksijen ise indirgenmiştir. Daha da önemlisi, yükseltgenme ve indirgenme yalnızca metal ve ametaller arasında gerçekleşmez.
ORP, Oxidation Reduction Potential tanımının baş harflerinden oluşmuş bir kısaltmadır. Anlamı; oksidasyon indirgeme potansiyelidir. Bir çözeltinin oksitlendirme veya indirgeme gücünü milivolt (mV) değeri olarak belirleyici bir ölçümdür. Redoks potansiyeli olarakta adlandırılır.
Oksidasyon, maddeler ve oksijen molekülleri arasındaki temasın neden olduğu reaksiyondur. Bu tür maddeler metal olabilir veya canlı dokular gibi metal olmayan maddeler olabilir. Daha teknik olarak, oksidasyon, iki veya daha fazla elementin etkileşime girdiği faz sırasında bir elektron kaybı olarak tanımlanabilir.
Demirin doğada oksijen ya da nem ile temas etmesi durumunda oksitlenme yani paslanma oluşur. Bir başka ifadeyle paslanma, oksijen ve nem ile temas eden demirin ağır ağır yanmasıdır.
Herhangi bir maddenin oksijenle reaksiyona girmesi sonucu kimyasal ve fiziksel özelliklerinde meydana gelen değişimler oksitlenme olarak adlandırılır. Oksitlenme yaygın olarak metallerin üzerinde görülür ve kendisini kahverengi ya da turuncu renk tabakaları ile gösterir.
Oksitlenme ve Paslanma Aynı Şey mi? Oksitlenme ve paslanma aynı şey değildir. Oksitlenme: Metal yüzeyin havayla temas etmesi sonucu oluşan kimyasal reaksiyondur.
Konu Özeti
Tepkimeye giren maddelerin birbirine elektron verdiği kimyasal tepkimelere indirgenme-yükseltgenme veya redoks tepkimeleri denir. Redoks tepkimeleri, sanayide ve günlük hayatta çoğu yerde karşılaşılan tepkime türleridir.
İndirgenme potansiyeli büyük olan elektrot, katot olarak görev yapar ve indirgenme tepkimesi gerçekleşir. İndirgenme potansiyeli küçük olan elektrot ise anot olarak görev yapar ve yükseltgenme tepkimesi gerçekleşir.
Genel açıklama. Yükseltgen madde başka bir türden elektron aldığından dolayı kendisi indirgenir. İndirgen madde başka bir türe elektron verdiğinden dolayı, kendisi yükseltgenir.
Disproporsiyon (Bir Elementin Aynı Tepkimede Hem İndirgenmesi Hem Yükseltgenmesi)
Yükseltgenme, elektron verme ve indirgenmeyi elektron alma olarak tanımlayabiliriz. O halde, yükseltgen, elektron alan ve indirgen elektron veren atom veya bunu içeren bileşiktir. Diğer bir deyişle, yükseltgenler indirgenir ve indirgenler yükseltgenir.
Kimyasal adı sodyum hipoklorit (NaoCl) olan bu bileşik, yükseltgen olduğu için ağartma özelliğine başka bir deyişle etki ettiği maddenin rengini açma ve beyazlatma özelliğine sahiptir.
Yükseltgenme seviyesi ya da oksidasyon seviyesi, bir atomun reaksiyon sırasındaki elektron değişimini ifade eder. Element hâlde yükseltgenme basamağı sıfır kabul edilir. Reaksiyon sırasında aldığı her elektron yükseltgenme basamağını 1 düşürür, verdiği elektron ise basamağı yükseltir.
İndirgeyici Ajanlar ya da indirgeyiciler, redoks tepkimesi göstererek farklı bir kimyasala bir elektron kaptıran elementler veya bileşiklerdir. İndirgeyici ajanlar genelde düşük bir oksidasyon durumunda olurlar ve elektron donörleri olarak adlandırılırlar.
Azaltma potansiyeli, indirgenme potansiyeli ya da redoks potansiyeli, bir kimyasal türün elektron alma eğiliminin bir ölçüsüdür. Bir yarı hücredeki elektrodun potansiyeli deneyle veya teorik olarak ölçülemez. Çünkü yarı hücre tepkimeleri tek başına gerçekleşmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri