Öksürüğü hafifletmek ve boğazı rahatlatmak için nemli hava önemlidir. Bunun için bir buhar makinesi veya nemlendirici kullanabilirsiniz. Özellikle kış aylarında, evinizin içindeki nem seviyesini artırmak, öksürüğün şiddetini azaltabilir.
Buhar makineleri özellikle cilt, burun, boğaz ve dudak kuruluğunun tedavisinde etkili olur. Buna ilave olarak, grip veya soğuk algınlığının neden olduğu belirtilerin şiddetini de hafifletir. Bunun yanında, buhar makinelerinin çok sık kullanılması solunum problemlerini potansiyel olarak arttırabilir.
Serum fizyolojik su ile burun yıkama yapılması, soğuk buhar uygulaması ve bol su içilmesi balgamı uzaklaştırarak öksürüğün azalmasını sağlamaktadır. Tahrişe bağlı öksürüklerde boğazdaki tahrişi azaltmak için pastiller ve boğaz spreyleri kullanılabilir.
Buhar tedavisi artık iyi gelmiyor veya öksürüğü daha da artırıyor şikayetini getirir. İşte bunu nedeni astım ilaçlarından nefes açıcı olanların reflüyü tetikleyici özelliğidir.
Buhar makinesi, odadaki havayı temizleyen bir cihazdır. Bu alet sayesinde evinizde temiz hava dolaşır. Bunun yanı sıra ürün, rutubetsiz bir odaya nem kazandırarak rahat nefes almanızı sağlar.
İlgili 15 soru bulundu
Ağızdan solunarak akciğerlere çekilen VENTOLIN bir kaç dakika içinde hava yollarını genişleterek daha kolay nefes alıp vermenizi sağlar. Astımda bronkokonstriksiyonu (bronşların daralması) azaltarak semptom giderici olarak kullanılan rahatlatıcı ilaçlardır.
-Nemlendirici cihazlar bütün gün çalıştırılmamalı. -1 saat, 2 saat ortamı nemlendirmek ideal. Bütün bir gün ya da bütün bir gece çalıştırınca yarardan çok zarara neden oluyor. -Yüksek nem oranı bazı hastalıklara zemin hazırlıyor.
Solunum yollarını nemlendirmek için nemlendirici, sıcak duş ya da buhar soluma, tuzlu su ile gargara, bal, sıcak çay ya da çorba, mentollü veya ballı boğaz pastilleri ve başı yüksekte tutarak uyumak gece ortaya çıkan öksürüğü durdurmaya yardım eder.
Evde uygulanacak bazı yöntemlerle balgamlı öksürüğün de etkisini azaltmak mümkündür. Diğer yöntemlere ek olarak kaynamış sıcak suyun buharı üzerine eğilip buharı birkaç dakika solumak balgam sökümüne yardımcı olacaktır. Ayrıca tuzlu su ile gargara yapmak balgamı sökeceği gibi boğazın da rahatlamasında etkili olabilir.
Ilık sıvılar tüketmek de çocukların boğazının rahatlamasına katkıda bulunur. Ilık süt, bitki çayı veya sadece su bile bu konuda size yardımcı olabilir. Öksürüğün yanı sıra viral enfeksiyon gibi durumlarda da bol sıvı tüketmek hastalığın daha çabuk atlatılmasını sağlayabilir.
VENTOLIN 2 mg/5 ml şurup Ağızdan alınır.
Hazne içine boşaltınız. İlacı seyreltmek için 2-3 cc ilave serum fizyolojik koymanız ilaçtan yararlanmayı artırmaktadır. (100 cc'lik serum fizyolojik alabilirsiniz).
Cihazın açma tuşuna basılarak cihaz çalıştırılır ve ilacın solunum yollarına gitmesi sağlanır. Bu sırada hasta mutlaka oturur pozisyonda olmalıdır. Yaklaşık 10 dakika sonunda işlemin bitmesine yakın cihazdan cızırtı sesi duyulmaya başlanır. Bu ses duyulduktan 1 dakika sonra nebülizatör kapatılır.
VENTOLİN seyreltilmeden kullanılır ancak uzun sürede (10 dakikadan uzun) verilmesi gerekli ise serum fizyolojik ile seyreltilir. İlacınız nebülizör yardımıyla buhar haline getirilir. Aerosol yüz maskesi, T parçası veya soluk borusunun içine yerleştirilen tüp yardımı ile buhar ağızdan solunarak akciğerlere çekilir.
Buhar tedavisinin bronşiolitli hastalarda hava yollarındaki balgamın temizlenmesine yardımcı olabileceği düşünülmüştür. Ama bilimsel çalışmalarda bu hastalarda soğuk ya da sıcak buhar tedavisinin bir faydasının olmadığı görülmüştür ve rutin kullanımı önerilmemektedir.
Buhar Solumak: Havayı nemlendirmek gibi buhar solumak da boğazın nemlenmesine yardımcı olur. Kaynar su dolu bir kap üzerine havlu sermek ve gelen buharlı havayı solumak hava yollarını nemlendirerek öksürüğün şiddetini azaltmaya yardımcı olur.
Soğuk buhar makinesinde damıtılmış (distile) su kullanılması gerekir. Çünkü musluk suyunda bulunan bazı mineraller soğuk suda birikerek mikropların bu yüzeylere yerleşmesini ve üremesini kolaylaştırır.
Sıcak buhar inhalasyonu: Sıcak su dolu bir kabın üzerine eğilerek buharını soluyabilirsiniz. Bu, boğazı rahatlatabilir ve öksürüğü hafifletebilir. Tuzlu su gargarası: Bir bardak ılık suya yarım çay kaşığı tuz ekleyerek gargara yapabilirsiniz. Bu, boğazdaki tahrişi azaltabilir ve öksürüğü hafifletebilir.
Nane bitkisini çay olarak tüketebileceğiniz gibi birkaç damla nane yağını suya damlatarak buhar banyosu yapabilirsiniz, solunum yollarını açarak öksürüğü azaltabilirsiniz.
Alerjik öksürüğe burun akıntısı, gözlerde kaşıntı ve sulanma, boğaz ağrısı da eşlik edebilirken, asla ateş ve vücut ağrıları eşlik etmez. Öksürüğünüz varsa ve ateşiniz varsa, öksürüğün soğuk algınlığından kaynaklanması muhtemeldir.
Odanızın havası kuruysa hava nemlendirici kullanabilirsiniz. Boğazı nemlendirmek için soğuk sıvılar yerine ılık sıvılar tüketiniz. Yatmadan önce duş almak veya buharlı bir odada durmak astımınız yoksa boğazınızı rahatlatabilir. Yatarken yastıklarınızı yükselterek öksürük krizlerini bir miktar önleyebilirsiniz.
Güvelik kapağını açın ve delikten içme suyu ya da saf (distile edilmiş) su doldurun. Maksimum su seviyesinin üzerine çıkarsanız kullanım sırasında buharlı temizleyiciden kaynar su sızabilir. Bu nedenle en yüksek seviyeyi aşmamaya özen gösterin.
Buhar makinesine tuzlu su koymamanız gerekmektedir. Buhar makinesi, normalde temiz su veya su buharı üretmek için tasarlanmıştır. Tuzlu su veya diğer kirletici maddeler buhar makinesinin içinde hasara neden olabilir.
Buharın dağılmasını önlemek için başınızı ve kabı kaplayacak şekilde havluyu örtün. Başınız 20-30 cm yukarıda olacak şekilde yüzünüze buhar tutun ve 5- 10 dakika kadar devam edin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri