Hangi bal öksürüğe faydalıdır? Kara buğday balı öksürük için daha etkilidir. Kara buğday balının kuvvetli bakteri öldürücü özelliği vardır. Özellikle enfeksiyonlara bağlı öksürüğe balın faydası olabilir.
Kekik Balı
Altın sarısı bir renge sahip olan kekik balı, son derece faydalıdır. Özellikle bronşit, öksürük, soğuk algınlığı olanlara ve mide rahatsızlıklarına önerilir.
Bir bardak ılık suya yarım limonun suyunu ve bir çay kaşığı balı sıkarak karıştırın. Bu karışımı günde birkaç kez içebilirsiniz. Ballı limonlu suya rendelenmiş zencefil eklemek, öksürüğü daha da etkili bir şekilde hafifletebilir.
Bal, antibakteriyel ve antienflamatuar içermesinden dolayı öksürüğü bastırarak boğazın yumuşamasında etkili olur. Özellikle üst solunum enfeksiyonu yaşayan kişiler bal tüketimi sayesinde öksürüğü önleyebilmektedir.
AYVA, BAL VE IHLAMUR
Ayva, bal ve ıhlamurdan oluşan çay boğazları yumuşatıyor ve iyileşme sağlıyor.
İlgili 27 soru bulundu
Çam balının glikoz miktarı çiçek balına göre daha düşüktür. Bu durumda çam balı çiçek balına göre daha az tatlıdır. Boğazda yakıcı bir his bırakmaz. Çam balı çiçek balına göre daha fazla mineral, enzim ve antioksidan madde içermektedir.
Çünkü siyah bal, öksürük ve hırıltıyı önlemeye yardımcı olabileceği gibi göğsünüzdeki gerginliği de giderebilir. Tüm ballar akciğer ve solunum yolları ile ilgili rahatsızlıklarda kişiye yardımcı olur, ancak daha zengin bir içeriğe sahip olmasından dolayı koyu renkli ballardan çok daha fazla fayda sağlayabilirsiniz.
Çiçek balı ile çam balının besin değeri karşılaştırıldığında; çam balının daha faydalı olduğu gözlemlenir. Çam balını tüketirken, damağınızı rahatsız eden bir tat oluşmaz. Çam balının tadı, çiçek balına göre daha hafiftir. Her iki bal türü de sağlık için faydalıdır.
En iyi bal sıralaması yapılacak olursa başlıca olarak Meşe Balı (siyah bal), Anzer Balı, Kestane Balı, Ihlamur Balı gibi seçenekler sayılabilmektedir. En iyi bal çeşidi olarak da yine Meşe, Anzer, Kestane gibi türlerin adı sıklıkla doktorlar tarafından tavsiye edilmiştir.
Bal: Bir tatlı kaşığı bal, kuru öksürüğü hafifletmek ve boğazı yatıştırmak için kullanılabilir. Yetişkinler için uygundur, ancak bebeklere bal vermemelisiniz. Zencefil: Zencefilin anti-enflamatuar özellikleri kuru öksürüğü hafifletebilir. Taze zencefil dilimlerini sıcak suya ekleyerek zencefil çayı yapabilirsiniz.
Bal sırta sürülerek de öksürüğün kesilmesini sağlar. Ihlamur demlenir ve balla karıştırılarak içilir. Kekik çayı, nane limon, zencefil çayı, ada çayı da öksürüğe iyi gelir. Bitki çaylarına şeker yerine bal koymak öksürük için daha faydalıdır.
Çam balının bilinen en önemli faydası öksürüğü kesmesidir. Öksürüğü kesen çam balı daha iyi hissetmenizi sağlar. Ayrıca öksürüğe bağlı olarak boğazda oluşan iltihabı da yine çam balı ile doğal bir şekilde tedai edebilirsiniz. Çam balı en faydalı bal türlerinden birisidir.
Karabiber, dolaşımı ve balgam akışını hareketlendirir. Bal, katıldığında ise öksürüğü tamamen yatıştırır. Bu karışım doğal bir antibiyotik niteliği taşır. Bir çay kaşığı taze çekilmiş karabiber, 2 yemek kaşığı bal ile bir fincanda karıştırılır.
·Nezle, öksürük, astım, grip gibi hastalıklara iyi gelir. ·Akciğer dostudur.
Şifalık balların çeşitleri, arıların çiçek nektarlarına göre değişebilir. En yaygın şifalık ballar arasında kekik balı, çam balı, lavanta balı, adaçayı balı, kestane balı ve ıhlamur balı yer almaktadır.
Nefes açıcı olması, göğsü yumuşatması, özellikle sigara tiryakilerinde akciğerleri temizlemesi gibi faydaları vardır. Soğuk algınlığı, öksürük, bronşit, zatürre, astım, egzama, mide hastalığı olanlara özellikle tavsiye edilen bir baldır. Grip ve öksürüğün kısa sürede iyileşmesini sağlar.
Yüksek enerji veren bir baldır. Bozulmaz, boğaz yakmaz, şekerleme yapmaz. Bu balı genel olarak kahvaltılarda ekmek üzerine metal olmayan bir kaşıkla sürerek yiyebilirsiniz.
Ballı ılık su içmenin vücuda etkileri
Ilık su boğazınızı yumuşatırken bal da boğazınızın ince bir tabakayla örtülmesini sağlar. Bu yumuşatıcı etki ile birlikte öksürüğün giderilmesine yardım eder. Uyku kalitesini arttırır. Üst solunum yolunu açarak rahat bir uyku uyumanıza yardımcı olur.
Bu yüzden Kaçkar Akasya balı diğer ballar arasında en iyi baldır. Doğal Kaçkar Akasya balı son derece değerli, çok kaliteli ve besin değeri yüksek bir baldır.
Ayrıca çam balı tüketimi, 1 yaşından küçük çocuklar için önerilmez. 1 yaşından sonra da doktor önerisiyle oldukça çok az miktarda tüketilebilir. Alerjik durumu kontrol edilerek de devam edilebilir. Genel anlamda tüketiminde ise en çok kahvaltılı zamanı tercih edilir.
Çam balının kansızlığa da iyi geldiği biliniyor. Kış hastalığı olarak anılan grip, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıklara yakalanma riskini azaltıyor, var olan bu tür hastalıkların ise iyileşme sürecini hızlandırıyor.
Doğal olarak anti-inflamatuar özelliği olan bal ılık suya karıştırılarak tüketilirse boğazdaki tahrişi azaltıp öksürüğü önleyebilir. Ayrıca bal boğazdaki bakterilerle savaşmaya yardımcı olabilen iyi bir antibiyotiktir.
Akciğerlerin temizlenmesi için C vitamini alımı çok önemlidir. C vitamini yönünden zengin besinler tüketmelisiniz. Akciğer detoks programı için su tüketimi şarttır. Günde en az 2.5 litre su içmeniz gerekir.
Göğsü ve ciğerleri temizler, idrarı artırır, balgamın doğurduğu öksürüğe iyi gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri