Sigara içen kadınların sesleri bazen erkek sesinden daha kalın bir şekilde çıkıyor. Bunun sonucunda erkek sesi ile konuşma da geri dönüşümsüz bir hale geliyor. Özellikle de günde bir paketin üzerinde sigara kullanılması, ses tellerinde ödem oluşmasına neden oluyor. Bu da sesin kalınlaşmasına yol açıyor.
Sigara kullanımı insanlarda birçok olumsuz etkiyi beraberinde getiriyor. Çeşitli hastalıkların yanı sıra sigara kullananlarda ses kısıklığı da meydana gelebiliyor. Bu problem nedeniyle seste kalınlaşma, sesin cızırtılı gelmesi, sesin kolay yorulması, boğuk ve zor duyulur bir ses gibi belirtiler görülebiliyor.
Öz, "Sigara içen kişilerin ses telinde sıvı birikir. Ses teli, biriken sıvının etkisiyle sucuk gibi şişiyor. Kadınların ses telleri ince ve uzundur; bu nedenle erkeklere göre tiz ve ince bir ses çıkarırlar. Ama günde bir paket ve üzerinde sigara içenlerin ses tellerinde ödem oluşuyor.
Sigara dudaktan başlayarak bütün ses yollarını kurutur. Ses kısıklığı, seste kabalaşma ve ses kalitesinde bozulmaya sebep olur. Bu etkiler pasif sigara içicilerinde -yani sürekli sigara dumanı bulunan ortamlarda kalan kişilerde- de aynen görülmektedir.
Sigara içmek: Sigaranın dudaktan başlayarak tüm ses yollarını kurutması sonucunda ses kalınlaşıyor, çatallanıyor veya kısılıyor. Sigara aynı zamanda sesin kısılmasına yol açan gırtlak kanserinin de bir numaralı nedeni. Ses kısıklığında zaman kaybetmeden bir hekime başvurulması gerekiyor.
İlgili 44 soru bulundu
Bu nedenle sesi kalınlaştırıyor" dedi. Cinsiyet algısında ses tonunun öneminin çok büyük olduğunu ifade eden Dr. Denizoğlu, “Sigara içen kadınlarda ses kalınlaşması 15 yıldan sonra bariz şekilde ortaya çıkıyor.
Ses kalınlaştırma ameliyatında farklı teknikler olmakla birlikte en yaygın olanı Tip 3 tiroplasti tekniğidir. Ameliyat ağız içinden ve boyundan yapılabilmekte olup, genellikle lokal anestezi altında uygulanır. Tirod kıkırdak küçültülerek ses telleri gevşetilir ve ses kalınlaştırılır.
Son zamanlarda sigaraya yapılan zamlarla birlikte, açık tütün kullanımı artmıştır. Ancak, sarma tütünün içilmesi, sigaraya göre daha zararlıdır. Sarma tütün, sigaradan daha fazla kanser riski taşır ve kişinin ne kadar sıklıkla tükettiğine bağlı olarak kanser riski artabilir.
Ses tellerinin hacmi, reinke boşluğundaki sıvı nedeni ile arttığı için ses tellerinin saniyedeki titreşim sayısı (frekans) azalır ve ses de kalınlaşmış olacaktır. Son yıllarda sigara kullanımının kadınlarda da artması ile bu hastalık kadınlarda da sıkça görülebilmektedir.
Sigara içmek en başta akciğer kanserine sebep olarak diğer kanser türlerine de neden olur. Tütün dumanı 7.000'den fazla kimyasal içeren zehirli maddeler barındırdığından kanserin en önemli faktörüdür. Sigara aynı zamanda yemek borusu, ağız, serviks ve mesane kanserlerine de sebep olabilir.
Hayır aksine clean vokalinizin içine eder. Ama balgam vs oluşmasını sağladığı için brutal vokale katkısı olabilir. Ayrıca tiz seslere çıkmanızı da engeller büyük ihtimalle.
Evde uyguladığınızda ses kısıklığına iyi gelen yöntemler şunlardır: Ses kısıklığında bal ilaveli papatya, nane ve ıhlamur gibi bitki çayları içmek. Boğaz pastilleri ile boğazı nemli tutmak. Ilık tuzlu su gargarası yapmak.
Yoğun bir sigara kullanımının etkileri özellikle de orta yaştaki kadınlarda sabah kalktığı zaman seslerinin erkek sesi gibi çıkması, günün daha ilerleyen saatlerinde ise sesin yavaş yavaş düzelmesi şeklinde de görülüyor.
Ses kısıklığını gidermek için küçük bir bardak suya 2 çorba kaşığı sirke ve bir çay kaşığı bal ekleyip tüketebilirsiniz. Papatya, zencefil gibi rahatlatıcı çaylar boğaz ağrınızın dinmesine vesile olup, sizi rahatlatacaktır. 1 tatlı kaşığı bala 4-5 damla limon damlatıp gargara yapıp tüketmek boğazınızı yatıştırır.
Adaçayını sade şekilde içebileceğiniz gibi bir miktar hibiskus ve zencefille karıştırarak da tüketebilirsiniz. Eğer ses kısıklığından şikayetçiyseniz sesinizi yumuşatmak için adaçayı ve bal karışımından hazırlanan bitki çayını içerek sesinizi daha yumuşak tonda kullanabilirsiniz.
Bu değişiklik 10 ile 15 yaşları arasında herhangi bir yerde olabilir. Tipik olarak, ses değişikliği 12 veya 13 yaşlarında veya ortaokul yıllarında başlar. Kimi zaman bu deneyim ergenler için utanç verici olabilir. 17-18 yaşlarına gelindiğinde değişim tamamlanır ve yeni ses yapısına kavuşulur.
1- Telin boyuna ;Telin boyu arttıkça frekansı küçülür yani ses kalınlaşır. 2- Telin gerginliğine ; Telin gerginliği arttıkça frekans büyür,ses incelir. 3- Telin kesitine ;Tel kalınlaştıkça frekans küçülür ve ses kalınlaşır. 4- Telin cinsine bağlıdır.
Ergenlik Döneminde Temel Frekans
Ergenlikte ses değişimi ortalama 3-6 ayda tamamlanırken en fazla 1 yıl sürer. Kızlarda ses değişimi 15 yaşında, erkeklerde 14-15 yaşında tamamlanır.
Bir dakika içinde kalp atış hızı artmaya başlar ve sigaranın ilk 10 dakikasında yüzde 30'a kadar artar. Tütün dumanındaki karbon monoksit, kanın oksijen taşıma kabiliyetini azaltarak olumsuz etkilere yol açar. Sigara içmek ayrıca kalp hastalığı, felç, ateroskleroz ve periferik vasküler hastalık riskini artırır.
Son Söz: Tütün bir bitkidir, sigara ise ondan türetilmiş bir kimyasal. Tarım ekonomisi açısından tütüne sigaradan daha farklı yaklaşmak gerektiği göz ardı edilmemelidir. Ayrıca başkaca alışkanlıklara göre masumca içselleştirilmiş sigaranın tüketimini azaltmak vergisel önlemlerle olası değildir.
Light, hafif, düşük katranlı, mentollü gibi sigaraların tamamı sağlığa zararlıdır ve bağımlılık yapmaktadır. Mentollü sigara yaygın kullanımı olan bir tütün ürünüdür.
Dr. Ferhan Öz, sesi korumanın birinci kuralını şöyle açıklıyor: “Her saat başı bir bardak su için. Günde 10 bardak su içmek, ses tellerinizi nemli tutacağından sesinizin de korunmasını sağlar. Çünkü ses tellerindeki kuruluk aşınmayı artırır.”
Şimdi asıl merak ettiğimiz noktaya geri dönelim. Çiğ yumurta ses tellerimize etki eder mi? Besinler doğrudan ses tellerimizin üzerinden geçmediği için çiğ yumurtanın ses tellerimizi temizlediği ve güçlendirdiği doğru bir yaklaşım değildir.
Erkeklerin gırtlağı boğazın içlerine doğru ilerler ve sonra dışarıdan görünür hale gelir. Buna "Adem elması" denir. Ses yolu diye bilinen gırtlak ve ağız arasındaki mesafe uzar. Uzun ses yolu daha derin bir ses üretir ve bu nedenle erkeklerin sesi daha daha kalın çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri