Okul başarısı, öğrencinin bulunduğu sınıf ve derse göre hedeflenen bilgi, beceri ve davranışları kazanmasıdır.
Okul başarısı zihinsel olmayan birçok faktör tarafından da önemli düzeyde etkilenmektedir. Bunlar arasında başarı güdüsü, kaygı, ailenin nitelikleri, sosyo-ekonomik özellikler, okul ve eğitim koşullarının yetersiz oluşu, genel çevre özellikleri, beslenme, sağlık koşulları vb. yer almaktadır (Akt.
Ailenin eğitsel ortamı, öğrencinin okulda öğrendiklerini pekiştirebilir ya da köreltebilir. Başarılı çocuklar aile içerisinde söz sahibi olan, sorumluluk alan, kendi kararlarını verebilen çocuklardır. Bu çocuklar özgüvenli, sosyal becerileri gelişmiş, ailesine güvenen ve başarısızlıklardan ders çıkarabilen çocuklardır.
Araştırma sonuçlarına göre okul başarısıyla hayat başarısı arasındaki ilişki doğru orantılıdır. Ancak, okul başarısı yüksek olmasına rağmen hayat başarısı düşük olan ya da okul başarısı düşük olduğu halde iş, aile ve arkadaş ilişkilerinde başarılı olan kişiler de vardır.”
İlgili 32 soru bulundu
Bu tanıma göre, başarı kendi hedeflerine ulaşmış olan kişinin elde ettiği tatmin ve değer duygusunu ifade eder. Başarı, kişinin kendi hedeflerine ulaşmasına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Bu nedenle, başarıyı değerlendiren en önemli faktör, bireyin belirlediği kişisel hedeflerdir.
Başarı, zeka ile doğru orantılıdır. Belli bir kapasiteye sahip değilseniz istediğiniz kadar çalışın işe yaramaz. Zeka önemlidir. Çünkü elinizdeki imkanların farkına varıp kullanacak kapasitesiniz yoksa bütün çabalarınız faydasızdır.
Çocuğun bilişsel, duygusal ve sosyal gelişiminde ailenin desteklenmesi çocuğun ailedeki öğrenme ortamına da katkıda bulunur. Aile eğitimi anne ve babaların yeterliliğini artırır ve çocuğunu daha iyi anlamasına yardımcı olur. Bu sayede ailenin çocuğa yönelik gösterdiği tutumlarda olumlu yönde gelişir.
Okul başarısında ailenin rolü ise çocuklarının öğrenme süreçlerinde karşılaştıkları sorunlarda destek sunmakla başlar. Öğrenme güçlükleri, zorlu dersler veya sınav stresi gibi konularda rehberlik sağlarlar. Aileler, çocuklarına toplumsal değerler, etik davranışlar ve sorumluluk duygusu kazandırma görevini üstlenirler.
Eleştiri yerine olumlu geri bildirimlerle yaklaşarak çocuğun özsaygısını güçlendirebilirsiniz. Ayrıca, başarısızlığın kaynağını anlamak, hedefleri gözden geçirmek ve çözüm odaklı bir yaklaşım benimsemek, çocuğun gelecekte daha iyi sonuçlar elde etmesine yardımcı olabilir.
Çalışma sonucunda, öğrencilerin akademik başarısını etkileyen en önemli faktörlerin; sosyo-ekonomik durum, öz-yeterlik ve motivasyon olduğu belirlenmiştir. Anahtar Sözcükler: Öğrenci başarısı, akademik başarı, meta-analiz, eğitim yönetimi.
Ancak okul başarısızlığını değerlendirmede en çok karşılaştığımız nedenler; okula devamsızlık, fiziksel ve duygusal bozukluklar, öğrenme güçlükleri, gelişme gecikmesi ve özgül öğrenme güçlükleri, duygusal bozukluklar, yetersiz yaşam şartları, bozuk ebeveyn çocuk ilişkisi ve işlevsiz aile ortamıdır.
Çocuğa verilecek ilk ve en iyi terbiye, aile ocağında başlar; okulda gelişir ve toplumda yaygınlaşır. Çocuk eğitiminde aile çok önemlidir. Huzurlu ve sağlıklı iletişim ortamı olan bir aile, çocukların eğitimi ve gelişimi için çok iyi bir yerdir.
Sağlıklı Ailenin Özellikleri
- Birbirlerine ilgi ve sevgiyle yaklaşırlar. - Birbirlerine bağlılık hissederler. - Birbirlerinin varlıklarından mutluluk duyarlar. - Çatışmalarını çözümleme konusunda başarılıdırlar.
Aile eğitiminin amacı;
çocuğun en iyi şekilde büyümesine ve gelişmesine yardımcı olmak; • Eğitimden beklenen yararın sağlanması için gerekli; • Olumlu değişmelerin devamını sağlamak; • Öğrenimi etkili kılmak: öğrenme ortamına katkıda bulunmak.
Akıllı olan ise zeki olmayabilir. Şöyle ki: Akıllı insan bilgiye nasıl ulaşacağını, nasıl sınıflandıracağını ve nasıl saklayacağını bilir. Zeki insan ise, bu bilgiyi nasıl nerede ve ne şekilde kullanacağını bilir. Yani bir kişi aklını ne kadar geniş ve kapsamlı olarak işletebiliyorsa o oranda zeki demektir.
zeka ile çalışkanlık bağlantılıdır. zeki insan merak sahibi olduğu için çalışır. çalışkan insan ise zeki insandan farklı olarak güdülenmede zorluk yaşar ve ancak bir çıkarı varsa çalışır. yana çekilin kahvenizi alın, uzun uzun bilimsel kaynaklarla açıklıyorum.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri