Maden suyundaki Co2 vücudumuza zarar vermez. Bunun nedeni maden suyunda ki Co2 nin çoğunu sindirim sistemine karışmadan dışarıya atmamızdır. Maden suyunun kapağını açtığımızda içerisinde bulunan Co2 gazının bir bölümü dışarı çıkar.
Gazı “kaçmış” içeceklerin tatsızlaşması, azalmış olan karbondioksit içerikleri yüzündendir. Yine, maden suları da dahil “gazlı” ürünlerin soğuk içilmesinin önerilmesi, soğuk ta içecek içinde çözünmüş olan karbondioksitin korunmasıdır. Çünkü sıvı ve suda çözünürlülüğü sıcaklık ile ters orantılıdır.
Soda normal bir suya karbondioksit gazı eklenmesiyle elde edilen gazlı bir içecektir. Soda, genel hatlarıyla midenin rahatlamasını sağlar. Maden suyu ise mideyi rahatlatmadan daha önemli işlevlere sahiptir.
Çözünmüş halde mineral ve gaz içeren kaynak suları maden suyu adı altında toplanır. Maden suyu içerdiği tüm mineraller ve karbondioksit gazı ile birlikte yer altındaki çatlaklardan yol bularak yeryüzüne çıkar ve tamamen doğaldır.
Maden suyu faydaları oldukça fazla olsa da aşırı tüketimi vücuda bazı zararlar verir. Günde 1 litreyi geçen maden suyu tüketimi vücuda dengesinin bozulmasına sebep olabilir. Aşırı tüketim böbrek sağlığına zarar verirken mide işleyişi için de tehdit olabilir.
İlgili 24 soru bulundu
Maden suyu günün herhangi bir saatinde içilebilir. Uykunuzu rahatsız etmediği sürece, yatmadan önce de dahil olmak üzere günün herhangi bir saatinde su ya da maden suyu içmek hala sağlıklıdır ancak yatmadan önce maden suyu içmek bazı kişileri rahatsız eder.
Sürekli mineralli su içmek de vücuda zarar verebilir. Bizim tavsiyemiz vücudun mineral dengesini korumak için günde 2-3 şişe maden suyu içmeleridir. Fakat yine de maden suyunun içinde var olan kalsiyum nedeniyle kemikler güçlenebildiği gibi, vücudun böbrek taşı yapma potansiyeli varsa bunu artırabilir.
Nane çayı, midedeki gurultuyu ortadan kaldırır ve sancıdan kurtulmaya yardımcı olur. İçeriğinde bulunan mentol sayesinde de sindirim sistemini rahatlatır. Kimyonun tohumunu çiğnendiğinde vücutta biriken gaz daha kolay atılabilir. Bal kabağını tüketmek, gaz birikmesine engel olabilir ve sindirimi rahatlatabilir.
Ayrıca gazlı ve fermente içecekler de (asitli içecekler, maden suyu gibi) fazladan hava yutulmasına neden olduğu için gaz sıkışmasına yol açar. Besinlerin bağırsaklarda işlenme sürecinde gaz ortaya çıkmakta ve sıkışabilmektedir.
Bağırsak gazının en sık sebebi yutulan havadır. Hızlı yemek yemek, içecekleri kamış kullanarak içmek, sakız çiğnemek, şeker emmek, sigara içmek ve gevşek takma diş kullanmak hava yutmayı kolaylaştırır. Geğirti ile midede biriken aşırı gaz, yemek borusuna oradan da ağız yoluyla geri atılması ile oluşur.
Bağırsakta bulunan yararlı bakterilerin solunum sırasında yutulan hava ile beslenme sırasında tüketilen gıdaların fermente edilmesi sonucu, midede ve bağırsaklarda gaz oluşumu gerçekleşir. Midede ve bağırsaklarda oluşan gaz sağlıklı bir şekilde dışarı atılamadığında birikir ve gaz sancılarına neden olur.
Ayrıca probiyotik içeren yoğurt, kefir gibi fermente yiyecekler de sindirim sistemini destekleyerek mide şişkinliğine iyi gelir. Bazı bitki çayları da mide şişkinliğine iyi gelir. Nane çayı, zencefil çayı ve papatya çayı gibi bitki çayları gaz oluşumunu azaltarak rahatlama sağlar.
İçeriğindeki tüm faydalardan yararlanabilmek için maden suyunun bardakta değil, kendi cam şişesinde tüketilmesi gerekiyor. Çünkü maden suyunun bardağa dökülmesi köpürmesine ve içeriğindeki gazın (Co2) açığa çıkmasına sebep oluyor.
Maden suyu içerisindeki Co2 gazının gün ışığından zarar görmemesi için cam şişede bulunması gerekir. Cam şişe, içinde muhafaza edilen gıdaya hiçbir şekilde koku, tat vb. karıştırmaz. Farklı maddelerin içerisinde bulunan maden suyuna, güneş ışınları sebebiyle şişenin hammaddesi karışacaktır.
İçerisinde tatlandırıcı, şeker ya da benzer katkı maddeleri bulunur. Bu nedenli meyveli maden suyu içiyorsanız içerisindeki şeker miktarını da dikkate almalısınız. Maden suyunu bardağa dökerek içmek içerisindeki gazın kaybolmasına sebep olur bu yüzden en uygunu şişeden içmektir.
Papatya, yatıştırıcı özelliğiyle bilinir. Papatya çayı ise dışkılamayı kolaylaştırarak gaz sıkışması sorununu çözer. Nane, tarçın, kakule, anason çayları da sindirim sistemini iyileştirerek hem mide hem de bağırsakta meydana gelen gaz sıkışmasını ortadan kaldırır.
Gaz sıkışması karın ağrılarıyla başlayıp, sırta kadar vurabilmektedir. En doğru olanı gaz sıkışması ağrıları yaşandığında en yakın sağlık merkezine başvurmaktır. Gaz sıkışmasının ağrısı bel ve kasıklara da vurabilmektedir. Gaz, ağrıya, rahatsızlığa ve utanmaya neden olabilir ancak ciddi bir sorun değildir.
Dengeli ve Lifli Beslenme: Lifli yiyecekler tüketmek sindirim sistemini düzenler ve gaz oluşumunu azaltabilir. Ancak aşırı lif alımından kaçının, çünkü bu da aşırı gaz oluşumuna yol açabilir. Su Tüketimi: Bol su içmek sindirim sistemini destekler, bağırsak hareketlerini düzenler ve gaz sancısını önlemeye yardımcı olur.
Günde bir litre maden suyu normalken fazlasını tüketmek böbreklere de zarar verebilir. Mide hastaları için de aynı şey geçerli. Özellikle tansiyon sorunu da ortaya çıkartan abartılı tüketim, istenmeyen sonuçlara davetiye çıkartabilir.
Limonlu soda, sindirim sistemi için oldukça faydalıdır. İçerisindeki limonun asitliği, mide asidini dengelemeye yardımcı olur. Bu da midedeki yanma ve hazımsızlık gibi sorunları azaltabilir. Ayrıca limonlu soda içmek mide ve bağırsak hareketlerini de hızlandırır.
Vedat Göral, pandemi stresi ve değişen yeme alışkanlığıyla birlikte bağırsak şişkinliği şikayetlerinin arttığına dikkat çekti: Şişkinliği gidermek için nane, melisa çayı, papatya, zencefil, zerdeçal, probiyotikler, tarçın, elma sirkesi, hardal, sade soda veya doğal maden suyu yarar sağlar.
Sade soda, vücudun elektrolit dengesini düzenlemeye yardımcı olur ve böylece sporcular ve egzersiz yapanlar için ideal bir içecek haline gelir. Ayrıca, sade soda, böbrek taşı oluşumunu azaltmaya yardımcı olabilir ve böylece böbrek sağlığını korur.
4) Şişkinlik – Ödem Azaltıcı Detoks
Düzenli olarak tüketeceğiniz maden suyu, vücudun işleyişini düzenlemesi nedeniyle şişkinlikleri kısa sürede ortadan kaldırır. Fakat yemeklerden hemen sonra tüketilen maden suyunun mideyi daha da şişireceği unutulmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri