Ahşaptır herhangi bir yapı iznine gerek yoktur. Ya da işte belediye beton atılmadığı sürece size cezai bir işlem uygulamaz.
Gerekli şartlar oluşturulduğunda tarla niteliğinde imarsız arsaların üzerine ahşap veya prefabrik yapı kurabilirsiniz.
Betonarme karkası olmayan hiç bir yapı ruhsat alamaz. Eğer ahşap bir ev yapmak istiyorsanız inşaat, elektrik, makine, mimari tüm projeleri dışarıya çizdirmek ve çizen özel şirketlerden de sorumluluklarının kendilerine ait olduğuna dair ve yapıyı kendileri denetleyeceklerine dair muvaffakatname almanız gerekir.
Tarlanızın en az 5 bin metrekare olması gerekiyor. Eski kanuna göre 5 bin metrekarenin altındaki tarlalara prefabrik ev yapılmasına izin veriliyordu fakat son düzenlemelerden sonra 2023 yılında herhangi bir ev için tarlanızın en az 5 bin metrekare olması gerekiyor.
Tarlaya bağ evi yapmak için öncelikle tarlanın imar iznine açık olması ve tarlaya bağ evi yapmak için gerekli belgeleri sağlamanız gerekmektedir: Tarlanın tapusu. Tarlaya bağ evinin yapılması için alınan izin belgesi. Tarlanın kanunda belirtilen şartlara ve gayrimenkul durumuna uygunluğunu gösteren belge.
İlgili 16 soru bulundu
Köyde İzinsiz Ev Yapmanın Cezası
Bu eylemler, 42. maddenin 5. fıkrasına göre cezalandırılır. Buna göre, bu yapıların diğer şartlar taşınmasına rağmen sadece muhtarlık izni alınmaksızın yapılması halinde yapı sahibine bin Türk Lirası (2022 yılı için 1.485,00 TL) idari para cezası verilir.
Çünkü tarım arazileri imarsız arsa sıfatı altında bulunmaktadır. Tarla arazilerine izin olmadan ve belli kurallara uyulmadan ev yapmanın yasak olmasının bir sebebi, tarım işleyişinin ülke genelinde verimini sürdürmesidir.
Tarlaya yapılacak inşaat 250 metrekare. Tarla alanı ne kadar olursa olsun, 250 metrekareden fazla alana sahip inşaat yapılamıyor. Aksi takdirde verilen yüzde 5 lik dilimi üzerinde inşa edilen yapı, kaçak olarak nitelendiriliyor.
1) Bağ evi yapılırken projenin valilik onayının alınması ve bunun ilgili muhtarlığa bildirilmesi gerekir. Yapılmak istenen bağ evleri ruhsat alınarak inşa edilebilir. 2) Öncelikle tarlanın imara açık hale getirilmesi gerekir.
Öncelikle ister 1 dönüm tarlanız olsun, ister 2 dönüm eğer tarlanıza bağlı belediyeden ev yapma izni edebilirseniz, yapabilirsiniz. Belediye sizin tarlanıza ne kadarlık bir inşaat yapabileceğinizi de söyler. Bu bilgiye göre de evinizi istediğiniz tarzda yapabilirsiniz.
Tarla konumundaki arsaya prefabrik ev yapmak için gerekli ilk şart arsanın yola cephesinin olması. Yola cephesi bulunmayan parsellere prefabrik ev yapamazsınız. Yapacağınız ev tarlanın maksimum %5'ini kapsamalıdır. Kanunlar tarla üzerine en fazla 250m2 prefabrik ev yapılmasına izin vermektedir.
İmarsız arsalar, tarım niteliğinde sayıldığından dolayı çoğunlukla yatırım amacıyla tercih edilmemektedirler. Genellikle ekme ve biçme işleri kullanılan imarsız arsalarda prefabrik evler kullanılabilir. Bundan dolayı bu arsalar bungalov evler için de uygun alt yapıyı sağlamaktadır.
Ahşap Yapıların Ömrü Ne Kadardır ? Ahşap yapıların ömrü diğer tüm yapı malzemelerinden çok daha uzundur. Gerekli bakım yapılmasa dahi ahşap yapılar 200 yıl rahatlıkla ayakta kalırlar. Dünyanın en eski ve en dayanıklı yapı malzemesi olan ahşaptan yapılan yapılar 800 yıl öncesinden günümüze kadar ulaşmıştır.
Bungalov tarzı evler bu arazilere yapılabilen küçük ama kullanışlı yapılardır. Tarla niteliğinde olan arazinize bu tarz bir ev inşa edebilirsiniz. Bunun için gerekli izni gıda, tarım ve gayvancılık bankalığı'na bağlı olan il ve ilçe müdürlüklerinden alabilirsiniz.
1) Belediye ve mücavir alan sınırları dışındaki köylerde yapılmış olmak ya da kırsal mahalle niteliğinde olmak. Köy yerleşik alanı tespit edilmemişse ruhsatsız yapı yapılamaz. Bu durumda, Plansız Alanlar İmar Yönetmeliğinin 64. maddesi hükümleri uygulanır, yani ruhsat ve iskan gerekir.
Tarlaya Ev Yapma Şartları
O şartlar da kısaca şu şekilde özetlenebilir: İskân dışı alanlarda bulunan parsellerde inşaat alanı katsayısı %5'ten fazla olmamalı, yapı inşaat alanları toplamı ise hiçbir koşulda 250 m2'yi geçmemelidir.
Gelin bu sorunun cevabına detaylı bir şekilde bakalım. Tarla, bağ, bahçe gibi arazilerin imarı yoktur. Bu araziler imarsız toprak parçalarıdır ve bu arazilere ev yapmada herhangi bir sakınca yoktur.
Tarlaya ev yapmak için tarlanın bağlı bulunduğu belediyeye başvurmak gerekir. Köy sınırları içine giriyorsa da İl Özel İdare'ye başvurmalısınız. Bu aşamada tarlanın tapusu, gerekli belgeler ve süreç ile tarla sahibi dışında başkası ilgileniyorsa tarla sahibinin vekaletnamesi istenmektedir.
- Ev yapmak için yapılacak bölgenin 250 metre kareyi aşmamış olması gerekiyor. - Tarla evinin yola 5 metreden daha fazla yaklaşmamış olması gerekir. - Yapılacak ev 50 metreyi geçmemeli ve kat olarak da 2 katı geçmemelidir.
Bu durum tarım arazisinin değerini arttırır. Ancak 1/1000 Uygulama imarı çıkmamış olduğundan, henüz yapılaşma izni yoktur. 1/1000 Uygulama İmar Planı çıkmış bir tarlanın arsaya dönüşebilmesi için max.parselin %40'ı oranında bir alanın Belediyeye bedelsiz terki şarttır.
Tapuda niteliği tarla olan bir taşınmazın imara açılması ancak arsa niteliğini kazanması ile mümkün olup bu durum için de cins değişikliği işleminin yapılması gerekmektedir. Cins değişikliği için tarlanın; 1/1000 ölçekli imar planı içinde kalması ve yapılaşmaya açık bir fonksiyona sahip olması gerekmektedir.
Prefabrik için izin gerekir mi? Evet istediğiniz herhangi bir araziye prefabrik ev inşa edebilmeniz için izin gerekir. Ve kurulumunun yapılacağı arazinin imarlı olması gerekmektedir. Sadece zemininde beton kullanılan prefabrik ev projeleri izin açısından betonarme ev inşası izni ile benzerlik gösterir.
Eğer arsa, “Köy Yerleşik Alanı” içerisindeyse; Köy yerleşik alanlarında sadece köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlarca yapılacak konut, tarım ve hayvancılık amaçlı yapılar ile köy odası, köy camii ve benzeri köy ortak yapıları inşaat ve yapı kullanma iznine tabi değildir.
Yüzde 5 İmar Ne Demek? Burada geçen “yüzde 5” ifadesi parselin emsal (KAKS) oranını gösterir. “yüzde 5 imarlı” bir arsada emsal oranı (KAKS) %05, yani 0,05'dir. Bu da şu demektir: Bu parselde parsel alanının %05'i kadar inşaat yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri