Siyez ununda fitik asit diğer tahıllara göre daha az bulunur. Siyez undan yapılmış ekmek daha az şişkinlik yapar.
Siyez ekmeği lif bakımından oldukça yüksek değerlere sahiptir. Bu nedenle sindirimi kolaylaştırması ve bağırsakları temizlemesi siyez ekmeği faydaları arasında önemli bir yer tutmaktadır.
Siyez unu glüten içerdiği için çölyak hastaları ve glüten alerjisi olan kişilere önerilmez.
Umulan her ne kadar bunun aksi olsa da, siyez unu da maalesef ki gluten içeriyor. Nitekim bu un çeşidinin üretiminde, siyez buğdayına ek olarak buğday ruşeymi ve buğday kepeği de kullanılıyor. Ve tüm bunlar, siyez ununun gluten içeren besinler arasında ilk sıralarda yer almasına neden oluyor.
Siyez Buğdayı Mı? Modern Buğdaylar Mı? Siyez buğdayı, modern buğdaylara göre; su tutma kapasitesi daha düşük, “glutensiz” olduğundan dolayı hamur yapısı daha zayıf bir yapıdadır. Ayrıca siyez buğdayının işlenmesi, diğer buğday çeşitlerine göre daha zor olduğundan, ekonomik açıdan daha fazla maliyet oluşturmaktadır.
İlgili 15 soru bulundu
Siyez ununda fitik asit diğer tahıllara göre daha az bulunur. Siyez undan yapılmış ekmek daha az şişkinlik yapar.
Tam buğday unlu ekmek, çavdar ekmeği, yulaf ekmeği gibi tam tahıllı ekmekler demir, magnezyum, selenyum, B vitaminlerinden zengindir ve yüksek diyet lifi içeriğiyle kan şekerini dengede tutar, uzun süreli tokluk sağlar, bağırsak hareketlerini düzenler ve kan parametrelerini iyileştirir.
Siyez ekmeği bu özelliği sayesinde bağırsak dostu bir besindir. Bağırsakları temizleyerek sindirimi kolaylaştırır. Sindirim sistemi fonksiyonlarının çok daha iyi bir şekilde çalışmasına destek olur. Kabızlık ve şişkinlik gibi yaşam kalitesini düşüren rahatsızlıkları önler.
günümüze kadar genetiği bozulmamış buğdayın atası olarak biliniyor.
Siyez unu; lif, A, B ve E vitamini bakımından zengindir. Bunun yanı sıra içeriğinde selenyum, fosfor, magnezyum, folik asit ve demir mineralleri bulunur. Siyez unundan yapılan ekmek, klasik buğday ekmeğine göre daha besleyici, daha doyurucu ve sağlıklıdır.
Siyez ekmeği sağlıklı bir ekmektir. Düşük glisemik indekse sahip olmasının yanında, fonksiyonel gıda olarak protein fenolikler tokoferoller ve karotenoidler açısından da, diğer buğday türlerine oranla çok daha zengin bir yapıdadır. Genetiği bozulmamış bir buğday türüdür.
1-) Siyez Ekmeği Besleyici ve Sağlıklıdır
Siyez ekmeği içerisinde bulunan yüksek protein, lif, vitamin ve mineral zenginliğiyle sağlıklı beslenmek konusunda en büyük destekçimizdir. Beyaz ekmeğin aksine içinde bulundurduğu düşük glisemik endeks doyma hissi yaratır.
Bunun yanı sıra siyez ununun glisemik indeksi beyaz unun glisemik indeksinden daha düşük olduğu için kan şekerinizi dengeler. Bu nedenle kan şekerinizi aniden yükseltmez.
Gluteni sıfır olmadığı için çölyak rahatsızlığı olanların ya da gluten intoleransı olanların rahatça kullanabilecekleri bir buğday türü değil. İçerisinde gluten var, ama bu miktar diğer çeşitlere göre çok daha az. Bunun dışında siyez, modern buğdaya göre iki kat daha fazla A vitamini içeriyor.
-Beyaz ekmek yerine; tam tahıl ekmekleri, tam çavdar ekmeği, tam buğday ekmeği, kepekli ekmek gibi ekmekleri tercih edin. - Vazgeçemediğimiz bir lezzet olan simit tercihiniz de önemli. Sık sık kabızlık yaşıyor ve iştahınız fazla ise kesinlikle tam tahıllı simitleri tercih edin.
Lif oranları yüksek ve kolesterol değerleri çok düşük olan siyez buğdayı kolesterolü artırmaz. Siyez buğdayı bu sayede kalp ve damar sağlığını da korumaktadır.
Tam buğday ekmeği
En sağlıklı ekmek türleri arasında birinci sırada gösterilen tam buğday ekmeği pek çok vitamin ve mineralin birleşiminden oluştuğu için en sağlıklı ekmek unvanını sonuna kadar hak ediyor.
Ekşi mayalı olarak hazırlanmış ata tohum siyez, karakılçık, iza ekmeleri gibi tam çavdar ekmeği de şeker hastaları için en uygun seçimlerdir.
Tam buğday unu: Beyaz unda ruşeym ve kepek kısmı çıkartılır. Ancak tam buğday ununda buğday bütün olarak öğütülür. Herhangi bir katkı maddesi kullanılmadığı için en çok tercih edilen sağlıklı un çeşitlerinden biridir.
Çok tahıllı ve siyez buğdaylı ekmeğin 1 ince dilimi (30 gr) 67 kalori, 1 orta dilimi (35 gr) 78 kaloridir. Çok tahıllı ve siyez buğdaylı ekmeğin 100 gramı 37.9 gram karbonhidrat, 11.9 gram protein, 1.4 gram yağ içermektedir.
Siyez Ekmeği Tarifi
Ülkemizde en çok Kastamonu'da yetiştirilen siyez buğdayı dayanıklı bir buğday türüdür. Siyez buğdayının gluten oranı diğer buğday çeşitlerinden daha az olduğu için siyez ekmeği, glutene karşı hassasiyeti olan bireylerin tercih ettiği bir ekmek çeşididir.
Kendi yaptığınız ya da Siyez Evi adresinden satın aldığınız ekşi mayalı ekmeğinizi dondurucuda 3 aydan fazla tutmamanız da söylenen tavsiyeler arasında. Çözdürdüğünüz ekşi mayalı ekmeği 2 gün içerisinde tüketmelisiniz, çözünen ekmeği de tekrar dondurmaktan kaçınmalısınız.
Tam buğday ekmeği gibi FODMAP gıdaların IBS hastalarında sorunlar çıkarmasının sebebi, bazen vücudun aşırı derecede gaz üretmesine sebep olmaları.
Beyaz ekmek, şekerlemeler, hamur işleri ve meyve suları neredeyse anında kana karışır. Vücudunuz laktoz adı verilen süt şekerini kolaylıkla sindiremiyorsa, gaz, karın ağrısı ve şişkinliğe neden olabilir.
Tam buğday ekmeği, bulgur, yulaf, nohut, kuru fasulye, barbunya gibi besinler yüksek posa (lif) içeriği sayesinde bağırsak hareketlerini artırarak, sindirilmiş besin artıklarının kalın bağırsaktan geçişini hızlandırıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri