Gelişim Gözlem Formu: Çocukların gelişimini gözlem formu ile kayıt altına alma çocuğun neleri başarabildiği ve ne düzeyde gerçekleştirebildiği hakkında bilgi verir. Gelişim Gözlem Raporu: Gelişim Raporu, gelişim gözlem formlarında yer alan bilgilerin analiz edilerek değerlendirildikleri bir formdur.
KULLANIM AMACI: Öğrencinin eğitim ortamındaki ilgi, yetenek, kişilik özellikleri, akademik başarısı, gelişimi, tutumları, davranış problemleri vb. özelliklerini daha yakından takip edebilmek ve tanımak amacıyla kullanılır.
Gelişim Raporu: Çocuğun bütün gelişim alanlarını kapsayan bilgi, beceri, tutum ve alışkanlıklarının genel bir biçimde özetlenmesi, “Gelişim Gözlem Formu”na dayalı olarak dönem sonlarında olmak üzere yılda iki kez hazırlanacak olan “Gelişim Raporu” ile gerçekleştirilecektir.
İlgili 40 soru bulundu
Gözlem formu oluşturulurken literatür taraması yapılmalıdır. Madde havuzu oluşturmak ve uzman kontrolüne sunmak gerekir. Ayrıca, maddelerin gözlemin amacını karşılaması gerekir. Gözlem formunda gözlemin zamanı, yeri, süresi ve konusu hakkında bilgi verilmelidir.
Gözlem yapmak; çocukların davranışlarını anlamak, öğrenme süreci ve gelişimleri hakkında doğrudan bilgi edinmek için kullanılabilecek yöntemlerden biridir. Her çocuğun sınıf içinde ve sınıf dışında, eğitim faaliyetleri süresince ve serbest zamanlarda gözlemlenmesi ve gözlem kayıtlarının tutulması önemlidir.
Birçok biçimde gözlem yapılabilir; doğrudan ya da dolaylı olarak, sistemli ya da rastlantısal, açık ya da gizli, katılarak ya da katılmayarak.
1-Doğrudan doğruya gözlem: Duyu organlarımızla yapılan gözlemdir. 2-Araçla yapılan gözlem: Belli gözlemsel araçlar kullanılarak yapılan gözlemdir. biçimidir. •Gözlem ve verilerin kaydedilmesini kolaylaştırmak amacı ve standart oluşturmak amacıyla geliştirilen ve gözlem boyunca kullanılan araçtır.
Bilişsel, duygusal, psikomotor ve sosyal gelişim gibi alanlarda elde edilen tutum, bilgi, beceri, davranış gibi kazanımların bir özeti olması bakımından oldukça önemli olan gelişim raporları, okul öncesi eğitim kurumlarındaki amaçlı eğitim faaliyetlerinin tamamını kapsar.
Çocuk gelişimi değerlendirmede beş gelişim alanı takibi yapılmaktadır. Bunlar; özbakım, dil gelişimi, bilişsel gelişim, sosyal ve duygusal gelişim, motor gelişim alanlarıdır.
KAZANIMLAR VE GÖSTERGELERİ
Çocukların gelişimsel özellikleri göz önünde bulundurularak o ay içinde ulaşılması beklenen kazanım ve göstergeler seçilir. Seçilen kazanım ve göstergeler gelişim alanları belirtilerek açık olarak yazılır.
Cevap: 1. Bir nesnenin, olayın veya bir gerçeğin, niteliklerinin bilinmesi amacıyla, dikkatli ve planlı olarak ele alınıp incelenmesi. 2. Çeşitli araç ve gereçlerin yardımıyla olayların sebeplerini bilmek için uygulanan bilimsel yöntem.
Değerli öğretim üyesi: Uygulama öğrencisinin öğrenimi süresince kazandığı genel kültür, özel alan eğitimi ve öğretmenlik mesleğiyle ilgili bilgi, beceri, tutum ve alışkanlıkları gerçek bir uygulama ortamı içindeki performası uygulama öğretmeni tarafından “Öğretmenlik Uygulamasi Gözlem Formu” ile değerlendirilmiştir.
Gözlem Listeleri
Gözlemcinin dikkatini gözlenebilir, belirli kişilik özelliklerine ve davranışlara yöneltmek amacıyla hazırlanmış olan, gözlemlerin kaydedilmesinde kullanılan araçlardır.
Gözlem başkaları hakkında bir görüş edinmek, onları tanımak ve değerlendirmek için kullanılan ve sıklıkla başvurulan bir tekniktir. Bireylerin değişik ortamlarda, çeşitli davranışları hakkında onları gözetleme yolu ile bilgi toplama tekniğidir (Kepçeoğlu, 1994).
Dilimize Arapçadan geçmiş olan rasat, gözlem kelimesine verilecek en kısa cevaptır. Bu kelimeden türetilmiş olan rasathane ise gözlemevi anlamına gelir. Şühud kelimesinden türetilmiş olan müşahede, hem gözlem hem de tespit anlamına gelir. Gözlem yapan kimseye ''müşahit'' denir.
Araştırılmak istenen inceleme elemanı ya da birimini oluşturan nesne, olay ya da durum gibi canlı veya cansız varlıkların, araştırma amacına uygun bir biçimde sistematik olarak izlenmesi ve bu yolla ulaşılmak istenen verilerin elde edilmesi işlemidir.
KULLANIM AMACI: Öğrencinin eğitim ortamındaki ilgi, yetenek, kişilik özellikleri, akademik başarısı, gelişimi, tutumları, davranış problemleri vb. özelliklerini daha yakından takip edebilmek ve tanımak amacıyla kullanılır.
Nedir? Akran gözlemi ve değerlendirmesi, bir öğretim elemanının, bir diğer öğretim elemanının dersini gözleyerek ona kullandığı öğretim becerileri hakkında geri bildirim vermesidir.
OKULDA GÖREV YAPAN ADAY REHBERLİK ÖĞRETMENİ GÖZLEM FORMU
Aday Rehberlik Öğretmeni Gözlem Formu “NOTLAR” bölümü aday öğretmen tarafından doldurularak aday ve danışman öğretmen tarafından imzalanıp Adaylık Dosyasına konulur.
Aday Öğretmen Ders Gözlem Formu, aday öğretmen tarafından yapılacak ders gözlemi uygulamasını kısmi düzeyde yapılandırmak üzere hazırlanmıştır. Gözlem sırasında, gözlem yapılan dersin niteliğine bağlı olarak bazı alanlar gözlem sürecinden çıkarılabileceği gibi yeni gözlem alanları da eklenebilir.
Haftalık Çalışma Programı yapılırken bu hususlara dikkat edilir. Bu form danışman öğretmen tarafından bütün ders uygulamaları bittikten sonra genel değerlendirme amaçlı olarak doldurulacaktır. Formdan her dönemin sonunda birer adet doldurulup bir örneği danışman öğretmene bir örneği dosyasına konacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri